Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Kako napraviti lulu sa samo osnovnim alatom

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Kako napraviti lulu sa samo osnovnim alatom
« u: 07. Studenoga 2009, 19:17 »
Nabasao sam na ovaj zgodan filmić koji pokazuje kako napraviti lulu sa osnovnim alatom, ručnom pilom, turpijama i brusnim papirom.

Sa onim dijelom kad čovjek lakira glavu lule se ne slažem, to nemojte raditi, samo poliranje dolazi u obzir i bajcevi na vodenoj ili alkoholnoj bazi. Lakiranje će začepiti pore na drvetu a to ne želite napraviti na vašoj ručno rađenoj krasotici.

Također, sredstvo za poliranje se NE nanosi na lulu, nego na kolut za poliranje!

Ostalo je zgodno prikazano.
Eto, naručite starter kit zabušenu kocnu sa usnikom i tada napravite ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=wbieImiJGQM&feature=related
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Kako napraviti lulu sa samo osnovnim alatom
« Odgovori #1 u: 07. Studenoga 2009, 19:27 »
Odličan filmić!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #2 u: 07. Studenoga 2009, 20:15 »
Props!
TAKE ONE FOR THE TEAM!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #3 u: 07. Studenoga 2009, 21:13 »
SJAJNO!!!
 :1:

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 07. Studenoga 2009, 22:06 »
Zanimljivo...  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
« Odgovori #5 u: 19. Studenoga 2009, 13:22 »
Hm... ali ztip ima stupnu busilicu? Pretpostavljam da bi se moglo obicnu bor-masinu ucvrstiti na neku konstrukciju i nesto improvizirati?

Iako, ostaje problem brzine vrtnje....
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #6 u: 19. Studenoga 2009, 13:26 »
Hm... ali ztip ima stupnu busilicu? Pretpostavljam da bi se moglo obicnu bor-masinu ucvrstiti na neku konstrukciju i nesto improvizirati?

Iako, ostaje problem brzine vrtnje....

Pazi ovako...
Stupna ti ne treba jer će ti klocna već biti izbušena. Ja stupnu koristim samo za bušenja i ravnanje naličja vrata lule, te za izradu tenona i naličja usnika.
Za sve ostalo imam ručnu bušilicu smontiranu u jednoj konstrukciji ispod stola, tako da joj samo glava viri van prema meni, i na njoj brusim, poliram, sve.

Problem brzine vrtnje nije problem, ako hoćeš mogu ti pomoći složiti setup na kojem će ti biti dobra brzina vrtnje. Problem je ako vrti presporo ne budeš puno napravio, ako vrti prebrzo paliti će ti površinu drveta. Mora biti taman! :1:
Keep it simple!

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
« Odgovori #7 u: 19. Studenoga 2009, 13:32 »
Ajmo!

Prihvacam pomoc, treba mi da rijesimo to s vrtnjom.... Posalji kaj da radim na PM ili tamo na onaj mail gdje sam ti vec pisao :). Da ne zaboravim - PUNO hvala na dobroj volji za podjelom informacija i trikova.

Gledao sam neki filmic na YT o izradi nekih talijanskih lula... tip uzima blok za blokom, na belt pili ih ugrubo oblikuje i ono, u par minuta odredi (visemanje) oblik desetak, dvadeset lula. Mislim si da se uz takav alat zbilja da lijepo raditi.

Najvise me brije postavljanje inicijalnog oblika (ono sto me trenutno pali je nekakav freehand bent dublin ili tulip), kasnije ja lako malo pomalo ispoliram i finishiram stvar... ali ako zeznem u pocetku  :109: onda je by by
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #8 u: 19. Studenoga 2009, 13:50 »
Svi trikovi su manje više otkriveni, al ima par sitnih tajni koje svaki majstor čuva za sebe.

Ja imam skoro 40godina staru Bosch bušilicu, radi kao urica, takvih strojeva danas više nema. Na njoj imam preklopnik za brzu i sporu vrtnju. S njom je lako.

Dok je sad nedavno bila na mjenjaju ležajeva, kupio sam joj zamjenu privremenu. Neku jeftinjak bušilicu za 60kn u Baumaxu. Ona ima onaj prekidač o kojem ovisi koliko će brzo vrtjeti. Što ga "dublje" stisneš vrti brže, što "pliće" vrti sporije. Jednostavno je, na taj prekidač staviš jednu onu vezicu (one koju kad zategneš se više ne da otpustiti) i trajno pritisneš prekidač do pola. Ako si imalo vješt sa strujom, neće ti biti problem napraviti neki prekidač na njenom strujnom kabelu koja će ju paliti/gasiti, ili ju imati ukopčanu u produžni kabel sa onim svijetlećim prekidačem na sebi (prekidač ćeš paliti i gasiti nogom na podu). NIKAKO JU NE IMATI UKLJUČENU U STRUJU A DA NE MOŽEŠ U BILO KOJEM TRENUTKU PREKO PREKIDAČA UGASITI STROJ. Ako se bilo što desi, ako ti zahvati odjeću ili nešto slično, gadno ćeš se provesti...

Brzinu vrtnje ćeš vidjeti sam koja je najbolja, ako ti pali drvo dok ga brusiš, uspori ju ili brže pomiči drvo dok ga brusiš. Ako je presporo, dulej će ti trajati radovi :1:

A da, ovaj lik koji reže klocne onako iz glave je Mario Grandi (ja mislim), taj ima doma kamione klocni, ako ih i 20 zezne na dan, nikome ništa... :1:
Keep it simple!

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #9 u: 19. Studenoga 2009, 13:50 »
Gledao sam neki filmic na YT o izradi nekih talijanskih lula... tip uzima blok za blokom, na belt pili ih ugrubo oblikuje i ono, u par minuta odredi (visemanje) oblik desetak, dvadeset lula.
:1: To si gledao najvjerojatnije izradu Mario Grandi lula! Mene je isto fasciniralo kakav "grif" imaju ti ljudi. Toliko su "izverzirani" da ima čovjek osjećaj da je to piece of cake!  :1:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

MOVESHAKER

• Zabreg
    Žuti zubi
  • 674
  • C10H14N2
« Odgovori #10 u: 21. Studenoga 2009, 22:51 »
.....
Sa onim dijelom kad čovjek lakira glavu lule se ne slažem, to nemojte raditi, samo poliranje dolazi u obzir i bajcevi na vodenoj ili alkoholnoj bazi. Lakiranje će začepiti pore na drvetu a to ne želite napraviti na vašoj ručno rađenoj krasotici.
....

a što se desi ukoliko uopće ništa ne naneseš na gotovu lulu koju si izrezbario i išmirglao iz klocne - nego je ostaviš kakva je da je?!?

(naime, na jednoj od mojih najjeftinijih lula je popucao "lak", pa sam si dao truda i išmirglao sve dolje, te je sada u fazi završene klocne...
ili jednostavnije: U POMOĆ, ŠTO DA SAD RADIM?!?)

ZIG  ZAG

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #11 u: 22. Studenoga 2009, 00:33 »
Nista, tamniti ce brze nego inace, i tamiti ce nepravilnije nego inace, zbog diranja lule rukama, ipak imamo masnocu na rukama, i prljavstinu.

Peterson ti cak ima jednu seriju takvih nepoliranih lula, ne mogu se sad sjetiti kako se zove..
Keep it simple!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #12 u: 22. Studenoga 2009, 00:45 »
da bi to sprecio uzmi obicnu kremu za ruke i dobro namai lulu. tako ce ravnomerno potamniti a nista joj se nece desiti. ujutro samo krpom obrises suvisnu kremu i pusis. probano!

MOVESHAKER

• Zabreg
    Žuti zubi
  • 674
  • C10H14N2
« Odgovori #13 u: 22. Studenoga 2009, 10:32 »
@ Dotter - fala, bilo mi je bitno da može ostat "sirova" i da ne smeta (osim iz estetskih razloga)

@ SSEKIR75 - fala, bum isprobal
ZIG  ZAG