Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Espresso

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
Odg: Espresso
« Odgovori #30 u: 27. Travnja 2010, 21:29 »
BaÅ¡ to...  :1:

Slušao sam hvalospeve o toj kafi, mada sam lično što se tiče čula za kafu prilično priprost...
Pijem ih mnogo, uglavnom filter, ili duži espreso (bez dodataka) i kafe su mi nekako podeljene u dve vrste - koje mi leže ili koje mi ne leže...  :90:

Sa tugom svaki put konstatujem da mi je Illy jako fina, ali je opet ne umem doževiti kao vrhunsku... a opet, tursku izbegavam (kako Brankovi italijani kažu zbog peska), osim ako je sam nisam samleo na ručnom mlinu, neposredno pre kuvanja. A kuvam je kao grci  :1: u hladnu vodu stavim kafu i strpljivo čekam da sve proključa  :14: .... i zbog toga je naravno pijem jako retko  :1:

Eh da, tužno je da na poslu imam i neki profesionalni Gaggia aparat i prilično dobar dijapazon kafa, ali ni jedna koju tamo popijem ne ide lako u grlo...  :3:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #31 u: 28. Travnja 2010, 07:21 »
Eh' ,da taj miris kafe kako se melje u rucnom mlinu me podseca na detinjstvo  :109:.
Moja Baka je uvek rado pre spremanja ovog napitka mlela kafu u rucnon mlinu od mesinga, miris je bio neverovatan.I danas mi je presudan uvek vise  miris nego ukus.
"keep it simple until it gets complicated"

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #32 u: 28. Travnja 2010, 11:43 »
Pozdrav svim ljubiteljima kave, izložba produkt dizajna aparata za kave što bi bilo zanimljivo Aci i ostalima koji mrdaju s espresso i inim kavama. :1:

http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=1062/Arets.jpg&id=1062
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
« Odgovori #33 u: 19. Svibnja 2010, 10:50 »
Ehhhh :-( .... promasio ovo. Planirao sam cak otici ali ne znam sad vise sto se desilo i promaklo mi.
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #34 u: 19. Svibnja 2010, 17:35 »
cp, to i mene asocira na detinjstvo i kuvanje PRAVE kafe a ne ovih zezalica. inace kafu ne pijem a miris mi se jako svidja. i pre toga przenje sveze kafe...

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #35 u: 25. Listopada 2010, 20:18 »
Kad smo kod djetinjstva, onda smo svi mali baku i/ili didu koji su imali rucni mlinac za kavu - valjak kojih 30ak cm dugacak, promjera da taman stane u ruku. Uf, obozavao sam taj miris! Sjecam se da cim bi nacuo taj zvuk trcao s drugog kraja stana do kuhinje kad bi netko mljeo kavu  :2:

Nego, a propos mlinca, pricao sam s par barista unatrag zadnjih par godina, glavna podjela bi bila na mlince s nozevima (jeftini) i prave mlince (grinders, ne znam kak drugacije da prevedem). Ovi prvi lice na blendere, dakle dvije ostrice se brzo okrecu i lome sve pred sobom. Kao rezultat dobije se zrnje usitnjeno na razlicite velicine i prah. Razlika izmedju najmanje i najvece cestice je ogromna, i do 10-20x.

Pravi mlinac funkcionira... hmmm... zamislite si zupcanike koji su koji milimetar udaljeni jedan od drugog. Obicno se ta udaljenost moze rihtati na dobrim mlincima. Rezultat je mljeveno zrno koje je puno homogenije sto se velicine tice. Na taj nacin se puno lakse dodje do optimalne velicine zrnja, a i osigurava se da je vecina zrnja iste velicine.

Kava cak i u zrnu, dakle nesamljevena, ako se otvori pakovanje, moze potpuno izgubiti okus. Poanta je sto prije upotrijebiti svu kavu ili ju barem drzati u zrako-nepropusnom (airtight) pakiranju. Tu je naravno puno lakse u bircevima nego doma gdje se radi gomila kave kroz cijeli dan. Ovo je btw jedan od razloga zasto kava u restoranima ima drukciji okus od kave u bircevima.

Nadalje, kako je netko spomenuo da mljevene kava ne smije stajati. Tocno. Mljevena kava jos brze gubi okus nego u zrnju i susi se. Mogli bi povuci paralelu s casom piva koju netko ostavi na stolu preko noci. Drugo jutro ce biti odvratno.

Buduci nam se ne da doma zajebavati sa svim ovime, doma pijemo Nespresso (TM). Kad smo kupili stan, u kuhinji je vec bio ugradbeni Nespresso aparat  :13:

macola

• *
    Bijeli zubi
  • 33
« Odgovori #36 u: 24. Travnja 2011, 15:07 »
Ja sam ovisnik o espressu, ali ne onako samo kava u maloj šalici, nego uvijek napravim sa puno mlijeka.
Nasipam šalicu od 2dcl da ostane prst i pola do vrha, zagrijem mlijeko negdje na granicu toplo-vruče, napunim espresso aparat na max koliko stane u spremnik i iscjedim ga onako prilično malo u mlijeko da iscuri samo ona puna nerazvodnjena aroma.
To mi je dobro jutro i dobar dan, a nekad i dobro veće  :) .

Od oprema sam imao Saeco automat, ali sa tim nisam bio sretan jer nikad nisam mogao računati na ujednačenost, da kava svaki put bude ista, sad sam na malom poluatomatskom gaggia aparatu, klasika sa pumpum i sa tim sa sretan, u biti dobar je bilo koji aparat tog tipa, samo da nije onaj koji radi na pritisak od pare, taj ukiseli i pregrije kavu.
Mlinac imam konusni od krupsa, nije neka sreća, ali služi svrsi, često moram mljeviti dva puta, jer tajna one pjenice na kavi je u tome da mora biti i nešto prilično fino mljevene kave u spremniku. Najbolje mi je napraviti jedno mljevenje kave normalno, pa jedno duplo mljeveno i onda to pomješati, tako kava ne začepi espresso aparat, nema jeće kiselosti, a ima i fine tamno smeđe pjene na vrhu šalice.

Od vrsta kave, najviše pijem lavazzu plavu od kile, mislim da se zove Gran Aroma, a ima još dobrih, dobre su skoro sve Rioba kave iz Metroa. Frank (zeleni od kile) nisam dosta dugo probao jer je postao preskup za ono što nudi.
Imam želju probati kavu iz Elis cafe-a, neki dan sam prolazio pa su nešto preuređivali i eto pobježe prilika, a baš sam htio uzeti koju kilu.

Pozdrav svim kavoljupcima.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #37 u: 24. Travnja 2011, 20:38 »
Kavoljubac sam ali only pure short espresso, to je kava za mene, mlijeko mi je više za kakao :1: :1:

macola

• *
    Bijeli zubi
  • 33
« Odgovori #38 u: 24. Svibnja 2011, 02:01 »
Meni je žal popiti nekaj kratko jer uvijek hoću imati nekaj dužega uz lulu, mljeko paše svakak, a kavu jako volim.

darkokodar

• **
    Peče me jezik
  • 231
« Odgovori #39 u: 13. Listopada 2012, 00:13 »
Na moju veliku zalost moj espresso aparat je danas otisao u vecna lovista...  :154:

Po mojoj gruboj proceni napravio je oko 10.000 kafa tako da je cudo sto je i ovoliko potrajao.

Odavno vec merkam da nabavim nesto ovako
  http://www.kupujemprodajem.com/RETRO-limited-espreso-BEYBE-LUSSIO-1730442-oglas.htm?filter_id=7016186 
pa ako uspem da se dogovorim sa prodavcem oko cene eto novog aparata.

Ako neko ima iskustva sa ovakvim aparatima  ili zna njihovu pribliznu cenu neka mi pomogne svojim savetom.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #40 u: 13. Listopada 2012, 08:22 »
Ovako nešto slično sam gledao na ebayu prije jedno dvije godine. Cijena je bila oko 700$ Ali mrak izgleda!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

darkokodar

• **
    Peče me jezik
  • 231
« Odgovori #41 u: 13. Listopada 2012, 10:21 »
Pogledao sam i ja, cene su 500-600 eura pa navise. Ipak ovo je u Srbiji i ovde tesko da ce proci ta cena...

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #42 u: 13. Listopada 2012, 14:41 »
I ja mislim datako visoka cena u Srbiji neće proći. Ipak je platežna moć ljudi dosta pala u pšoslednjih par godina.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #43 u: 13. Listopada 2012, 19:02 »
Sve što valja KOŠTA, to je tako i ne može se tu ništa :108:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #44 u: 15. Listopada 2012, 09:14 »
Dobar aparat. Inače ja sam kavopija i prije nego sam se razbolio pio sam i do 10 kava na dan.Sada sam prisiljen paziti da ne pretjeram sa kavom popijem po 3 Å¡alice a zalomi mi se i do 5. Odgojen na turskoj kavi zadojen ekspresom. Ipak po mom ukusu najbolju kavu  mogu popiti jedino u Italiji. Kod nas samo 10 posto kafića zna raditi dobru kavu. Razlog je Å¡to ne rade kavu po normativu kao Talijani. Prava kava ili ekspreso mora biti kratak a u njega ide mlijeka ili pjene na kapaljku. Sve ostalo je ili bijela kava ili ako je produžena znači da ima previÅ¡e vode i dobra je kao purgativ. Å alica za kavu mora biti na vrhu aparata jer na taj način je Å¡alica zagrijana i održava temperaturu kave i zadržava aromu. Nadalje kava bi se u kafićima morala mlijeti u malim količinama a mlinac ima za podeÅ¡avanje ovisno o količini vlage u zraku ali to se kod nas ne radi. U Italiji sam u hotelima A kategorije a isto tako i u zadnjim prčvarnicama po zabitim selima znao popiti isto dobru kavu Å¡to kod nas nije slučaj. A uz dobru kavu tako mi dobro legne lula. :61:
Sporost je vrlina.