Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

maslina

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
maslina
« u: 18. Studenoga 2009, 23:21 »
Dr. Dotter, koji se deo maslinovog drveta koristi za izradu omiljenog nam predmeta :61:? i kako se priprema za obradu?

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: maslina
« Odgovori #1 u: 19. Studenoga 2009, 07:32 »
Dr.Dotter  :1:

Iz mog skromnog iskustva sa pripremom masline za obradu, bolje se nemoj ni upuštati u to :1:

Dakle, dobio sam odličan veliki komad divljeg maslinovog trupca, stvarno lijepo oblikovan, s lijepim godovima, bez crva unutra i sasvim pristojne kvalitete.
Dobio sam i još jedan takav komad ali pitome masline.

Izrezao sam ih na klocne i dao u jednu sušaru parketa. Tamo su bili u kontroliranim uvjetima preko 4 mjeseca. Kad sam ih pokupio, sve za baciti. Pukle sve do jedne, potpuno neiskoristivo.. Ne moram ti ni reći koliko mi je bilo žao, i vremena i materijala..

Ne znam da li su pukle jer nisu bile dobro sušene, makar tamo mi radi frend i on se osobno brinuo o njima, pa znam da su sušene na najbolji mogući način. Možda je razlog i to što nisu bile od korijenskog dijela, koji je najkvalitetniji i najžilaviji.

Više se nisam upuštao u nešto ovakvo, sad kupujem kod Bollita klocne po stvarno vrlo prihvatljivoj cijeni i stvarno ima jako dobre masline. Možeš naručiti normalnu (šarenu) i bijelu maslinu (skoro pa bez vidljivih godova).

A, šta smjeraš? :1:
Keep it simple!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
Odg: maslina
« Odgovori #2 u: 19. Studenoga 2009, 12:13 »
ma nista,onako pitam. da se radi recimo od sljive ili tresnje (mada,ako moze top sto ne bi mogla lula :52:)pa da se mlatim sa tim, maslinu nemamo u svrbiji,jedino oko nekad idem do grcke pa da drpim parce :64: verovatni razlog pucanja je naglo susenje,tj na visokim temperaturama (moja pretpostavka) meti parce na tavan da stoji 5-6godina pa probaj posle. a za dr, ajd da vidim nekog da tvrdi suprotno :145: ima dovoljno materijala da to dr stoji :61: