Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Espresso

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
    • Tobacco  Taste - forum ljubitelja lula i duvana
Odg: Espresso
« Odgovori #15 u: 15. Travnja 2010, 14:44 »
A kakva je kafa Kimbo?
Historia Magistra Vitae Est!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #16 u: 15. Travnja 2010, 15:43 »
Kimbo ovdje spada u srednji nizi sloj kave. Osobno nisam probao, a to se cak nije usudila ni moja punica
koja bi u nedostatku kave bila u stanju samljeti i prepriziti suho, da ne kazem sta... :64:

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
« Odgovori #17 u: 15. Travnja 2010, 16:41 »
Hvala lepa na informaciji!  :1:

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
« Odgovori #18 u: 15. Travnja 2010, 16:49 »
Bok drugari :-)

Evo moj mali osvrt na napisano, nakon mnogo besanih noci provedenih po forumima, druzenja s Nikom Orosijem (znat ce Zagrepcani - jedan od najboljih barista u ovim krajevim asvijeta) i skvadrom iz Cina prometa....

1. za dobar espresso (i dobru kavu uopce) NE SMIJE se kupovati mljevena kava. Jednom samljevena kava oksidira (ubudja se) samo par sati nakon mljevenja.... Bez obzira spremila se ona u airtight kontejner ili u sto vec, - ne vredi. Kavu (kao i zacine) treba mljeti netom prije koristenja.

2. kava u zrnu - kupuje se kava u zrnu, idealno je (za perfekcioniste :) ) da ju przis sam, ond aznas koja je vrsta, kad je ubrana, kad je przena itd itd, ali ok je ako se kupi neka dobra ARABICA, przena maksimalno 14 dana pred kupovinom. I to je neki vec krajnji rok.

3. mlinac - kljucna stvar za espresso, bitnija nego aparat. Kava za espresso mora biti mljeveno na onu finocu koja iz odredjene kolicine kave (otprilike 7g za single ili 14g za double espresso) daje 1 ounce (mislim da je to oko 30 ml) za single ili 1.5-2 ounces gotovog espressa za double shot, u 30ak sekundi. :) zvuci komplicirano ali je zapravo sasvim razumljivo. Finije mljevana kava - manje tekucine u tom vremenu, krupnije mljevena kava - voda smao "projuri" kroz nju i ne ekstrahira sve sto treba i espresso bude bljutav.

4. tek tu dolazi na red aparat za kavu - bitno je da proturi vodu kroz mljevenu kavu pod tlakom 9 bara (manjevise) temperature 96°C. Problem koji tu nastaje je temperatura. Svi kucni parati imaju male bojlere koji griju malo vode, inkonzistentna je temperatura, previsoka, preniska.... uglavnom , you get the picture.

Gotovo je nemoguce doma u kucnim uvjetima, uz malo para, raditi vrhunski espresso barske kvalitete. Konzistentno, jedan za drugim! Raditi VRLO DOBAR espresso, bolji nego u 9 od 10 kafica je svakako moguce.

Moja preporuka -

Gaggia Classic poluautomatski aparat za kavu, s jednom ruckom - 2200kn
Konusni mlinac za kavu BEZ DOZERA, kupljen u "Cina promet-u" na Zavrtnici - 900kn
Kava u zrnu, kupljena u Elis cafe-u, Ilica , kod Britanca (Zagreb)
------------------------------------

Uz malo truda i paznje = VRHUNSKI ESPRESSO, LATTE i CAPPUCHINO!

;-)
« Zadnja izmjena: 15. Travnja 2010, 16:51 od astrbac »
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #19 u: 15. Travnja 2010, 16:55 »
IdeÅ¡ Aco, ti si fakat najdalje otiÅ¡ao sa svime ovime... a valjda ćemo jednom proabati kavu koju ti pripremaÅ¡. To mora da je neÅ¡to savrÅ¡eno  :36:
Keep it simple!

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #20 u: 15. Travnja 2010, 17:03 »
Haha, cuj.... ti u lulama, ja u espressu, Kova u akvaristici ;-) .... Svatko ima nesto sto mu sjedne.

Probat cete moju kavu, dapace, IAKO ne tvrdim da ja jos uvijek ne ucim, da se jos uvijek ne zayebem i bacim sve, teoriju sam (smatram) dobro usvojio, praksa se popravlja iz dana u dan.... Recimo mlijeko a machiatto sam tek nedavno naucio pravilno "zavrtiti" kad sam kupio pravi metalni ver za birtije i termometar za mlijeko ;)

Bude taman toplo, ne prevruce, ne prehladno, kremasto, mikro-pjena
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
« Odgovori #21 u: 15. Travnja 2010, 21:15 »
Kako stvari stoje uskoro ćete otvoriti združenim snagama i kafe - klub Piperson gde će lulaÅ¡i nesmetano (zbog zakona) moći u dnevnoj pauzi da uživaju uz omiljenu meÅ¡avinu i odličan espresso! Molim samo da stolnjaci budu karirani belo - crveni!  :1:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #22 u: 15. Travnja 2010, 21:16 »
Odlična ideja!  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
« Odgovori #23 u: 15. Travnja 2010, 22:25 »
Bilo bi super ali da klub ne bude veliki nego onako da se oseti u njemu domaćinska atmosfera...  :89:

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #24 u: 16. Travnja 2010, 00:01 »
Treba nabaviti prostor i ja sam za ;)
-

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #25 u: 16. Travnja 2010, 10:23 »
Kako stvari stoje uskoro ćete otvoriti združenim snagama i kafe - klub Piperson gde će lulaÅ¡i nesmetano (zbog zakona) moći u dnevnoj pauzi da uživaju uz omiljenu meÅ¡avinu i odličan espresso! Molim samo da stolnjaci budu karirani belo - crveni!  :1:

Stari moj, nisi ni svjestan koliko ti je ideja genijalna! :1:
Kako bi toooo bilo dobro!!!

(samo ako ne uvedete embargo na cigare, kao stanoviti gospodin jučer :68:)
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #26 u: 16. Travnja 2010, 10:46 »
Morao bi biti registriran kao KLUB, jer inače bi mogla pasti zabrana pušenja po ulasku u EU,što će se btw. i dogoditi svim bircevima u kojima je sada može pušiti.
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
« Odgovori #27 u: 16. Travnja 2010, 20:34 »
Pa ako bi se registrovao kao Klub otvorenog tipa ljubitelja lula i cigara pod imenom PIPERSON (zelenim slovima na ovalnoj tabli krem boje...) onda bi tu moglo da se puÅ¡i kao Å¡to se puÅ¡i i po ostalim klubovima Å¡irom Evrope i Amerike. A ako bi bio otvorenog tipa onda bi ljudi dolazili i koji ne puÅ¡e lule ili cigare pa bi se održavao promet a oni bi verovatno bili cigaretičari... ali vredi istrpeti malo smrada zarad dobrog prostora gde se može sesti i guÅ¡tati lula... Mislimo o tome!  :61:

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #28 u: 27. Travnja 2010, 20:46 »
I bude li novaca, svakako probati kafu od cibetke, Luwak se valjda zove....  :39:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #29 u: 27. Travnja 2010, 21:03 »
Jeli mislis Beluga na onu kafu iz izmeta onih Lemura koji je jedu sirovu,pa fermentira u stomacicima i koja vazi za nabolju i najskuplju kafu nadaleko?
"keep it simple until it gets complicated"