Iako veÄ dugo puÅ¡im lulu, (viÅ¡e od 35 godina), uvijek sam vidio, da je osim ukusa i uživanja samog puÅ¡aÄa, i prikriti zahtjev okoline, znaÄi, kako to djeluje na okolinu, u prostoru. Probao sam ne znam sve Å¡to, ali dok nisam saznao, da se može naruÄiti i mjeÅ¡avina po vlastitom ukusu i željama, nisam vjerovao. Sada znam.
Kod Poul Olsena, koji blizu "Österport Station" u Kopenhagenu ima svoju, svetsko poznatu radionicu za izradu mjeÅ¡avina raznih tobaka po vlastitom izboru, koje danas možete naÄi samo joÅ¡ u Londonu ili u Zürichu. Kod njega može svtki puÅ¡aÄ lule napraviti svoju mjeÅ¡avinu, po vlastitiom ukusu. Jer kao Å¡to znam iz iskustva, uvijek mi neÅ¡to fali kod tobaka (duhana? popravite me molim vas). I vaÅ¡a mjeÅ¡avina onda nosi vaÅ¡e ime - My Own Blend -.
Kod njega je više od 4000 zadovoljnih konzumenata, medju njima su i veoma poznata imena, kao recimo Larsen:
I pogledate li u njegov recept, onda vidite, da je odredjeni (ime se ne izdaje) tobak za lule sastavljen ovako: 10% veoma lake Virginie, 20% jako sosirane (sladko aromatizirane) Virginie, 10% normalnog Cavendisha, 10% Äiste, veoma suhe Virginije, 5% Périque-ja i 45% (!) Latakije.
Druga kartica (Kristensen): kad sam bio u trgovini, baÅ¡ je zvao telefonom i naruÄio je tri doze od 500 grama mjeÅ¡avine iz: 30% lake Virginije, 55% jako aromatizirane Virginije i sa 15% Latakije.
Kod njega dosta dugo (pored Estervalsa, Heinricha, Behrenda, DAN-a) naruÄujem svoju vlastitu mjeÅ¡avinu, po receptu: 10% veoma lake Virginije, 40% jako aromatizirane Virginije, 30% lakog crnog Cavendisha, 20% lakog Burleya i sa aromom vanilije i karamela. Božansko. Ako volite takav ukus i miris u prostoru. A svaki ima drukÄiji i svoj. Moja mjeÅ¡avina je veoma sliÄna, sa malim nijansama, naravno, kao K&K Limited Edition 2009, dobije se ga kod Behrend Tabak u Florstadtu. I tu je jasno jeftiniji.
Cijena kod Olsena? Nije veÄa od ostalih mjeÅ¡avina u tom rangu, (mislim pri tome, da je to napravljeno po vlastitom receptu, ne rinfuza kao kod drugih ponudnika, recimo g. Dreierja iz Graza, sa svojim No 2, koji je u bistvu Da Vinci od DAN-a, ili K&K sa svojim ponudama ili Estervalsa sa Hausmischung)) oko 23€ za 100 gramsku dozu plus troÅ¡kovi dostave. ObiÄno naruÄujem 3 puta 100 grama u metalnoj dozi sa poklopcem.
Kod g. Olsena možete naruÄiti koliÄine telefonom, e-mailom ili fax-om. Å alje se posle plaÄanja naruÄenog, rok dobave 5 - 7 dana sa DHL-om u zemlje EU a za ostale tu je joÅ¡ carina. Ali, vjerujte, isplati se. Užitki nisu jeftina stvar.
A isto tako možete naruÄivati razne tobake (duhane?), kod svih gore spomenutih. Adrese se nadju na Googlu, brez ikakvog problema. A izbor jim je dosta obÅ¡iran, tako, da se može naÄi za svaki ukus ono Å¡to želi. Kod nekih možete naruÄiti i takozvane probne doze, pa se onda odluÄujete, kako i Å¡ta.
Puno pozdrava.