Pri izradi lula, Äesto se koriste razni ukrasni materijali životinjskog podrijetla: rogovi, zubi, kosti..
Svaki od tih materijala ima svoje karakteristike i ljepote, a ono Å¡to ja koristim u svojoj radionici su rogovi afriÄkih goveda i domaćih jelena, te ću se malo tim materijalima pozabaviti u narednim redcima.
Rogovi afriÄkih govedaIzuzetno lijep materijal. Dosad sam se susretao sa svijetlim i tamnim rogovima.
Izuzetno se dobro obrađuju, bruse i poliraju.
OPREZ!! ROGOVI MOGU SADRŽAVATI RAZNE SPORE I KO ZNA Å TO JOÅ SVE NE, POGOTOVO AKO SU SA DRUGIH KONTINENATA. Obavezna upotreba zaÅ¡titnih naoÄala i maske, da ne udahnete neÅ¡to.
Za vrijeme obrade razvija sa straÅ¡no neugodan smrad, podsjeća na smrad paljenja noktiju ili kose, i fina sitna praÅ¡ina koju ne želite udahnuti.Nakon Å¡to se pobrusi i ispolira praktiÄki je potpuno neÅ¡tetan (slinom se ne otapa ako se radi o usniku, a ako se radi o prstenu tada ni nije u doticaju s vaÅ¡im ustima).
Finiš je prekrasan poluproziran, polira se do visokog sjaja.
Ako rog nije puknut, iskoristiv je u potpunosti. No, kao i svaki prirodni materijal, nema garancije što kupujete i kakav je iznutra. Ako ima pukotinu, taj dio treba izbjeći i pokušati iskoristiti ostatak.
Takav rog sam koristio na ovoj luli

Ovakvi rogovi se koriste i za izradu usnika
Rogovi domaćih jelenaZahvaljujući dragom prijatelju McKurilju, dobio sam prekrasan veliki rog jelena.
Prekrasan ukrasni materijal za lule, dosta sliÄan bjelokosti – mlijeÄnobijele boje.
Prekrasno se obrađuje, brusi i polira.
ZAÅ TITA KOD OBRADE: kao već gore opisana. Smrad koji se razvija je skoro identiÄan prije navedenome.Ovi rogovi su nažalost samo dijelom iskoristivi... Naime, svaki rog u sebi ima i tamniji (crni) dio, koji nije dobar za upotrebu, puno je mekÅ¡i i nekvalitetniji. Å to je deblji rog to je deblji i taj crni dio. Njega se može izbuÅ¡iti, tako da ostane samo bijeli dio roga.
ObiÄno je iskoristivo samo 10-15cm vrha svake „grane“ roga.
Takav rog sam koristio na ovoj luli

Slika: svijetli afriÄki rog (puknut ali iskoristiv), jelenji rog, tamni afriÄki rog (puknut, takoÄ‘er iskoristiv)
Slika: jelenji rog, bijeli dio je iskoristiv, tamni nije

Ostale egzote od materijala nisam probao, a želja mi je nabaviti kitov zub, bjelokost, možda nešto mamutovine... no vidjet ćemo.