Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Sazrijevanje duhana

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Sazrijevanje duhana
« u: 04. Veljače 2009, 21:38 »
U zadnje vrijeme puno čitam i učim o sazrijevanju duhana kroz godine. Zanima me da li ste razmišljali da koju piksu dragog vam duhana bacite u zaborav na nekih pet deset, pa ćak i više godina? Na nekoliko stranih foruma i raznim člancima lulaši pišu da je tako "odstojali" duhan pravo savršenstvo. Naravno nije svaki duhan pogodan za taj proces. Navodno su virginije najbolje nakon 20 do 25 godina, latakije nakon desetak godina, dok aromatike nije poželjno "skladištiti".
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

petar

• *
    Bijeli zubi
  • 90
Odg: Sazrijevanje duhana
« Odgovori #1 u: 04. Veljače 2009, 21:47 »
meni je isto to vrlo zanimljivo, pusim jednu piksu Macbarenove Virginije No.1 koju sam otvorio prije jedno 5 godina, pomirisao i zatvorio :), duhan je promjenio boju iz boje svijetlog meda u tamno smedju, izgubio je (fermentirao?) dosta svog secera pa je duhan sada puno manje sladak i puuno manje grize za jezik.

Mozda bi bilo bolje da ju nisam ni otvarao, al neki cak tvrde da to nema veze i da je zrak potreban kako bi se kvalitetno odvijao taj "ageing" proces.

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #2 u: 04. Veljače 2009, 22:55 »
Ja sam nekada nešto slično pokušao sa vinima (pristojnog kvaliteta iz dobrih godina), i još me nije napustio osećaj pomešane tuge i sreće kada sam otvarao poslednju flašu iz neke godine....
To je dobro samo za ljude čvrstog karaktera koji će svake godine obnavljati i puniti zalihu - a onda opet doÄ‘e jedan dan kada se neki duvan viÅ¡e ne može naći.... i doÄ‘e poznati osećaj...  :14:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #3 u: 04. Veljače 2009, 22:59 »
To je istina i nažalost mislim da ću i ja biti u sličnoj situaciji s tim duhanima. No pokušati ću, pa makar gorke suze lio uz zadnju lulu neke vrhunske delicije koja mi je stajala u ormaru godinama.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #4 u: 04. Veljače 2009, 23:34 »
U velikoj vecini puta prvo kupim piksu duhana, ako mi se svidi par dana nakon toga kupim jos 3 ili 5 limenki istog duhana, flomicem odozdo napisem datum i godinu i spremim u podrum. Naravno, to mora biti duhan u limenci. S obzirom da sam pred desetak godina dobio vecu kolicinu duhana u vrecicama, imam ih dosta spremljenih od tad. Uz pravilno ovlazivanje nakon otvaranja, ispadnu stvarno dobri, ali ni blizu kao ovi iz limenki. Recimo, meni ne valja svjezi MB Plumcake, dok mi je onaj koji odstoji par godina fantastican!
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #5 u: 04. Veljače 2009, 23:39 »
Ja sam se oduševio s odstojalim Penzanceom. Kad sam ga kupio prije nekih godinu dana bio mi je odličan, guštao sam u njemu, a onda je uz ostale duhane nekim čudom pao u zaborav. Kad sam ga neki dan ponovo zapalio, bilo je woooow! Razvio je neku finu aromu koju u startu nisam osjećao.

lulce

• Beograd. Srbija
    Opečen mi jezik
  • 305
« Odgovori #6 u: 06. Veljače 2009, 22:24 »
Pravljenje duhanoteke i ostavljanje nekih duvana da odleze neko vreme je nesto sto i ja zelim sto pre da pocnem da ostvarujem. Tema mi je takodje veoma zanimljiva i na nekoliko stranih foruma i sajtova sam procitao dosta toga o njoj. Naleteo sam i na nekoliko ljudi na stranim forumima koji su tokom nekoliko godina redovnog nabavljanja odredjene kolicine duvana stigli do toga da sada ne puse duvane koji su im odlezali manje od pet godina. Mislim da je ostavljanje duvana u nekom vremenskom periodu od jedne do pet godina(a mnogi kazu da vec i posle tog perioda dolazi do znacajnih promena i sazrevanja - mislim da sam cak negde procitao da do najvidlivijih i najdrasticnijih proena dolazi u periodu od 12 do 18 meseci a da se posle toga svi ti procesi drasticno usporavaju). Ne znam mene je ta tema jos pre jedno godinu dana toliko zaintrigirala da sam ostavio jedan duvan da mi odlezi deset meseci. Radi se o MB-ovoj Vanili(znam, aromatici ne dobijaju skoro nista od sazrevanja) ali meni se ta vanila koju sam otvorio pre jedno dva meseca svidela. Duvan je postao mnogo tamniji, dok se usi vise se oseca prirodniji ukus duvana, ukus vanile je mnogo manje agresivan. Videcu da uskoro kupim neku kesicu Mixture-a pa da ostavim do sledece zime. Ako je Vanila pretrpela ovolike promene, Mixture bi mogao kroz nekih godinu dana da bude fenomenalan. Cela prica mi pije vodu, Ako samo malo strpljenja moze da nam omoguci da jos vise uzivamo u nasoj luli- pa zasto da ne. A sto se tice ostavljanja nekih duvana da odleze 20-25 godina-treba se samo pomiriti sa cinjenicom da cemo sa takvim neki blazenstvom sresti samo jednom, mozda dva puta u zivotu. Nedavno je svima dobro poznati G.L. Pease na forumu Brothers of briar napisao da je imao prilike da proba Dunhilovu virdziniju Ye Ole Signe staru dvadeset godina i raspametio se. A on bi trebalo da zna nesto o duvanima. 

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #7 u: 06. Veljače 2009, 22:28 »
Pitanje: Da li je bolje da se taj duhan otvori, zatvori, odleži ili da se jednostavno ostavi da odleži?
TAKE ONE FOR THE TEAM!

petar

• *
    Bijeli zubi
  • 90
« Odgovori #8 u: 06. Veljače 2009, 22:40 »
evo jedan zanimljiv link na tu temu

http://agingfaq.nocturne.org/

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #9 u: 06. Veljače 2009, 22:58 »
Pitanje: Da li je bolje da se taj duhan otvori, zatvori, odleži ili da se jednostavno ostavi da odleži?

Jedni kažu da je bolje ne otvarati piksu, dok drugi opet kažu da je bolje otvoriti. Isto tako kažu da duhani koji su u vakuumiranim piksama nisu pogodni za sazrijevanje. Pikse koje sam ja predvidio za tu igru nisu pod vakuumom, već imaju nešto "lufta". Također sam bliži ideji da je bolje ostaviti duhan neotvoren.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #10 u: 06. Veljače 2009, 23:14 »
Ima na stranici koju je Petar naveo zanimljivih iskustava o tome kako ljudi stave neotvorenu piksu u pečnicu i peku ju nekih  dva i pol sata na temperaturi od 220 stupnjeva. Tvrde da je dim u većini slučajeva znatno bolji, slaÄ‘i i kremastiji. E sad, nisam baÅ¡ siguran da bih se usudio tako neÅ¡to raditi, bojim se da bih mogao upropastiti duhan. No opet... Tko zna. Jednom ću pokuÅ¡ati.
« Zadnja izmjena: 06. Veljače 2009, 23:16 od kkurilj »

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #11 u: 06. Veljače 2009, 23:53 »
Po meni, obavezno zatvoren duhan. I najbolje je da je u limenci, sve vrecice koje sam otvorio nakon skoro 10g stajanja su bile suhe ko barut. Moze se taj duhan ovlaziti, al nije to bas to... Najbolje rezultate sam primjetio na duhanima u limenkama. Od vrecica eventualno duhani koji dolaze u onim zlatnim debelim pakiranjima.
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #12 u: 06. Veljače 2009, 23:57 »
Ima na stranici koju je Petar naveo zanimljivih iskustava o tome kako ljudi stave neotvorenu piksu u pečnicu i peku ju nekih  dva i pol sata na temperaturi od 220 stupnjeva. Tvrde da je dim u većini slučajeva znatno bolji, slaÄ‘i i kremastiji. E sad, nisam baÅ¡ siguran da bih se usudio tako neÅ¡to raditi, bojim se da bih mogao upropastiti duhan. No opet... Tko zna. Jednom ću pokuÅ¡ati.

Dosta sam takvih rasprava procitao i uvijek su bile burne... Jedni zagovaraju, drugu kazu da tako upropastis duhan. Mozda se i isplati probati, ali ja se vodim onim, da je neki duhan trebao biti pecen i ako je tim postupkom bolji - zar to ne bi radio sam proizvodjac?
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #13 u: 07. Veljače 2009, 00:02 »
To definitivno stoji.

No koliko vidim i sam G. L. Pease se zabavljao s tim postupkom. Vjerojatno ima nešto u tome. E sad tko voli nek izvoli. U krajnjem slućaju rizik nije neki ogroman. Ako pokus ne uspije, piksa od 50 grama duhana nije nenadoknadiv gubitak.
« Zadnja izmjena: 07. Veljače 2009, 00:04 od kkurilj »

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #14 u: 07. Veljače 2009, 00:13 »
U biti ove kulinarske čarolije zapravo nisu "ubrzanje" sazrijevanja. Mislim da je nemoguće u dva - tri sata ugurati dvadeset plus godina. Niti bih volio da je to moguće, jer onda sve gubi "ćar". Ovo s pečenjem su pokusi koje su ljudi isporbavali. Neki tvrde da je rezultat fantastičan, neki da je to uništavanje duhana. Iskreno nisam nikada probao pušiti takav duhan, no iz čiste radoznalosti ću jednom probati malo podgrijati jednu piksu.
« Zadnja izmjena: 07. Veljače 2009, 00:15 od kkurilj »