Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Puhanje u guzicu

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Puhanje u guzicu
« u: 01. Lipnja 2017, 09:16 »
Još jedan način korištenja lule... :82:

U 17. i 18. stoljeću, standardni postupak oživljavanja utopljenika podrazumijevao je upuhivanje duhanskog dima u šupak utopljenika. Britanski vojni liječnici su sve do 1812. nosili sobom sprave za puhanje u guzicu. Učinkovitost takvog tretmana ostala je zabilježena u današnjem izrazu "You're blowing smoke up my ass.". Odnosno kako se kod nas kaže "Možeš mi puhati u guzicu.".
Nije ostalo zabilježeno čega se napušio onaj kome je prvome palo na pamet spašavati utopljenike na taj način. :trava:
Inače, upuhivanje duhanskog dima u guzicu (engl. tobacco smoke enema) koristilo se i u drugim medicinskim i veterinarskim tretmanima.

(ilustracija iz tadašnjeg veterinarskog priručnika)

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
Odg: Puhanje u guzicu
« Odgovori #1 u: 01. Lipnja 2017, 20:51 »
Svašta. Zanimljiva stvar. Baš me zanima kakvu je učinkovitost to imalo. Nije naravno da prizivam eksperiment nad sobom, ali mora da postoje neki zabilježeni slučajevi o tome.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #2 u: 02. Lipnja 2017, 11:41 »
Nisam detaljnije proučavao što se sve liječilo na taj način. Time bi se Mišak trebao pozabaviti (mislim... ako još nije) :82:
Nešto više o tome, uključujući nekoliko konkretnih slučajeva, može se naći na Wikipediji: Tobacco smoke enema

Inače, prvobitno se "tobacco smoke enema" provodila tako da je doktor povlačio dim iz lule i onda ga upuhivao kroz cijev, kako se vidi na najgornjoj slici. A kasnije je razvijena posebna aparatura namijenjena samo u te svrhe:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #3 u: 02. Lipnja 2017, 14:43 »
:)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sporost je vrlina.

leonhardy

• Istra
  • **