Još jedna stara tema o još jednoj odstajaloj mješavini.
Naime, ostalo mi je joÅ¡ 1/3 od 50 gramske limenke ove mjeÅ¡avine i danas, nakon dolaska na posao, odluÄih je zapaliti u svojoj "
no name" luli od vrijesa koja ne koristi filtere. Probah taj duhan i prije jedno dvadesetak dana kada sam se, nakon petogodišnjeg nekonzumiranja duhana, vratio lulama, no o tome nešto kasnije...
Na prvu, iznenadio sam se kako je 1/3 duhana zatvorena u originalnoj limenci zadržala tako dobro svoju vlažnost sve ove godine - skoro pa za ne vjerovati, kao da sam sada otvorio novu limenku. Miris duhana iz limenke je vrlo ugodan - lijepo se osjetio miris karamela te miris, onako... suÅ¡enog voća. Sve u svemu, vrlo ugodan i nikako previÅ¡e nametljiv slatko/voćni miris duhana u limenci boje staroga zlata sa vrlo idiliÄnom akvarel slikom Äovjeka koji peca. Sve u svemu, oku ugodna limenka u kojoj se nalazi nosu ugodan duhan. Sve 5...
Napunih svoju lulu neÅ¡to viÅ¡e od polovine i zapalih... jednom, dvaput, triput... Nakon treće se Å¡ibice žar primio. Kada sam malo "ukrotio" lulu, prvo Å¡to sam osjetio jest mjeÅ¡avina duhana, nekih duhana... nisam dovoljno iskusan i tu neću trkeljat pa ću reći samo da sam u prvoj polovini lule osjetio okus i miris - duhana. I niÄega viÅ¡e! NiÅ¡ta Å¡to sam namirisao onako "iz limenke" ja nisam mogao pronaći tijekom puÅ¡enja, ma koliko se ja trudio. Lula je grgljala i bila je toplija nego li se to meni sviÄ‘a. Stalno sam se igrao sa tamperom - nikako dobiti lulu na neku odgovarajuću "tvrdoću" (napominjem kako je ovo moja druga lula, bez filtera je, ima onu "sistemsku komoricu" kao patersonke i poznajem je u duÅ¡u, znam Å¡to od nje mogu oÄekivati). OK, pomislih, najvjerojatnije sam je "zabalio" kod paljenja pa mi se sada duhan ponaÅ¡a onako... "prpoÅ¡no". Gurnuh Äistać i izvukoh ga van vlažnog. Sve je bilo OK par minuta tijekom kojih sam siguran kako iz mojih usta u lulu nije uÅ¡la jedna jedina kapljica. Ponovo grgljanje, lula se ugasila, ponovo igranje sa tamperom, upijanje kondenzata...
U drugoj se polovini lule situacija malo smirila. Osjetila se Äak malo i ona aroma karamele, na kratko, tu i tamo... I dalje su prevladavale Äisto duhanske note koje su mi se Äinile pomalo... praznima.
Tijekom cijelog pušenja, duhan je gorio toplije nego li se meni to sviđa, i da - ovaj duhan grize za jezik - mene barem, i to osjetno. Od one izražene arome sušenog voća, nije bilo niti "V" - koliko se god ja trudio smiriti cijelu situaciju i koliko god ja svom svojom voljom htio pronaći te izgubljene arome.
Sve u svemu, nisam mogao povući skoro pa nikakve paralele (osim ono malo karamela u sredini puÅ¡enja) izmeÄ‘u prvotne odmjerene ugodne note duhana iz limenke i nepredvidljivog ponaÅ¡anja duhana u luli. Tako je bilo i prije petnaestak dana kada sam ga po prvi put, nakon toliko godina, zapalio pa sam sve ovo Å¡to sada piÅ¡em pripisao neoÄišćenoj luli (koja je nasoljena prije 3 dana i ovo joj je prvo puÅ¡enje od soljenja), "izgubljenom grifu" te viÅ¡e nego oÄitom neiskustvu. No, sada, nakon ovog puÅ¡enja sam se sjetio kako mi je i prije toliko godina ovo bio jedan od kontraverznijih duhana koji kao da je imao svoju volju - tako se ponaÅ¡ao i danas.
Ne mogu reći kako ovo nije dobar duhan, ali u komparaciji sa isto toliko starim plumcakeom koji u pušenju opravdava sve ono što namirišete iz limenke, ova se mješavina pokazala šupljikavom i mušićavom, if you catch my drift...
No, na kraju krajeva, možda je stvar i u meni...
Jedino Å¡to sa stopostotnom sigurnošću mogu reći jest da Peterson radi vraÅ¡ki kvalitetne konzerve koje fenomenalno Äuvaju vlažnost duhana

Imate li vi neka iskustva sa ovom mješavinom?