Svi, koji koristimo lule u principu jih Äistimo kako treba, pazimo na njih, održavamo i sve to.
Ali s vremena na vreme, treba lulu dati ispolirati (ako je lula podvržena suncu, glava i ustnik je veÄ izgubilo svoj sijaj) i sve je to vezano na troÅ¡ak.
Dobro, kod naÅ¡eg g. Dreiera u Grazu da se i to napraviti, ali treba iÄi do Graza, imati onu naljepnicu (Äak za dvije države, nažalost, osim ako se ide iskljuÄivo starim cestama), platiti poliranje, neÅ¡to kupiti, popiti, pojesti, pogledati.....u svakom sluÄaju, troÅ¡ak.
Iako smo puÅ¡aÄi lula poznati po tome, da ne gledamo baÅ¡ na neke troÅ¡kove, kad je u pitanju naÅ¡e zadovoljstvo, ipak ima raÄunice, ako sami napravite sebi maÅ¡inu za poliranje.
Znam, u svakom OBI-ju ili BAUHAUS- se može naÄi maÅ¡ina za nekoliko eura, ali ipak je bolje taj novac potroÅ¡iti na duvan. Kako?
Lijepo. Trebate imati (a možda ima vaÅ¡ prijatelj, kao u mom sluÄaju) jedan sklop onog ventilatora, koji se ljeti upotrebljava za kao hladjenje zraka u ljetnoj žegi, a ne treba mu viÅ¡e, jer je klima ipak bolje rjeÅ¡enje. Ne treba nikakve prepravke na njemu, jer su mu obrtaji idealni za poliranje (poliranje se ne radi pritiskom, nego laganim dodirivanjem polirne glave, koja ima veÄ nanesenu pastu).
Za nanos upotrebljavam (za ebonit, cumberland) Denicare mundstuck pastu (neugodan miris, tvrda za nanoÅ¡enje, na dohvat ruke kod g. Dreiera, neizogiban troÅ¡ak), koju nanesem tanko na ustnik (valjda je prava rijeÄ???), pustim nekoliko minuta da "legne" i onda pažljivo ispoliram.
Za ustnike iz akrila, to u principu odpada, ustnik treba samo s vremena na vreme lagano polirati sa jednom od krpica, koje nudi Dunhill, Stanwell i sliÄni, tu nam maÅ¡ina u biti ne treba.
Ako je ustnik veÄ dosta izgubio na boji i ima neugodan miris, zelenu boju, onda ga treba prvo lagano i to ruÄno, ispolirati sa nekom smjesom, koja miriÅ¡e na sapun i koju proizvodjaÄ zove "Universalstein" i kako znam, ima ga u Hrvatskoj, nije u prostoj prodaji, ali se ga naruÄuje preko interneta. (cijena mu je dosta visoka, oko 20€, ali se isplati taj troÅ¡ak, može se ga koristiti u domaÄinstvu za poliranje svega i svaÄega, tako, da imam ja svoju kutiju a supruga svoju, pa mi je malo Äudno, jer se moja brže prazni nego njezina).
Uz dozu dobijete i spužvicu ili dvije, ovisi o narudžbe, koju samo navlažite obiÄnom vodom, prodjete preko tog kamena(?) i dobijete bjelu pjenu i sa tom spužvom ispunjeno sa pjenom, polako idete preko ustnika toliko dugo, da on dobije onu svoju gadnu, sivu boju ebonita. Isperete pod vodom, dobro osuÅ¡ite i onda dodje na red poliranje.
I vidi Äuda: ustnik kao nov!
Isto je sa glavom lule. Ja liÄno koristim pastu za poliranje od Dunhill-a, isto se dobije u Grazu kod g. Dreiera, ali za koji vrlo sumnjam, da je to obiÄna pasta za ÄiÅ¡Äenje cipela, barem u odnosu na miris paste. Probao sam sa bezbojnom za cipele i rezultat je potpuno isti.
Jasno, ako je glava lule toliko istroÅ¡ena, da treba potpunu prenovu, onda je treba obrusiti (sa metalnom spužvicom najfinijeg sastava, koju inaÄe koriste naÅ¡e supruge za ÄiÅ¡Äenje delikatnih lonaca, dok mi uživamo u dimu), onda treba nanijeti novi bajz (boju), polirati, nanjeti vosak (carnauba ili pÄelinji, zavisi od osnove) i napraviti iz starog novo.
Isto je sa lakiranjem, ako je glava bila lakirana.
Poslije nanoÅ¡enja boje, nanosi se tanak sloj lanenog firneža (Leinoelfirnis), koji se upije u briar i treba pustiti da se suÅ¡i najmanje deset dana. Onda se prvo ispolira pa nakon toga se nanosi Å¡elak (Schellackmattine) kao osnova za konaÄno poliranje. Nanosi se sa vrlo mekanim ÄopiÄem i nakon kratkog vremena suÅ¡enja, polira se, da se odstrani svaka pega sa luline glave.
Onda dodje na kraju carnauba ili koji drugi vosak.
Tako možemo sami, uz malo ruÄne spretnosti i sa vrlo malim troÅ¡kom napraviti sebi malu radionicu (u podrumu je najviÅ¡e mira i uz dobar omiljeni duvan i ÄaÅ¡icu opojnog nam dragog ukusa, uz dobru glazbu, kasno u noÄ.....romantika sa lulom) i uživati u svom radu. I polako sa vježbom postajemo mali umjetnici u održavanju. U mojoj su kolekciji lule stare viÅ¡e od dvije decenije, a su kao nove na izgled.
A i to je mali ponos, zar ne?

Evo fotki za lakÅ¡u predstavu. Ako ima bilo tko pitanja, slobodno mi piÅ¡ite na charliemajl@gmail.com i rado Äu vam odgovoriti. Puno pozdrava svima i nadam se, da Äe nekome koristiti ovaj spis.
polirmašina napravljena od ventilatora

pasta za poliranje ustnika

razlÄite polirne glave, promijer 16 cm, napravljene iz krpe za brisanje u kuhinji (cijena za pakung 0,30€, u pakungu dva komada, trebate dva pakunga)

mala priruÄna radionica, dio obaveznog pribora za rad

drugi dio obaveznog pribora za male popravke na luli

universalstein