Vidim, da je tu dosta kolebanja oko toga, kako platiti naruÄeno. Neki koriste kreditne kartice, a neki ne i plaÄaju na drugi naÄin. Ja osobno spadam u ovu vrstu ljudi, jer mi je posao vezan za novac i poreze oko njega, u Sloveniji naravno, i imam takve i drugaÄije priÄe od strane mojih stranaka.
Stvar je u tome, da postoje dve vrste plastiÄnog novca: kreditni i platljivi. Prvi je vezan na vaÅ¡ osoban raÄun i sa njega se novci oduzimaju tri puta mjeseÄno, a obraÄun se radi, kako ste naveli kod otvaranje tog kredita. Jer to je KREDIT na vaÅ¡em raÄunu i sa njega može svatko, koji zna KODU, ne treba cijeli broj, skinuti sve novce bez vaÅ¡eg znanja. Postoje neki sigurnostni mehanizmi za tovrstno plaÄanje internetom, ali to je dosta riskantno, jer 100% sigurnosti nema nigde.
Å to toÄno znaÄi kreditna kartica? ToÄno to, Å¡to joj je i ime. ZnaÄi, banka vam je na osnovi vaÅ¡ih primanja dodelila odredjeni kredit, koji jasno uz odredjene kamate, plaÄate u odredjeno vrijeme. Ako kojim sluÄajem nemate tada na osobnom raÄunu novaca, tražit Äe od vas dodatnu naplatu, ako neÄete to izvrÅ¡iti, za odredjeno vrijeme Äe vam zatvoriti raÄun i dati na sud, a u to vrijeme, sav novac koji stiže na vaÅ¡ privremeno zatvoreni raÄun, uzima banka, da poplati svoje traženje do vas. I tada ne pomaže ama baÅ¡ niÅ¡ta. Banka je kao porezni ured: uzimaj dok moje traženje do stranke nije poplaÄeno. Dobro, sa nekim bankama može se odgoditi to stanje, ali vrlo je teÅ¡ko dokazljivo, jer banke rade sa brojevima a ne sa ljudima. Iako se reklamiraju drukÄije (tu smo zbog vas i blablabla).
Isto tako je dobivanje bilo kojeg novca na broj kreditne kartice kažnjivo dijelo u veÄini država EU. Zbog Äega? Zbog toga, jer je taj broj kreditni broj a ne broj raÄuna, pa onda nakazani novac ne legne na raÄun, nego na kredit, a kredit je vezan za raÄun, pa se onda novac stavlja na poseban raÄun banke. I ako hoÄete dobiti na svoj raÄun taj novac, postupak zna potrajati i do mjesec i viÅ¡e. ZaÅ¡to tako? Jer kreditna kartica ne spada u svrhu oporezivanja, kao raÄun, pa se svaka takva transakcija smatra kao prevara kod poreza. Zato ima toliko ljudi svoje raÄune u drugim zemljama, koje ne spadaju u meÄ‘unarodno pravno ureÄ‘eno prikazivanje stanja na raÄunima pojedincima, koji imaju raÄun u toj zemlji (Hrvatska je medju njima). Bilo kako bilo, kreditna je kartica dobra stvar, ali sa njom s oprezom.
Platljiva kartica je neÅ¡to drugo. To vam je kartica, koji je vaÅ¡ osobni raÄun i sa njom možete plaÄati bilo gdje u svijetu (tamo gdje priznaju vaÅ¡u banku, naravno. Ne možete recimo takvom karticom plaÄati u Indoneziji, dok sa kreditnom to nije problem.). Tako da sa platljivom karticom i ne možete plaÄati preko interneta. Nema bojazni, da vam bilo ko uzme broj kartice, jer bez PIN kode (koju možete promeniti ama svaki dan na bilo kojem bankomatu) i same kartice ne može dignuti novac. Može samo napraviti dvojnicu te kartice, pa onda dizati novac sa bankomata (tu su specijalci Bugari i Rumuni).
Najsigurnije je plaÄanje preko osobne ili bilo koje druge banke na Å¡alteru. Možete i preko elektronske banke ako ima vaÅ¡a banka tu moguÄnost, ali ni to nije potpuno sigurno. Å alter je ipak Å¡alter, iako dodje transakcija malo viÅ¡e (u Hrvatskoj 130 KN u Sloveniji 3,70€ po transakciji), a neki uzimaju postotak od iznosa plaÄanja. Zavisi od politike banke.
Tako, da nije na odmet razmiÅ¡ljanje o tome, kako plaÄati. Nekima se nikada ne desi niÅ¡ta, nekima jaka glavobolja. Nije sada ovaj post miÅ¡ljen kao zastraÅ¡ivanje i mijenjanje platnih navika, nego samo upozorenje, Å¡ta je Å¡ta i kako to ide.
Ako sam nešto propustio, samo pitajte.