Peterson Special Reserve 2009 je duvan koji želim da vam predstavim i da ujedno o njemu kažem sopstveno iskustvo. Upravo ga guštam, dok pišem ovaj tekst, iz Peterson Sherlock Holmes Professor lule, koja koincidencija.
Hajde najpre da predstavim prvi susret. Ovaj duvan je upakovan u metalnu kutiju – limenku crvene boje na Äijem se poklopcu nalaze Å¡are (koje valjda islustruju psa ili jelena u trku zaista ne bih mogao da budem precizan po tom pitanju). Na njoj naravno izrezbarenim slovima piÅ¡e Peterson, a ispod special 2009 reserve. Sama slika kao slika je zanimljiva, pomalo mistiÄna a boje su idealno ukomponovane. Neko će reći daj viÅ¡e idi u muzej pa priÄaj o tome ali zapravo slika je u ovom sluÄaju veoma bitna, jer upravo njom Peterson želi da nam prezentuje meÅ¡avinu koja se krije ispod poklopca. Zanimljiva pomalo mistiÄna sa divno ukomponovanim nijansama razliÄitih duvana koje vas vinu u nebesa kao i ovog psa sa slike. Daklem, tim dizajnerima Äista 10 za ovako briljantnu kompoziciju meÅ¡avine i pakovanja. U ovo pakovanje staje 100 g ovog duvana.
Kada otvorite limenku u njoj se nalazi ova meÅ¡avina uvijena u prozirnu kesicu kroz koju vam se sve ove divne nijanse zlatase, braon, crvene i ostalih boja smeÅ¡e, a zapahne vas jak sladunjavi miris da prosto ne znate da li ste u baÅ¡ti punoj procvetalog cveća, ili je ovo neki novogodiÅ¡nji miris praznika, ili se nalazite na plaži dok tajanstveni miris dolazi ka vama sa mora, ili ste, pak, kraj toplog ognjiÅ¡ta dok veje sneg sa lulom u jednoj a kuvanim vinom u drugoj ruci... Zaista jak miris ove meÅ¡avine nikog ne bi ostavio ravnoduÅ¡nim. A da je meÅ¡avina mistiÄna jeste jer vam miris deluje tako poznato a kada bi vas neko pitao na Å¡ta vas podseća ne biste znali da mu odgovorite. Ja bih rekao grožđe pomeÅ¡ano sa vanilom, ružama i divljim cvećem, sa mirisom najslaÄ‘eg Å¡umskog meda i joÅ¡ mnogo toga ali ostajem zateÄen neznanjem pred ovom meÅ¡avinom. A kakvih sve tu boja ima! PoÄev od zlataste preko crvene i tamne Virginie do braon i crne boje Cavendisha. Dakle kakve su sve boje na poklopcu kutije takve saÄinjavaju i ovu meÅ¡avinu. Taj idealni balans duvana je odgovoran za ovaj prelepi miris i ukus! Duvan je krupnije seÄen ali je izuzetno mekan tako da se ponaÅ¡a kao sitni seÄeni duvani, dakle može se i tvrÄ‘e puniti bez problema. Vlažnost jednom reÄju je idealna i mogu garantovati da je upravo to razlog mekoće duvana. Meni je u ovu Petersonku baÅ¡ dosta stalo Äak sam pet puta stavljao duvan dok nisam napunio lulu.
Kada napunite lulu možda će vam u prvom trenutku delovati da je duvan previÅ¡e sabijen i da neće goreti meÄ‘utim ja sam ga zaplio samo sa jednom Å¡ibicom i postojano mi sagoreva bez ikakvih bojazni od gaÅ¡enja. Dakle, kada pripalite samo imajte tamper pri ruci da povremeno sabijete duvan jer idealno sagoreva i postojano i to u potpunosti. Kada pripalite duvan , iako prelepo miriÅ¡e ovako, a i u vazduhu se vrlo ugodno oseća, mada opet teÅ¡ko za definisanje na Å¡ta konkretno, samog ukusa nema nigde. Ali nije smak sveta (kako sam pomislio kada sam puÅ¡io prvu lulu) ukus duvana se razvija postepeno, tek negde pred pola lule poÄe da se Å¡iri i da vas nadima slašću, a već od polovine lule pa do kraja ukus se u potpunosti razvije i preovlada svim vaÅ¡im Äulima – niÅ¡ta osim slasti dok misli lutaju po puÄini mirisa. ZnaÄi oÄekujte od polovine lule da vaÅ¡oj sreći neće biti kraja jer vas ova meÅ¡avina kod pola lule prosto oÅ¡ine slatkim ukusom. To već ne mogu drugaÄije objasniti – obiÄno duvani imaju ili od starta ukus ili se on postepeno razvija, ali kod ovog duvana tek pre pola osećate neke neznatne deliće ukusa a onda vas na jednom preplavi slast. Kao kada voda kaplje iz slavine a zatim krene mlaz. Ukusi se prepliću razni ali su svi nedefinisani. U recenzijama piÅ¡e da je duvan aromatizovan slatkim belim vinom, meÄ‘utim ja isto nisam pio te ne mogu reći da li ovaj miris i ukus zaista ogovaraju njemu. Ukus me podseća na ono slatko grožđe Å¡to puca pod stiskom zuba koliko je zrelo i soÄno, ali takoÄ‘e mi kroz um provejava i ukus divljeg meda ili slatka od ružinih latica ali i vanile tako da sam neodluÄan oko toga da li je neÅ¡to od toga ili sve to... Ovo ostavljam otvorenim da joÅ¡ neko kaže svoje miÅ¡ljenje (možda neko ko je pio i to slatko vino pa da vidimo jer zaista ima takav ukus). Kao Å¡to već spominjah duvan se vrlo lepo ponaÅ¡a prilikom puÅ¡enja, ne Å¡iri se u luli, ne ujeda za jezik, idealan je za formiranje cakea, jer je onako masniji, a i posle njega vam lula prosto prelepo miriÅ¡e. Volim da Äistim lulu nakon puÅ¡enja ovog duvana jer mi posle i ruke lepo miriÅ¡u. Po ispuÅ¡enoj luli ostaje samo tamnosivi paperjasti pepeo. Ukoliko puÅ¡ite brže stvara se kondenz ali niÅ¡a straÅ¡no ili nereÅ¡ivo, duvan je masniji te je to i za oÄekivati, zato laganije sa njim i nema mnogo kondenza. Uh Å¡to mi se dopada! Toplo ga preporuÄujem svim ljubiteljima masnijih meÅ¡avina – ali ovo treba dvojako razumeti! Masnijih u smislu vrlo slatkih sa jakom aromom ali i u smislu mogućnosti kreiranja cakea. Dakle, ako neko ima novu lulu neće se pokajati ako je bude upuÅ¡avao sa ovim duvanom kao ni ako bude kasnije uživao u njegovim Äarima.
Ocena 10/10Ova recenzija je preuzeta sa:
www.tobaccotaste.com