Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Suhi duhan

turbolet

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
Suhi duhan
« u: 22. Veljače 2009, 09:20 »
Dobio sam jučer od prijatelja iz danske duhan koji bi trebao biti jako dobar, ali duhan je suh  kao barut i kao takav neupotrbljiv. Može li se to ikako spasiti ? Lepo bi prosil, pomozite.
Fala !
Bok puce i dečki !

turbolet

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
Odg: Suhi duhan
« Odgovori #1 u: 22. Veljače 2009, 18:19 »
Dečki puno vam hvala na savjetima, idem odmah u akciju. Bok ! :1:
Bok puce i dečki !

charlie

« Odgovori #2 u: 23. Veljače 2009, 09:59 »
Sve što je Bayro napisao, istina je. Ja koristim humidrolicu, (ima metalnih, glinenih) i namočim je u običnu vodu i stavim u kutiju sa duvanom, a isto tako jedna je uvijek u kožnoj vrečici za duvan, kad idem bilo kuda.
A za sve koji hoče neku naročitu aromu, evo malog trikića:
U vodu, u koju smo stavili humidrolu, kanemo nekoliko kapi esence (vanilija, rum, whiskey, čokolada, karamela.....) koju koriste slaštičari za svoje proizvode. Ako hočemo stvarno jaku aromu, onda humidrolu namočimo samo u esenci. (kvalitetna je Dr.Oetkerova ali ima i drugih, nije to bitno).
Aroma se prenosi preko humidrole na hidroskopičan duvan - i to je to.
Danas se dobijaju i arome pizze, kobasice, sira... (ozbiljno) pa ako tko hoče, nek izvoli.

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #3 u: 23. Veljače 2009, 13:04 »
Ja umjesto humidrola (jer ga nemam) koristim malo veči dio neke razbijene neglazirane tegle za cviječe. Duvane inače držim u kutiji (zasad kartonski, ali uskoro če biti drvena) i svakih par dana uzimam ovu glinu, metnem ju u vodu za par minuta, da se napije, osušim servietom, da ne curi z nje i položim je u kutiju. Iako je kutija iz kartona, več se vidi razlika, duhani su vlažniji nego prije.

charlie

« Odgovori #4 u: 23. Veljače 2009, 14:20 »
Miha, i to je dobro rješenje. To je to - uradi sam i snalazi se, bez troškova. Samo baci te drvene i kartonske kutije, jer i one oduzimaju vlagu. Jedina stvar, za koju sam u sve vrijem korištenja duvana siguran, to ti je staklo, sa zatvaračem od metala i gumicom. Supruzina baka je tamo uvjek smještla marmelade i ukus.....ko od Boga dan.
Moj je prijatelj, kipar (vajar?), Janez Pirnat jednom rekao, kad smo bili u društvu: znaš, nije problem iči u kamenolom i nabaviti stjenu od mermera i napraviti kip, pravo je to, da ideš u rijeku Kupu, pronadješ kamen i to obradiš, pa prodaš za pametne novce. :1:
A što se tiče arome - radi vrlo, vrlo, vrlo dobro!!!!! :61: Pa valjda bi se našao i špek :1:

Hell Hack

« Odgovori #5 u: 04. Ožujka 2009, 13:29 »
Ha ha ha Svaka čast svima na domišljatosti,vrlo mudro od sviju vas. Ja moj duvan držim u staklenicama sa gumenim dihtungom i isto koristim glinu od saksijkog cveća kao humidor i odlično održava vlagu duvana,još sam išao dotle da sam glineni komadić obradio ručno u velicini od 2 eura metalnih. :1:
« Zadnja izmjena: 05. Ožujka 2009, 08:06 od Hell Hack »

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #6 u: 23. Lipnja 2009, 08:19 »
Dobar video kako ovlažiti potpuno isušeni duhan i malko mu promijeniti aromu.

http://www.youtube.com/watch?v=MeYqrlgdhH8

Također, jedan od komentara ispod filmića je da se humirdor ostavi par minuta u whiskeyu i tada stavi u limenku s duhanom. Ovlaži ga i da mu novu aromu.
Nisam baš fan arome whiskeya u duhanu, ali ako netko voli...
Keep it simple!