Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

CALEDONIAN

charlie

CALEDONIAN
« u: 19. Veljače 2009, 11:06 »
Kad sam prvi put vidio tu limenku sa imenom Caledonian, što je staro ime za Škotsku, odmah sam dobio neki osječaj, da če taj duvan davati iz sebe neke stare tajne, iako u meni ne teče ni kap škotske krvi. Ali, u biti je druga poezija.

Proizvodjač A.&C. Petersen nudi dvije vrste duvana u crvenim limenkama. Jedna od tih je A.&C. Petersen Caledonian Melange No. 421 Superior Mixture koja nosi opis svog sadržaja ovako:
"meka i blaga mješavina sastavljena iz virginie i cavendisha, blago sladkast sa sviježeim aromatiziranim ukusom, nezahtjevan kod punjenja, nezahtjevan za pušenje".

Iako se osječa u njemu i burley, kod otvaranja limenke osjeti se odmah njegova istinska aroma - suhe šljive. Taj miris osjeti i neutralni nos, sam duvan je bogat u svojem spektru kontrasta boja. Srednja braun boja virginije mješana sa malo tamnijim burleyem i sa baš pravo rezanim komadičima crnog cavendisha, koji zauzima nekako trečinu mješavine.
Punjenje je stvarno neproblematično, tako da je tekst na limenci dosta korektan, ali nije potpuno točan.

Naime, paljenje nije baš neproblematično. Za pravi užitak treba tri do pet pokušaja.
Ali, kad zagori, odmah daje svoju istinsku aromu po suhim šljivama, koja vrlo brzo zapunjuje prostor. Zanimljivo mi je bilo, da je prvi utisak duvana malo kiselkast i njegov ukus ostaje pomalo potajan do prve trečine pušenja, kad počinje davati svoju blagu aromu i ukus.

Ako ste ga previše na tvrdo napunili u žarulju, onda ga samo malo prebušite sa iglom tampera, da dobije dovoljno zraka za disanje i onda se osjeti puna aroma te mješavine, koja nema baš neke veze sa Škotskom, ali je ugodna i blaga.
Kod pušenja ne očekuju vas neugodna iznenadjenja, takodje ne radi previše kondenza, izgorevanje duvana je u pravilu dobro, ali ponekad treba malo jače povuči iz lule. Kod pušenja u žarulji duvan ostvari vrlo fin pepeo sive boje, kojeg se ga samo sa okretanjem glave, brez tuckanja, lako otklanja, što je u biti kod svih dobrih blagih mješavina od tog proizvodjača. Prema kraju pušenja osjeti se jača aroma duvana ali osjetno gubi onu svoju prvinsku aromatičnu notu suhe šljive.
Treba paziti, da se ga ne puši prevruče, jer onda počinje duvan da gori kao stari drveni panj, iako kod toge ne postaje gorak, nego samo vrlo vruč, što je isto zanimljivo i nije baš samouvjevno kod ostalih aromatiziranih mješavina.
Ako imate u kolekciji koju lulu iz gline, ili merschauma, onda je dojam sasvim drugačiji. Ja ga koristim samo sa filterom iz aktivnog ugljena u glavi iz vresja, tada mi daje najviše zadovoljstva kod upotrebe.
Njegova aroma mi je ugodna ali zavisi od samog raspoloženja, kada ga napuniti u lulu. Drag mi je za hladan zimski dan, kad kod nas puše vjetar i ledi se na staklu.
I zanimljivo kod ove vrste mješavine je to, da nikako nije oštar do jezika iako se ga ponekad malo hektički puši.

Za kraj, palac gore, prste u limenku i napuniti lulu, nabaviti jedno par limenki za rezervu, jer postoji mogučnost ovisnosti od nekoliko dana i uživati u njegovoj aromi, najbolje uz dobru domaču rakiju iz Å¡ljive, najbolja je mekana, pa se ukus samo obogati.  :61:

Ovaj duvan uvijek ima i imat če mjesto u mojoj ladici sa duvanom, koju iz milja zovem "Hall of Fame of pipe tobaccos".

charlie

Odg: CALEDONIAN
« Odgovori #1 u: 19. Veljače 2009, 11:35 »
Da, pa to sam mislio, samo me =be riječnik, pa sam zabrljao kao gluv na telefonsku slušalicu. Žarnica, da. A postoji mogučnost da me naučiš pravilnih izraza, jer vjerovatno idem kod g.D. u Graz, ako budem išao, javim se telefonom, jer mi nedostaje duvana, čekam isporuku, ali bez lule ne mogu. Mogu bez ostalog, ali to je - strast. Nabavit ču njegov zwei, jer mi se malo zaguštala njegova aromica. Baš sada pušim zadnje što je od njega ostalo u vrečici.

Hell Hack

Odg: CALEDONIAN
« Odgovori #2 u: 08. Ožujka 2009, 14:52 »
Zer gud! recenzija ,samo napred :77: