Bok drugari :-)
Evo moj mali osvrt na napisano, nakon mnogo besanih noci provedenih po forumima, druzenja s Nikom Orosijem (znat ce Zagrepcani - jedan od najboljih barista u ovim krajevim asvijeta) i skvadrom iz Cina prometa....
1. za dobar espresso (i dobru kavu uopce) NE SMIJE se kupovati mljevena kava. Jednom samljevena kava oksidira (ubudja se) samo par sati nakon mljevenja.... Bez obzira spremila se ona u airtight kontejner ili u sto vec, - ne vredi. Kavu (kao i zacine) treba mljeti netom prije koristenja.
2. kava u zrnu - kupuje se kava u zrnu, idealno je (za perfekcioniste

) da ju przis sam, ond aznas koja je vrsta, kad je ubrana, kad je przena itd itd, ali ok je ako se kupi neka dobra ARABICA, przena maksimalno 14 dana pred kupovinom. I to je neki vec krajnji rok.
3. mlinac - kljucna stvar za espresso, bitnija nego aparat. Kava za espresso mora biti mljeveno na onu finocu koja iz odredjene kolicine kave (otprilike 7g za single ili 14g za double espresso) daje 1 ounce (mislim da je to oko 30 ml) za single ili 1.5-2 ounces gotovog espressa za double shot, u 30ak sekundi.

zvuci komplicirano ali je zapravo sasvim razumljivo. Finije mljevana kava - manje tekucine u tom vremenu, krupnije mljevena kava - voda smao "projuri" kroz nju i ne ekstrahira sve sto treba i espresso bude bljutav.
4. tek tu dolazi na red aparat za kavu - bitno je da proturi vodu kroz mljevenu kavu pod tlakom 9 bara (manjevise) temperature 96°C. Problem koji tu nastaje je temperatura. Svi kucni parati imaju male bojlere koji griju malo vode, inkonzistentna je temperatura, previsoka, preniska.... uglavnom , you get the picture.
Gotovo je nemoguce doma u kucnim uvjetima, uz malo para, raditi vrhunski espresso barske kvalitete. Konzistentno, jedan za drugim! Raditi VRLO DOBAR espresso, bolji nego u 9 od 10 kafica je svakako moguce.
Moja preporuka -
Gaggia Classic poluautomatski aparat za kavu, s jednom ruckom - 2200kn
Konusni mlinac za kavu BEZ DOZERA, kupljen u "Cina promet-u" na Zavrtnici - 900kn
Kava u zrnu, kupljena u Elis cafe-u, Ilica , kod Britanca (Zagreb)
------------------------------------
Uz malo truda i paznje = VRHUNSKI ESPRESSO, LATTE i CAPPUCHINO!
;-)