Pred dosta vremena sam Äitao Älanak o razliÄitim kvalitetama i svojstvima zaÅ¡titnog sloja gareži (takozvanog cake-a) a koji stvaraju razliÄiti duhani.
Pa evo kratkog prisjeÄanja testiranja koje je proveo taj autor Älanka...
Uzeo je par identiÄnih lula i u svakoj puÅ¡io razliÄite vrste duhana:
- jedna za pretežno virginijske duhane
- jedna za aromatike
- jedna za pretežno latakijske duhane
- jedna za mješavine duhana (gdje su podjednako zastupljeni virginije, cavendishi, latakije...)
Svaku lulu je pušio i nakon toga je stajala 48 sati da se odmara.
Mislim da se radilo o periodu od godine ili dvije dana.
Kasnije je prvo nožićem pokušavao otkinuti jedan dio cake-a u luli, a zatim ga rezao posebnim noževima za rezanje cakea u luli.
ZakljuÄci do kojih je doÅ¡ao:
- jaki i masni aromatici najbrže razvijaju cake ali je taj cake najnekvaliteniji od svih u testu
- latakije razvijaju cake srednjom brzinom i srednjom kvalitetom kao i mješavine duhana
- virginije cake razvijaju najsporije ali je daleko najkvalitetniji i najÄvršći
Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?
Ja recimo, nakon svakog puÅ¡enja žarnicu „ostružem“ presavinutim Äistaćem. Na taj naÄin mi se cake stvara dosta sporije ali je puno kvalitetniji i Ävršći. Nemam lule posvećene samo jednoj porodici duhana pa da mogu reći da li je Äovjekov test ispravan ili ne.
Isto tako, s obzirom da imam samo dvije lule sa ispoliranim žarnicama, nisam prekompetentan reći da li poliranje žarnice pogodujue ili Å¡teti dobrom stvaranju cakea – ali u te dvije moje lule se popriliÄno brzo uhvatio, ravnomjeran je i popriliÄno kvalitetan.