To je jedna stvar koja mi uvijek smetala kod puÅ¡enja. LoÅ¡ duhan može ti veÄ kod pripaljivanja zamazati usta i ubrzo imaÅ¡ osjećaj, da ti je u ustima gorka smola, a u grlu knedla od perja namoÄenog u katran. Pretjerujem naravno, ali baÅ¡ zbog težnje, da puÅ¡aÄi pokuÅ¡avamo otkriti najfinije nijanse aroma i ukusa u duhanu, svaka loÅ¡a stvar može pokvariti vrhunski ugoÄ‘aj. Tako sam ponekad iz znatiželje probao gore pomenuti postupak i otkrio, da se kod prvog paljenja i kod ponovnog zapaljivanja ostvari mnogo neÄistoća u dimu, koje nisu toliko prisutne kasnije kod samog puÅ¡enja. Možda bi mogli to usporediti sa paljenjem automobila, kad se zapali motor - tada je najgori dim ispuha, a u vožnji normalan.
Da bih se zaÅ¡titio od neÄistoća, poÄeo sam pripaljivati lulu sa otrganim komadićem papirnog ruÄnika preko usnika i normalno puÅ¡io tek kada je papir bio svjetlo smeÄ‘e boje. Tada je dim bio dobar i mogao se normalno okuÅ¡ati. To inaÄe radim sa skoro svima, naravno doma i ne usred ulice, jer bi izgledalo Äudno.
Neću se sjetiti svih duhana ali općenito mogu reći, da kvalitetne engleske mjeÅ¡anice i Äiste virginije imaju dobar, Äist dim, a kod aromatika razliÄiti su rezultati - ponekad odliÄni a ponekad užas. Naravno treba imati u vidu, da tu imaju uticaja i vlažnost duhana i sam naÄin izgorijevanja, pa i tehnika puÅ¡enja. Mogu reći, da mi recimo mikro djelići finog pepela ako se sluÄajno naÄ‘u na jeziku i ne smetaju. To uzimam kao normalno.
Ali visok udio katrana i neÄistoća od izgorjelih aroma stvarno su neprijatna stvar. ZnaÅ¡ i sam kako ponekad poslije finog puÅ¡enja možeÅ¡ normalno i na ruÄak, a ponekad se cijeli dan ne možeÅ¡ rijeÅ¡iti smrdljivog daha i zamazanog jezika. Tada uzimam pravi debeli ruÄnik i dobro izribam jezik, pa operem zube i uzmem usnu vodicu. Jednostavno ne želim, da mi puÅ¡enje znaÄi smrdljiva usta, nego neÅ¡to Å¡to nudi profinjenu aromu i ne smeta prirodnoj flori u ustima.
Po mome treba istraživati Å¡to uživamo, pa i takvim testiranjima dima, jer razlika ima, i svakako rezultat utiÄe na moj budući izbor duhana. InaÄe trudim se i da ne puÅ¡im mnogo. Rijetko viÅ¡e lula na dan, u većini jedna, a ponekad i nekoliko dana bez puÅ¡enja. JoÅ¡ uspijevam uživati u puÅ¡enju lule zbog užitka, i ne zbog potražnje nikotina.