Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Različite kvalitete cake-a

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Različite kvalitete cake-a
« u: 10. Ožujka 2010, 15:35 »
Pred dosta vremena sam čitao članak o različitim kvalitetama i svojstvima zaštitnog sloja gareži (takozvanog cake-a) a koji stvaraju različiti duhani.

Pa evo kratkog prisječanja testiranja koje je proveo taj autor članka...

Uzeo je par identičnih lula i u svakoj pušio različite vrste duhana:
  • jedna za pretežno virginijske duhane
  • jedna za aromatike
  • jedna za pretežno latakijske duhane
  • jedna za mjeÅ¡avine duhana (gdje su podjednako zastupljeni virginije, cavendishi, latakije...)

Svaku lulu je pušio i nakon toga je stajala 48 sati da se odmara.
Mislim da se radilo o periodu od godine ili dvije dana.
Kasnije je prvo nožićem pokušavao otkinuti jedan dio cake-a u luli, a zatim ga rezao posebnim noževima za rezanje cakea u luli.

Zaključci do kojih je došao:

• jaki i masni aromatici najbrže razvijaju cake ali je taj cake najnekvaliteniji od svih u testu
  • latakije razvijaju cake srednjom brzinom i srednjom kvalitetom kao i mjeÅ¡avine duhana
  • virginije cake razvijaju najsporije ali je daleko najkvalitetniji i najčvršći

Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?

Ja recimo, nakon svakog pušenja žarnicu „ostružem“ presavinutim čistaćem. Na taj način mi se cake stvara dosta sporije ali je puno kvalitetniji i čvršći. Nemam lule posvećene samo jednoj porodici duhana pa da mogu reći da li je čovjekov test ispravan ili ne.

Isto tako,  s obzirom da imam samo dvije lule sa ispoliranim žarnicama, nisam prekompetentan reći da li poliranje žarnice pogodujue ili Å¡teti dobrom stvaranju cakea – ali u te dvije moje lule se poprilično brzo uhvatio, ravnomjeran je i poprilično kvalitetan.
Keep it simple!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
Odg: Različite kvalitete cake-a
« Odgovori #1 u: 10. Ožujka 2010, 15:45 »
Ja sam na početku pušio samo aromatike i cake je loš u tim lulama. Sad sam na virginijama i isto jo očistim ko dr D :)
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #2 u: 10. Ožujka 2010, 18:30 »
Aromatike gotovo da ne pušim pa ne bih mogao reći o kvaliteti cakea kojeg stvaraju. No Što se tiče cakea od latakija i virginija, u potpunosti se slažem s zaključcima koje si naveo. Najbolji, odnosno najčvršći cake imam u luli posvećenoj samo virginiji.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Mateas78

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 363
    • Tobacco  Taste - forum ljubitelja lula i duvana
« Odgovori #3 u: 10. Ožujka 2010, 18:37 »
Ja mogu reći za Seniak lulu koja je takoÄ‘e imala ispoliranu žarnicu da sam je upuÅ¡io sa Holger Danskeom i koristim je samo za njega, cake se stvorio postepeno ali nije mnogo debeo sloj jer ga očistim povremeno da bi bio ravnomeran, taloži se polako, ali mi deluje kao dobar. DoduÅ¡e HD sačinjavaju cavendish i burley, masniji je aromatik ali nemam problema sa cakeom....joÅ¡...  :14:

Peterson Sherlock Holmes Professor lulu sam upušio sa Peterson Special Reserve 2009 i iz nje sam konzumirao samo ovaj duvan, u njoj se cake napravio daleko brže, ali sama lula je već imala pripremni sloj u sebi tako da je bilo i logično da se cake brzo stvori, mada ovaj je lošijeg kvaliteta jer se lako kruni i ravnomeran je koliko toliko....
Za ostale lule ne mogu niÅ¡ta posebno da kažem jer sam iz njih puÅ¡io razne duvane bez nekog posebnog sortiranja....   :1:
Historia Magistra Vitae Est!

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #4 u: 10. Ožujka 2010, 23:39 »
Moja prva lula (Lorenzo Spitfire) definitivno ima najdeblji i najlošiji cake od svih! Jako ga je lako sastrugati, ostale lule imaju stvarno čvrsti i puno tanji cake. Tu spomenutu Lorenzo sam upušivao tako da nisam prvih 10ak pušenja uopće dirao žarnicu prilikom čišćenja, a u svim drugima sam samoinicijativno čistio žarnicu čistačem nakon svakog pušenja i cake je stvarno bolji, bar koliko ja mogu primjetiti. Praktički u svakoj luli pušim svaki duhan, jer meni stvarno paše zapaliti neki dobar aromatik u luli u kojoj sam pušio latakije i obratno.
TAKE ONE FOR THE TEAM!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #5 u: 13. Ožujka 2010, 14:59 »
Lule u kojima sam pusio samo aromatike (do pre godinu dana iskljucivo) imaju losiji cake od onih u kojima sam pusio i latakije.

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #6 u: 13. Ožujka 2010, 18:33 »
izgleda da je ikod mene istislucaj. lule u kojima pusim samo jake aromatike imaju masan cake koji se lako skida. sto slabiji aromatik - tanji ali cvrsci cake.