Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Whisky i whiskey

stpiper

• Split
  • *
    Bijeli zubi
  • 68
  • Pocetci
Whisky i whiskey
« u: 05. Svibnja 2009, 11:24 »
Uz engleze mi dobro idu ovi otocni sto se osjeca vise dima a pomalo soli i cak joda, medju najdrazima su mi: Lagavulin, Laphroaig i Talisker.

Uz aromatike volim vise ove sa laksom, obicno cvijetnom ili cak vocnom bazom kao sto su Glenfiddich, Glenlivet i Glenmorangie.

Naravno, uvijek imam i bocu Jonnie Walkera i/ili Jack Danielsa (iako Jack bas i ne pijem) za svakodnevnu upotrebu posto ovi gore navedeni (pogotovo starije verzije) znaju kostat bubreg a ponekad i dva.

Never argue with an idiot, they bring you down to their level and beat you with experience. -Dilbert

Da li vi to meni zelite dobro jutro, ili mislite da je jutro dobro, bez obzira na moje zelje? Ili mozda, da se vi jutros dobro osjecate;ili da je ovo jutro kada treba biti dobar? -Gandalf

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Whisky i whiskey
« Odgovori #1 u: 05. Svibnja 2009, 15:12 »
Nisam bas ni ljubitelj ni poznavatelj whiskeya, pa tako za ove navedene nisam ni cuo, osim ovih komercijalnih na kraju... Ja sam vise vinska i pivska muha  :1:
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 06. Svibnja 2009, 00:11 »
Znam da postoji milijun vrsta whiskeya, imam frenda koji kao i stpiper obozava whiskeye i uvijek mi kaze kako "sad gusta u tom i tom whiskeyu" za koji ja nikad nisam ni cuo. A nabavlja ih izvana po paprenim cijenama. Dobro je to da ta cuda toliko kostaju da nema sanse da se od njih propijes  :1:
Keep it simple!

stpiper

• Split
  • *
    Bijeli zubi
  • 68
  • Pocetci
« Odgovori #3 u: 06. Svibnja 2009, 07:53 »
Eh, pa nije meni mrsko ni Velebitsko, a ni Tomislav!

A nisu mi mrski ni Leffe (tamni i svijetlo) ni Budweiser (tamno i svijetlo) ni Guinness a ni Paulaner, Erdinger, Ohara's...

A ako vilite eksperimentirat, a znam da volite, svakako pokusajte nabavit nesto iz ove divne kolekcije: http://www.wychwood.com/index.html
sva su im piva izvrsna, meni najvise odgovara Hobgoblin!

Ima tu jos cijela sila Belgijskih, Holandskih i ostalih piva koja su vrijedna spomena ali to vec sigurno znate  :1:
Never argue with an idiot, they bring you down to their level and beat you with experience. -Dilbert

Da li vi to meni zelite dobro jutro, ili mislite da je jutro dobro, bez obzira na moje zelje? Ili mozda, da se vi jutros dobro osjecate;ili da je ovo jutro kada treba biti dobar? -Gandalf

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #4 u: 19. Listopada 2010, 23:09 »
Kaj se whiskyja tice, meni najbolje pasu oni s Islay-a, konkretno Ardbeg i Laphroaig. Imaju lagano smokey okus, fenomenalno pasu uz latakiju. Ostali koje imam puno bolje pasu uz cigaru. Pijem ih iz casa za konjak, bez leda. Evo, bas otisla casa Glenliveta.

Da su cijene paprene, bubreg ili dva... Kao i sve u zivotu, mozes kupiti za malo i puno novaca. Usporedi npr no name lulu za 20 kn i Lars Ivarsson. Jedna je bez veze druga je preskupa. Ali sva sreca da postoje Peterson, Stanwell... kuzis kaj hocu reci ;-)

Whisky kupujem obicno u duty freeju gdje za 40-50 eura dobijes litru izvrsnog single malt whiskyja od 10-12 godina. Naravno da ih ima i za puno vise novaca, ali vec i ovi, po meni, ulaze u visu srednju klasu. Meni boca traje preko godinu-dvije dana, s tim da imam konstatno jedno 5-6 boca otvorenih i popijem casicu svaka dva tjedna u prosjeku.

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #5 u: 30. Travnja 2015, 17:19 »
Ja volim probat po nešto od tih vatrenih voda, a najveća zanimljivost je, da se ja u životu nikad nisam propisno napio... dok u 42. godini na zabavi firme odlučim baš ono odlučim da se ubijem i to Chivas Regal whiskeyom. Doživeo sam pijanost totalni višesatni blackout mučninu još 2 dana ali ništa glavobolje. Bilo je dobro iskustvo, a najlepše baš taj Chivas, da sam se napio nekom kvalitetom, kako treba, fino na nivou hehe. Naravno, to je bio ekstrem, a sada volim tu i tamo po koji gutljaj Johnny Walkerja, Tullamooredewa i slično a možda sledeći put probam i nekog extra starog Irca uz latakiju.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

picipl

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 74
« Odgovori #6 u: 10. Lipnja 2015, 11:25 »
Single malt Scotch, je origigi Scotland whisky, zaštićeno ime. Single malt je malte isključivo od ječma.
Uz starost min 12g je Ono što se prizna za pravi whisky.

Da bi bio Single malt mora biti proizveden u jednoj destileriji te je iz više bačvi.
Svaka destilerija ima svoj okus, miris, aftertaste, pa stoga postoje razni šmekovi i poznavaoci.

Najskuplji/najbolji whisky je tipa Single cask malt koji je viski iz jedne bačve iz jedne destilerije.
Vatted Malt je iz više destilerija.
Grain je iz više žitarica, destilerija, te je najjači.
Blended je mijeÅ¡ani  whisky iz viÅ¡e destilerija i viÅ¡e vrsta žitarica (dakle sve Å¡to ja Nama fino, npr Ballantaines).

Uglavnom po kvaliteti:
1. Single Cask Malt
2. Single Malt - ima kod nas u Metro-u ,, za cca 300 kn
3. Vatted Malt
4. Grain
5. Blended

Kažu:
Uz lulu, whisky je najbolji na sobnoj temperaturi kada se osjeti prava aroma, ipak tko voli i led potpuno paše.
« Zadnja izmjena: 10. Lipnja 2015, 18:19 od picipl »
gušti su gušti

axe11

• zadar
  • *
    Bijeli zubi
  • 9
« Odgovori #7 u: 21. Siječnja 2016, 09:17 »
Mnogo volem dobar whisky ili wiskey kako kome uhu paše :) Pored konjaka i armanjaka omiljeno pice (vina mi nisu mrska ali malo rjeđe uživam)
Trenutno sam na Jonny W. black label jer je bio na akciji u kauflanda za 149kn :) dopala me zadnja boca :)
Paralelno je Martell VS otvoren a sljedeći na repertoaru čeka camus vs.

Majka

• Vodice, HR
  • **
    Peče me jezik
  • 136
« Odgovori #8 u: 24. Siječnja 2016, 21:06 »
Meni nekako vise leze bourboni...
“Well, it keeps my hands busy, and my mouth shut.”
-Exile

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #9 u: 23. Ožujka 2016, 22:42 »
Već sam otprilike godinu dana u svijetu kombinacije whiskeya i lule. Iskušavam, miješam, pravim se pametan. Ne mogu reći da mi svaka lula paše uz whiskey jer se najboljom pokazala - i da li je to opet isuviše subjektivno - gospođa latakija. Naprosto je to savršena kombinacija. Naravno, nije svejedno ni koji je whiskey u pitanju. Laphroaig i kanadski Seagram's VO zasad su mi favoriti. I toliko je toga još za otkriti...

Naravno, jedna je to lagana igra koja traje, baÅ¡ kao i samo lulaÅ¡tvo. Nigdje ne prestaje budući da uvijek kuÅ¡aÅ¡ neÅ¡to novo. Rijetki su postigli nirvanu - spori, my friend, cheers to you!  :67:   :61:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #10 u: 24. Ožujka 2016, 22:05 »
Boka legendo kad zadimin latakiju može kava, može voda a kamo li ne viski.  :7:
Sporost je vrlina.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #11 u: 24. Ožujka 2016, 23:54 »
Boka legendo kad zadimin latakiju može kava, može voda a kamo li ne viski.  :7:

Hahahaha, upravo o toj nirvani pričam. Jedino si je ti postigao.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #12 u: 25. Svibnja 2016, 18:19 »
   Kad Japanci odluce nesto napraviti onda je to dobro i nije zaj.b..cija. Visoka alkoholna gradacija, ali C2H5OH gotovo da se i ne osjeti, osim kad se treba "odvuci" do kuhinje ili Wc-a. Podsjeca na najfiniji "cognac"...Ostalo je jos, pa mislim da cu ga jedan od iducih odlazaka u planine kusati sa svjezim zrakom i latakijom... :78:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #13 u: 25. Svibnja 2016, 20:20 »
Izgleda sjajno! Imam prijatelja u Japanu, molit ću ga da mi pošalje bocu :1:
Keep it simple!

spori