Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Stanwell

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
Stanwell
« u: 02. Studenoga 2009, 11:36 »
Povijest:

"1942. godine, proizvodnja lula od Danske bukve se odvijala u skromnim uvjetima u malom gradiću Zealandu. U to doba, bilo je praktički nemoguće uvesti lule od vrijesa preko tradicionalnih dobavljača iz Engleske i Francuske. Tada se počela razvijati tvornica Stanwell.

Kada se vrijeme stabiliziralo, proizvodnja se nastavila, ali se bazirala na tradicionalnom materijalu za proizvodnju lula-vrijesu.

1965. Proizvodni pogon se preselio u Borup, u novo, modernije i prilagođenije okruženje.

Tijekom godina, Stanwell je stekao reputaciju kao proizvoÄ‘ač kako sa vrhunskim dizajnom, tako i kvalitetom  puÅ¡enja. Mnogi Stanwellovi oblici, sada su postali klasični, te su cijenjeni svuda po svijetu od puÅ¡ača i kolecionara lula.

Temeljene kreativnošću dizajna od vodećih Danskih proizvođača, kombinirane pažljivom selekcijom najkvalitetnijeg Mediteranskog vrijesa, Stanwell lulle su postigle kombinaciju stila i kvalitete, koji daje svakoj proizvedenoj luli poseban karakter.

Stanwell nije tradicionalna tvornica lula, već pogon koji spaja vodeće Danske proizvođače lula, čiji je svaki dan ispunjen ponosom na svaku proizvedenu lulu.

Stanwell iz Borupa, danas posluje preko razvijene mreže distributera koji pružaju najkvalitetnije usluge pušačima lula na svim kontinentima."

Preuzeto sa: www.stanwell.dk
Preveo: N. Kovačević

Stanwell je najveći proizvođač lula na svijetu. Uz sam brand Stanwell, proizvodi i lule:
    * Danish Sovereign
    * Danske Club
    * Royal Danish
    * Royal Guard
    * Royal Sovereign
    * Scandia
    * Svendson

Važno je napomenuti da je glavni majstor u Stanwellu bio upravo Sixten Ivaarson, kojeg smatraju glavnim predstavnikom i utemeljiteljem prepoznatljivog Danskog stila. Upravo je on i razlog preseljenja samog pogona 1969. u Borup, koji je bliži Kopenhagenu i samom Ivaarsonu.
Zanimljiv je podatak da se godišnje proizvede oko 300 000 lula u tvornici Stanwell.
Stanwell je prepoznatljiv i po karakterističnoj završnoj obradi lula-pjeskarenju (sandblast), te njihove usluge pjeskarenja koriste mnogi danski pipe-makeri, npr. Poul Winslow i Jess Chonowitsch.
Ja u svojoj kolekciji imam dvije DC lule (franšiza Stanwella), i u tom cjenovnom rangu (250-350 kn), teško da se može naći lula sa boljim pušačkim karakteristikama! Uostalom, znam još nekoliko ljudi koji imaju DC lule, i prezadovoljni su njihovim svojstvima. Ista stvar vrijedi naravno za Stanwell.
Mislim da je Stanwellova glavna prednost nad drugim proizvođačima upravo-cijena, jer nađe se za svakoga ponešto, i za ljude "dubljeg i plićeg" džepa.
Ako niÅ¡ta drugo, kupovinom Stanwell lule odabrali ste tradiciju, prepoznatljiv dizajn i posebnu kvalitetu, te ćete uz nju sigurno provesti mnogo divnih i opuÅ¡tajućih trenutaka! Uživajte!  :61:
« Zadnja izmjena: 02. Studenoga 2009, 11:37 od kovaxx »
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Stanwell
« Odgovori #1 u: 02. Studenoga 2009, 11:42 »
Super članak o meni jako dragim skandinavskim lulama.
Savršene lule, sa tradicijom i posebnošću... Skandinavci me fasciniraju svojom poviješću rada s drvetom.
Å teta da su po prvi puta u svojoj povijesti zatvorili proizvodnju u Danskoj i sele ju u neke druge zemlje, s jeftinijom radnom snagom.
Neće to više biti to...
« Zadnja izmjena: 02. Studenoga 2009, 11:54 od Dotter »
Keep it simple!

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #2 u: 02. Studenoga 2009, 11:49 »
A čuj, to je nekako normalno, takav je logičan slijed dogaÄ‘aja. Svi tako rade, ipak je to veliki pogon. ÄŒovječe, pa proizvode blizu 1000 lula dnevno!!!  :38:
-Confucius

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #3 u: 02. Studenoga 2009, 11:50 »
Odličan članak!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 02. Studenoga 2009, 11:58 »
Odličan članak!
Hvala  :1:
-Confucius

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #5 u: 02. Studenoga 2009, 12:17 »
hvala za odličan članak!
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #6 u: 02. Studenoga 2009, 14:14 »
Super članak o proizvođaču izvrsnih lula! Mene fascinira činjenica da uz toliku masovnu proizvodnju stvarno zadržavaju jako dobru kvalitetu lula, sve lule iz iste serije su na istoj razini kvalitete! Ja imam samo jednu Stanwellicu iz serije Relief i stvarno se jako dobro puši, završna obrada je fenomenalna ako se u obzir uzme cijena od 200 i kusur kuna! Usnik savršeno ulazi u vrat, dobro je izbušena, ma sve je tip top!
TAKE ONE FOR THE TEAM!

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #7 u: 02. Studenoga 2009, 17:50 »
Hvala za ove informacije!

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #8 u: 31. Srpnja 2010, 15:49 »
Mogu se samo sloziti s prethodnim postovima. Imam dvije Stanwell lule i stvarno ih je uzitak pusiti. Mislim da su kostale svojedobno oko 300-400 kn u ducanu u Masarykovoj. Mozda malo previse za prvu ili drugu lulu, ali definitivno za trecu nadalje.

Doduse...
Nakon godine dana mi je sa jedne od njih pocela ostajati crvena boja na ruci. Kako pojma nema o obradi drveta (kao i vecina racunovodja  :1: ) odnio sam ju u lokalni ducancic gdje ju je cica vratio nakon tjedan dava fino ispoliranu. Vise nisam imao slicnih problema.

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #9 u: 01. Kolovoza 2012, 09:15 »
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 01. Kolovoza 2012, 09:30 »
http://vimeo.com/m/36133082

odličan filmić o proizvodnji Stanwell lula :1:
Keep it simple!

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #11 u: 01. Kolovoza 2012, 09:34 »
Zanimljivo, ti filmići su uvijek zanimljivi materijal :1:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #12 u: 01. Kolovoza 2012, 11:15 »
Super filmic...a i ne srame se krpanja...a kako majstori kopaju vrijesak, reklo bi se da je to lakse nego
vodu piti... :1:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #13 u: 01. Kolovoza 2012, 12:40 »
Odličan filmić i kao Å¡to Sesa kaže ne boje se prikazati krpanje lule. E da mi je znati čime krpaju?  :1:
Sporost je vrlina.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #14 u: 01. Kolovoza 2012, 12:43 »
E da mi je znati čime krpaju?  :1:

najvjerovatnije kao i većina, smjesom ljepila i fine briar prašine