Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pjeskarenje lule

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Pjeskarenje lule
« u: 14. Ožujka 2009, 23:31 »
Zanima me, na dosta mjesta sam dosad gledao i tražio, ali nigdje nisam uspio naći jedan odgovor.

Pjeskarenje mi je jedan od stvarno ljepÅ¡ih finiÅ¡a na lulama, i jednom ću se nadam se okuÅ¡ati i u tome. Makar je kompletan pribor dosta skup, glomazan, bučan (nije baÅ¡ za moju radionicu  :14:)...

Zanima me, čime se zaštiti područje koje se želi zaštiti od dosta razorne snage abraziva (pijeska i ostalih finih sitnih čestica koje se koriste u tom postupku).
Shvačam da se može zaštiti metalom i tada guli po drvu koliko želiš, ali vidio sam lule pjeskarene na najrazličitije načine na kojima sumnjam da se koristila metalna zaštita iz jednostavnog razloga, što bi takvu zaštitu majstor radio vjerovatno dulje nego samu lulu.

Pa ako netko zna, bilo tko, pretpostavljam Davorine da si i u tom području pun korisnih savjeta i odgovora.
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Pjeskarenje lule
« Odgovori #1 u: 14. Ožujka 2009, 23:40 »
Nažalost ne mogu ti ništa reći o samom postupku, tenici, priboru,...

Jedno što ću potvrditi da je pjeskareni finish jedan od najljepših (barem meni).
Naravno i dalje je na prvom mjestu glatki "finish". No ima nešto u tom pjeskarenom, pogotovo kad pod prstima osjetiš cijelu teksturu lule.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #2 u: 15. Ožujka 2009, 08:55 »
Posebno lepe su mi lule koje su peskarene prema venaturi vresa, nešto kao ova u sredini

a čini mi se i da je na forumu bila jedna morta tako peskarena..

Ovde je Talbertov članak sa Pipedie i njegovog bloga
http://pipedia.org/index.php?title=Sandblasting_-_Circles_and_Shanks

Malo ima i ovde
http://pipedia.org/index.php?title=The_Art_of_Sandblasting
http://pipedia.org/index.php?title=The_Best_Sandblasted_Pipes_are_Being_Made_By_Americans

TakoÄ‘e mi fantastično izgleda kada se vrh glave lule (oko žarnice) obradi da izgleda kao da ima oble poluloptice različitih veličina. Uvek sam se pitao kako tako neÅ¡to može da se napravi...  :14:

(sorry ako su ovi tekstovi već viđeni...)

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #3 u: 15. Ožujka 2009, 10:18 »
U prethodnom postu sam mislio na nešto ovako:

http://www.mammon.ru/pic/p227b.jpg  :61:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #4 u: 15. Ožujka 2009, 10:49 »
To nije ručni rad, to ti je kora vrijesa, tj drvo tik ispod kore. Sa žičanom četkom se skine kora i ispod ostane ovakav uzorak drva. Takve lule su napravljene iz plateauxa. Ebauchon nema koru, niti s godinama ne može postati Plateaux..  :14:

Pogledaj na mojoj predzadnjoj luli, onoj ostavljenoj u natur finišu, tamo sam to radio.
Keep it simple!

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #5 u: 15. Ožujka 2009, 11:00 »
E da... mladi meÅ¡tre, to je to...  :39:
a bio sam ubeđen da se to mora ručno napraviti... :14:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #6 u: 15. Ožujka 2009, 15:35 »
Negdje sam procitao da mora buti dosta jak kompresor za pjeskarenje, a oni su obicno veliki i glasni. Ne znam da li bi slabe varijante dobro odradile posao. Ajd bas malo Talberta pitaj kad ces biti u prilici
Keep it simple!

MOVESHAKER

• Zabreg
    Žuti zubi
  • 674
  • C10H14N2
« Odgovori #7 u: 15. Ožujka 2009, 15:35 »
A ventilator? Ne bi pomogao?  :36:

po meni prije usisavač koji će izvlačit viÅ¡ak pjeska iz komore....  

:66:
koliko mora biti velika komora za pjeskarenje?
s obzirom na veličinu lula i na to da DOMBA ima "malu" radionicu...
   ... jel' može poslužit stari akvarij kao minijaturna komora za pjeskarenje?!?

- NAPOMENA:ne znam pod kojim se tlakovima vrši pjeskarenje, osobno nisam pjeskario, niti znam nekog tko ima iskustva u pjeskarenju - dakle:

AKVARIJ NIJE PROVJERENA METODA MINI KOMORE

(samo pokuÅ¡avam pomoći  :10:)
ZIG  ZAG

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #8 u: 15. Ožujka 2009, 19:35 »
Malo i ja da dodam neÅ¡to  :1:

Za pištolj iz Davorinovog linka potreban je pritisak od 80 - 100 psi, što je od 5.5 do 7 bara (što je pristojan pritisak). Koga zanima peskiranje, ovde ima nekih korisnih uputstava:

http://www.trolex.rs/proizvodi.html
http://peskiranje.com/komore_za_peskiranje.html

Ono Å¡to bi bilo potrebno za rad u zatvorenom, svakako je komora sa sistemom za prečišćavanje abraziva koji se za to koristi. Nekada popularan silikatni pesak, izgleda da u evropi nije viÅ¡e poželjan, ali postoje razni drugi materijali. Mislim da je veći problem potraga za diznama koje bi trebalo da budu vrlo fine i precizne - i kako sve to smestiti u male radionice...  :14:

Možda je bolja varijanta upoznati nekog ko već ima takvu aparaturu (obično bolji majstori koji se bave automobilima) pa sa njima naći zajednički interes...  :89:

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
« Odgovori #9 u: 16. Ožujka 2009, 16:06 »
Negdje sam procitao da mora buti dosta jak kompresor za pjeskarenje, a oni su obicno veliki i glasni. Ne znam da li bi slabe varijante dobro odradile posao. Ajd bas malo Talberta pitaj kad ces biti u prilici

Ja ti imam kompresor koji stabilno druka do oko 2 bara (ja ga koristim za airbrush). Mali i dosta tihi. Ak ti to moze koristiti, javi, dogovorimo se.
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 16. Ožujka 2009, 19:02 »
Hvala svima na odgovorima.

Fuby, to će biti u dalekoj budućnosti realizirano, kad se preselim u novu radionu, fala na ponudi u svakom slučaju. Moram jos detaljno sve istražiti što i kako do tada.

Ali koliko sam skužio, kao i u većini ostalih majstorija, i u pjeskarenju ima brdo toga što se da istraživati..
Keep it simple!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #11 u: 08. Srpnja 2009, 23:13 »
Ja imam profesionalan pjeskalnik ali za vanjsku upotrebu. Treba mu od 1 do 5 bara pritiska a za agregat možeÅ¡ imat brdo različitih stvari. Silikat ti je najagresivniji. Sa ovim pjeskalnikom možeÅ¡ bit vrlo nježan (možeÅ¡ "radirat" slova s papira ne da bi ga perforirao). Meni to treba za čišćenje kamenih kipova  :108:
A drugi pjeskalnik radi sa vodom i ima 280+ bara pritiska a to bi bilo odlično za uništavanje lula. Bayro bi to upotrebio na hornicama.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #12 u: 08. Srpnja 2009, 23:45 »
Joj Grega, da si blize ucio bi me pjeskariti. To mi je fantastican finish na lulama.
Keep it simple!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #13 u: 09. Srpnja 2009, 00:01 »
Bavim se restauriranjem svega Å¡to je kamenog i Å¡to ima vlastnika koji me plati  :1: crkve, spomenici, detalji starih kuća...

Pa drago bi mi bilo, da ti pokažem, kako se to radi... ali svaki materijal se totalno drugačije ponaÅ¡a, tako da je kod toga puno trial and error. Sad ču vjerojatno uzet neki "pjeskalnik" koji radi na principu pare kod niskog pritiska. Probat ču, kaj napravi sa lijesom.., ko zna, možda dobijeÅ¡ novi finiÅ¡... steaming Dotter finiÅ¡  :13:
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #14 u: 09. Srpnja 2009, 08:42 »
Probat ču, kaj napravi sa lijesom.., ko zna, možda dobijeÅ¡ novi finiÅ¡... steaming Dotter finiÅ¡  :13:

Kakvim lijesom??  :38:  Pa nemoj me joÅ¡ pokapati  :154:

Super da znam da se kužiš u pjeskarenje, kad odlučim kupiti kompletić za pjeskarenje - da imam nekog iskusnog za pitati što i kako uzeti.
Keep it simple!