Ovo su neka moja saznanja o ponudi i cijenama duhana u okolnim zemljama. Ako sam nešto krivo shvatio, neka me netko ispravi. Ako netko zna bolje, neka dopuni.
Napomena: nije mi namjera vrijeđati bilo koju državu ili naciju, ili nedajbože naslađivati se tuđom nevoljom.
SrbijaU Srbiji se u legalnoj prodaji mogu naći Clan (550 din = 33 kn), Stanwell Melange i Stanwell Vanila (600 din = 36 kn), W.O.Larsen Golden Dream i W.O.Larsen Sweet Aromatic (700 din = 42 kn). I to je to. To se odnosi na Beograd, u manjim mjestima vjerojatno nema ništa osim Clana, ako ima i toga.
Dakle, u Srbiji je ponuda duhana katastrofalno loša. Nemaju ništa što bi vrijedilo nabaviti.
Ali su zato cijene osjetno niže nego kod nas. Ako nekome odgovaraju navedeni duhani (Clan nije baÅ¡ tako grozan kao Å¡to svi priÄaju) i želi ih nabaviti po tim cijenama, jedini isplativ naÄin da doÄ‘e do njih je da bilo kojim poslom sam ode u Beograd i donese ih. Ili da za to zamoli frenda koji putuje u Beograd.
Sve ostale varijante su neisplative. Kod slanja jedne vrećice duhana, koliko prolazi bez carine, poÅ¡tarina (60 kn) je puno veća od vrijednosti samog duhana, a kod slanja veće koliÄine, carina te odere.
Bosna i HercegovinaU Bosni i Hercegovini je stanje gotovo isto kao gore navedeno za Srbiju. Opet, u legalnoj prodaji ima nekoliko bezveznih aromatika (Clan, Skandinavik, Sail, Super Value...) po cijenama osjetno nižim nego kod nas. Upravo ovih dana mijenjaju se cijene duhana, tako da ne znam kakve su nove cijene.
Uostalom, iz BeHa se švercaju škija i lažni Marlboro, a ne duhan za lulu.
Crna GoraKako sam informiran (moguće loše) duhan za lulu se u Crnoj Gori može kupiti jedino u Duty Freeu na aerodromu. Dakle, ako želiš kupiti duhan, moraš doslovno izletjeti iz zemlje.
SlovenijaU Sloveniji je ponuda duhana (skoro) ista kao kod nas, a i cijene su sliÄne. Ići u Sloveniju u shopping se ne isplati.
ItalijaU Italiji možeš naći što god poželiš. I što ne želiš. Ali cijene su takve da moraš prodati bubreg prije nego se upustiš u nabavku duhana.
MađarskaKao svakom poštenom primorcu, Mađarska mi je nepoznata zemlja...
Uglavnom, ako gledamo okruženje, najbolje stanje je ipak ovdje, u Hrvatskoj, bez obzira što volimo misliti da je kod nas sve najgore.
Å to se tiÄe stanja lulaÅ¡tva u ostatku svijeta, poznata mi je jedino situacija u ÄŒeÅ¡koj, o Äemu sam opÅ¡irno pisao ovdje:
Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu) i ovdje:
O ÄeÅ¡koj proizvodnji lula i duhana