Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Mac Baren Tobacco "Black Ambrosia"-Loose Cut

Hell Hack

Mac Baren Tobacco "Black Ambrosia"-Loose Cut
« u: 18. Siječnja 2009, 11:04 »

By slovenac at 2009-01-18

Dok sam razmiÅ¡ljao kako da počnem postavku ove recenzije setih se kako sam doÅ¡ao do ovoga duvana.Neverovatno ali sasvim komično tačno pre tri leta nekako sam se zadesio na Slaviji u centru Beograda,i prilikom utrčavanja u Bus Gsp-a(Gradsko saobraćajno predizeće)videh kroz prozor Bus-a trafiku ali sticajem okolnosti tek napunjenu robom no koliko se toga trenutka moglo videti imali su i duvane za lulu.E tu je daklem počelo sve, normalno na sledećoj stanici sam se iskrcao iz dragog naÅ¡ega prevoza i uputijo se peÅ¡ke do Slavije gde sam video trafiku.Za molih radnicu trafike da mi da kesicu duvana Black Ambrosia i kako me znatiželja dalje terala iskoristih nepažnju prodavačice i otvirih kesicu.Sam dvan me je onako izistinski odmah privukao sa mirisom i bojom duvana,normalno sam platijo kesicu i parvac kući.PoÅ¡to sam i onako umoran od putovanja prevozom doÅ¡ao kući,malo se sredih, ručah,i pravac sobičak.Uzeh lulu otvorih novu kesicu duvana napunih lulu i pazi te sad palim jednom, palim drugi put,palim treći put i niÅ¡ta  ne mogu da verujem! duvan je bio toliko masan,ili vlažan nisam baÅ¡ mogao da procenim dobro tog trenutka jer me je uhvatila panika.Ispraznio sam lulu i samo utisnuo jednu trećinu duvana u lulu i upalih je na jedan!, posle sam razmiÅ¡ljao da je nisam previÅ¡e natrpao ali ja ne bih mogao vući zar ne?,no dobro da se vratim na temu,prvih par dimova daju izuzetno lepu sladkastu notu sa primesom ukusa Burbona koji se kasnije gubi Å¡to je vrlo čudno i prlazi u meni neku nepoznatu voćnu notu, aroma u ustima je intnzivna ali ne i trajna,miris divana je intenzivan od početka do kraja.Slobodno mogu reći da je u rangu sa mirisnom notom  Skandinavik Vanile,jačina po Mac Barenovoj skali je 2-a ali bih ja rekao da je malo jači duvan.Miris ovoga duvana ima joÅ¡ bolji guÅ¡t ako ga puÅ¡ite napolju u Å¡etnji po hladnom vremenu, verujte mi nema te osobe koja se neće okrenuti za vama i prokomentarisati kako vam lula divno miriÅ¡e.Toplo je preporučujem iskusnijim puÅ¡ačima,mogu i početnici ali obazrivo.Ima naviku da opeče jezik,i da ne zaboravim satav ovoga duvana je kompletan Burley mixovan sa Virginom.Boja duvana je crna i na kraju kako bi neki rekli dobra hemija koju treba puÅ¡iti :1: :61:
Vaš Hell Hack :61:
« Zadnja izmjena: 18. Siječnja 2009, 11:13 od Hell Hack »

No.1

Odg: Mac Baren Tobacco "Black Ambrosia"-Loose Cut
« Odgovori #1 u: 08. Veljače 2009, 02:06 »
Probao sam ovaj duvan na preporuku ujaka i hteo da se ugusim. Kad god bih dim uvukao  grlo bi me strasno grebalo kao kada imate suvi kasalj, i to nisam, naglasavam NISAM, uvlacio dim u pluca, vec samo u usta i nisam mogao da izdrzim od tog gusenja pa sam batalio i presao na Cherry Ambrosia :61:

charlie

« Odgovori #2 u: 19. Veljače 2009, 09:33 »
Zanimljivo. Jedni se guše, jedni ga hvale, jedni bi uvlačili dim duvana za lule u pljuča(?)-nemoguče, jer je napravljen na osnovi potpuno drugačijoj od duvana za cigarete, pa evo mojeg iskustva sa tim več dugo poznatim duvanom.

Kad otvorite ili vrečicu (pouch) ili limenku, vidite da je duvan dosta tamno braun boje, od virginije samo malo, za dekoraciju, ali se osjeti burley podosta. Miris mu je mješavina bijele kave i čokolade, ovo drugo se u dimu više osjeti. Ponekad se osjeti i miris meda.
Punjenje ide bez ikakvog problema, prporučujem lule sa večim volumnom i ne puniti prejako, samo za pravo paljenje treba malo više pokusa (šibicom bez parafina naravno), ali vrlo brzo daje svoju specifičnu aromu u prostoru, kojima se nekima vrlo a nekima nikako ne dopada.
Ako se ga pripali u prirodi, recimo na terasi nekog kafiča, budite sigurni, da če se svi malo potajno ali i otvoreno okretati prema vašem smijeru sa osmjehom.
Kad je upaljen, onda bez problema gori sve vrijeme, do kraja. Na kraju mu je pepeo sive do tamno sive boje, ponekad zna ne izgoriti do kraja i na dnu žarulje ostane mala grudvica crnog izgorenog duvana, što nije ništa strašno.
U biti malo mijenja ukus za vrijeme pušenja, ali sa pravilnim pušenjem ne peče na jeziku i ne guši u grlu, nego je nekako ljubazan do pušača pa i (prvenstveno) do okoline. Sa njim u društvu nikada nečete dobiti nick name nekoga, koji smrdi na stare radničke čarape poslije sedam dana upotrebe (latakija).
Za razliku od nekih, kao Orlikov Clan, ne uvlači se u odjelo ili za duže vrijeme u zavjese i tekstile u prostoru, nego je samo malo kao prisutan.
Sa svojim aromama je ugodan ali nema neki jaki karakter. U biti za njim posežu početnici sa lulama a mogu ga preporučiti jer ne radi nekih problema kod pušenja. Mogu ga preporučiti i za duvan za svakodnevnu upotrebu, za sve koji žele imati osječaj onoga ugodnog mirisa u okolini i koji žele imati stav kao znalci, a da pri tom nemaju neke veče problema sa gorenjem duvana u luli. Pušenje ne stvara nekih večih kondenzata u luli, a ukus mu se menja sa primjenom filtera, ali ne baš u velikoj mjeri.
Svakako je vrijedan svog novca i nikako nije za odbacivanje iz upotrebe. Ponekad ga i dan danas kupim i uvijek nadjem nešto novo u njemu. A fino je i to, da se ga nabaviti praktično svugde, čak na benzinskim stanicama i maloj trafiki.

Onako, za gušt intermezozo preporučujem ga i ozbiljnijim pušačima, pa ako ne za drugo, možda na neko sječanje u rane lulaške dane.. :61:

No.1

« Odgovori #3 u: 21. Veljače 2009, 02:07 »
Da dodam samo da mi je aroma samog duhana identicna aromi Holger Danske Black & Bourbon, ali da nije ista situacija i prilikom pusenja, naime koliko mi je dobar ukus Holger Danske toliko mi smeta MB Black Ambrosia. Sto se tice uvlacenja to sam spomenuo zbog nekih ranije procitanih postova da neko ima problem sa ne - uvlacenjem dima ko je pusio cigarete, a i sam cesto dodjem u iskusenje mada mi se to ne desava jerbo pusim blage cigarete a duhan za lulu je jak pa bih verovatni bio nadrogiran kada bih ga uvlacio. Uostalom i tako nikotin preko jezika dolazi tamo gde mu je mesto :64:

Hell Hack

« Odgovori #4 u: 21. Veljače 2009, 18:35 »
Zanimljivo. Jedni se guše, jedni ga hvale, jedni bi uvlačili dim duvana za lule u pljuča(?)-nemoguče, jer je napravljen na osnovi potpuno drugačijoj od duvana za cigarete, pa evo mojeg iskustva sa tim več dugo poznatim duvanom.

Kad otvorite ili vrečicu (pouch) ili limenku, vidite da je duvan dosta tamno braun boje, od virginije samo malo, za dekoraciju, ali se osjeti burley podosta. Miris mu je mješavina bijele kave i čokolade, ovo drugo se u dimu više osjeti. Ponekad se osjeti i miris meda.
Punjenje ide bez ikakvog problema, prporučujem lule sa večim volumnom i ne puniti prejako, samo za pravo paljenje treba malo više pokusa (šibicom bez parafina naravno), ali vrlo brzo daje svoju specifičnu aromu u prostoru, kojima se nekima vrlo a nekima nikako ne dopada.
Ako se ga pripali u prirodi, recimo na terasi nekog kafiča, budite sigurni, da če se svi malo potajno ali i otvoreno okretati prema vašem smijeru sa osmjehom.
Kad je upaljen, onda bez problema gori sve vrijeme, do kraja. Na kraju mu je pepeo sive do tamno sive boje, ponekad zna ne izgoriti do kraja i na dnu žarulje ostane mala grudvica crnog izgorenog duvana, što nije ništa strašno.
U biti malo mijenja ukus za vrijeme pušenja, ali sa pravilnim pušenjem ne peče na jeziku i ne guši u grlu, nego je nekako ljubazan do pušača pa i (prvenstveno) do okoline. Sa njim u društvu nikada nečete dobiti nick name nekoga, koji smrdi na stare radničke čarape poslije sedam dana upotrebe (latakija).
Za razliku od nekih, kao Orlikov Clan, ne uvlači se u odjelo ili za duže vrijeme u zavjese i tekstile u prostoru, nego je samo malo kao prisutan.
Sa svojim aromama je ugodan ali nema neki jaki karakter. U biti za njim posežu početnici sa lulama a mogu ga preporučiti jer ne radi nekih problema kod pušenja. Mogu ga preporučiti i za duvan za svakodnevnu upotrebu, za sve koji žele imati osječaj onoga ugodnog mirisa u okolini i koji žele imati stav kao znalci, a da pri tom nemaju neke veče problema sa gorenjem duvana u luli. Pušenje ne stvara nekih večih kondenzata u luli, a ukus mu se menja sa primjenom filtera, ali ne baš u velikoj mjeri.
Svakako je vrijedan svog novca i nikako nije za odbacivanje iz upotrebe. Ponekad ga i dan danas kupim i uvijek nadjem nešto novo u njemu. A fino je i to, da se ga nabaviti praktično svugde, čak na benzinskim stanicama i maloj trafiki.

Onako, za gušt intermezozo preporučujem ga i ozbiljnijim pušačima, pa ako ne za drugo, možda na neko sječanje u rane lulaške dane.. :61:

Slažem se sa tobom u potpunosti,sve što si napisao o Bleck Ambrosi je tačno delim mišljenje sa tobom da spolja ima drugačiju notu mirisnu i da se ljudi okreću zbog prijatne arome i to je tačno i još jedna pojedinost on nikome gde sam pušijo nije smrdeo.
PS.trudim se da duvan koji pušim razumem kroz sam dim iz lule :77:,a ne paušalno

Hell Hack

« Odgovori #5 u: 21. Veljače 2009, 18:53 »
Da dodam samo da mi je aroma samog duhana identicna aromi Holger Danske Black & Bourbon, ali da nije ista situacija i prilikom pusenja, naime koliko mi je dobar ukus Holger Danske toliko mi smeta MB Black Ambrosia. Sto se tice uvlacenja to sam spomenuo zbog nekih ranije procitanih postova da neko ima problem sa ne - uvlacenjem dima ko je pusio cigarete, a i sam cesto dodjem u iskusenje mada mi se to ne desava jerbo pusim blage cigarete a duhan za lulu je jak pa bih verovatni bio nadrogiran kada bih ga uvlacio. Uostalom i tako nikotin preko jezika dolazi tamo gde mu je mesto :64:

Mišljenja sam da si loše procenijo oba duvana,jedina identičnost je ta što su Danski Aromatici :1:

No.1

« Odgovori #6 u: 21. Veljače 2009, 21:12 »

Mišljenja sam da si loše procenijo oba duvana,jedina identičnost je ta što su Danski Aromatici :1:
Pa ja sam onjuÅ¡io oba i po mirisu duvana kada bi mi neko vezao oci ne bih napravio razliku. Drugo je aroma prilikom puÅ¡enja, puÅ¡io sam oba i znam koji mi se veoma dopada a od kog hoću da se uguÅ¡im. Dakle, ako je procena u mirisu duvana (joÅ¡ nepripaljenog) loÅ¡a za to je kriv moj nos koji joÅ¡ nema dovoljno istančan njuh da nepravi razliku u nijansama mirisa. Pri tom nisam jedini koji je onjuÅ¡io oba duvana i mislio da su isti.... A da budem iskren ja sam se na taj miris prilikom kupovine i  :135: misleći da će i prilikom puÅ¡enja biti kao Holger Danske... ali Å¡ta da se radi, mlad i neiskusan.... zato sam ovde da učim od  :77:

Hell Hack

« Odgovori #7 u: 22. Veljače 2009, 08:27 »
Probaj da pročistiš receptore za njuh i ukus,možda i upali.... :1:

No.1

« Odgovori #8 u: 22. Veljače 2009, 11:10 »
Nastojim ka usavršavanju ukusa, ali za to je potrebno i vreme i iskustvo.... U svakom slučaju bayro je kao i uvek u pravu :1: :1: :1:

Hell Hack

• Srbija
  • *
    Bijeli zubi
  • 13
« Odgovori #9 u: 25. Veljače 2010, 08:13 »
Autor teksta pono na forumu  :1:
Ima dima ima i vatre :)))

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *