Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Zemljoradnja, vocarstvo, pivarstvo

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
Zemljoradnja, vocarstvo, pivarstvo
« u: 15. Ožujka 2010, 10:25 »
Alo drugari,

bavi li se netko od vas nekom vrstom vrtlarskih, vocarskih i slicnih radova? Vinarstvo, pivarstvo? Ja sam eto nesretnim stjecaje mokolnosti naslijedio didin vrt iza garaze pa rekoh, steta da propadne trud koji je godinama ulagao da to uredi. Dopala me briga o smokvi, 2 sljive, kruski, nekoliko simsira i vinovoj lozi.

Malo cu sad preorjentirati stvari, napraviti par gredica pa ide crni paradajz, rukola, pak-choy, celer, rotkvice....

:)

Evo  prilogu moj mini plastenik u kojem se izklijava sjeme i proizvode flanci. Zasad od paradajza nema nista, ali u desnom uglu se vidi da je rotkvica krenula klijati  :61:
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
Odg: Zemljoradnja, vocarstvo, pivarstvo
« Odgovori #1 u: 15. Ožujka 2010, 10:29 »
Kak dobra fotka! Malo vuče na kolače :1:
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 15. Ožujka 2010, 10:34 »
E moj Aco, ti si meni legenda totalna!!

Ti ćeš nas u ovim kriznim vremenima i prehraniti i napojiti, vidim ja to!!!

Svaka čast na volji i trudu, nema do osječaja kad nešto zasadiš i kad kasnije ubireš plodove svog rada.

Držim fige da ti sve dobro urodi!!

ps. znači sad si svaku nedjelju pred ekranom i pred emisijom Plodovi zemlje? :1:
Keep it simple!

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #3 u: 15. Ožujka 2010, 10:35 »
@ Braco:   Kolaci od treseta, punjeni humusom  :68:  :68:  :68:

@ Dotter: cekaj, ne juri, kad procvjeta onda smo na konju, daleko su jos plodovi. Znas kako lula-majstori kazu: "ja sam samo oslobodio lulu iz komada drveta" .... E pa ja oslobadjam paradajze iz crne zemlje hahahaha
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 15. Ožujka 2010, 10:41 »
Ja sam isto u uređenju povrtnjaka... Slična situacija kao i kod tebe, samo su "pelcevi" obične rajčice, ne crne...Sada sam u fazi uređenja i pljevljenja-veličina povrtnjaka 10m x 2,5m! Od voćki imam (sve mini): 5 jabuka, 3 kruške, 2 trešnje, 2 šljive. Od bobičastih plodova-20-ak brusnica, 5 malina, 5 kupina, 2 borovnice, aronija,... U postupku sam nabave sadnice marelice, ali ju nigdje ne mogu naći! Inače, ideja je da se napravi eko povrtnjak, bez umjetnih gnojiva-bacio sam 2 vreće kozjeg gnojiva! Razlika između domaćeg i kupovnog povrća je OGROMNA!
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #5 u: 15. Ožujka 2010, 10:47 »
Dajte jednu gredicu posvetite sadnji duhana. Možda bi kombinacija s kozjim gnojivom odmah dala neku latakiju. Ipak se latakija suÅ¡i na dimu od svega i svačega pa i raznoraznih gomboca.  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #6 u: 15. Ožujka 2010, 10:50 »
Haha duvan... bojim se da cemo tu u ZG slabo duvana uzgojiti :-( ... A i cini mi se da je to mnogo komplikovano, napraviti dobar duvan. pa rezanje, susenje, dimljenje, tamovamo.

Kova, pa ti si car, sve to imas u vrtu? Ko ti vodi brigu o vockama, one su dosta podlozne svemu i svacemo, gljivicama, bolestima, tamovamo.... meni pepelnica (?) satrala krusku prosle godine, sad moram spricati i stojaznam. nekidan sam ju rorezivao ;-) , prvi put u zivotu, nadam se da ce prezivjeti hehe

Daj mi molim te reci - sto je aronija? Nikad to nisam uspio skuziti, nije li to borovnica??
-

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #7 u: 15. Ožujka 2010, 10:56 »
Da, sve to imam u vrtu iza kuće-cca 500m2, što i nije veliko, ali ja sam prošle godine tek to zasadio, tako da ploda još nije bilo, osim na bobičastim i grmolikim biljkama... A, kao što sam i napomenuo, sve posađene voćke su "mini", tako da narastu do max 2,5-3m u visinu (tako su cijepljene)! Za sve se ja brinem, ofkors.
Što se aronije tiče, to ti je listopadni grm, kojeg Rusi nazivaju "čudotvornim grmom"! Sve, što ću ti reći je da su nakon nuklearke u Černobilu davali ozračenima pripravke od Aronije, jer je poznata da liječi sve i svašta. Inače, neugledan grm koji daje bobičaste plodove trpkog okusa, od kojih se može raditi svašta, od sirupa, do džema...
Više o aroniji: http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=736
-Confucius

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #8 u: 15. Ožujka 2010, 11:00 »
Kakv korijen ima taj neugledni grm? :1:

možda ga se da iskoristiti za nešto :1:
Keep it simple!

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #9 u: 15. Ožujka 2010, 11:04 »
Moze! Za zvakanje ;-)

Treba probati, mislim da bum posadio jednu.... Sjeti me, mozda ti mogu nabaviti marelicu, jeda npoznanik ima jedan od vecih rasadnika, tu u Bistri, brijem da bi on mogao imati marelicu.

-

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #10 u: 15. Ožujka 2010, 11:14 »
Moze! Za zvakanje ;-)

Treba probati, mislim da bum posadio jednu.... Sjeti me, mozda ti mogu nabaviti marelicu, jeda npoznanik ima jedan od vecih rasadnika, tu u Bistri, brijem da bi on mogao imati marelicu.

Ako je to onaj rasadnik, na kojeg mislim, brijem da 100% ima sadnice marelice!!!! Inače, aronija je nabavljena u tom rasadniku!!!
-Confucius

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #11 u: 15. Ožujka 2010, 11:56 »
Tema je super. Moze se svasta saznati. I ja se vec trecu godinu bavim vrltalarstvom, jer su
Marinini iz Langha, a tamo imaju kucu i okucnicu gdje mi rado idemo kad zatopli. Posijao, takodjer
crni paradajz, zatim neki dalmatinski koji slici govedjem srcu i mariborski jabucar. A ovo za aroniju mi odlicno zvuci.
 :18:

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #12 u: 15. Ožujka 2010, 15:09 »
eto, ja sam isto BIO nasledio dedinu bastu u kojoj je uglavnom gajeno cvece ali i dosta voca. poceo polako da sredjujem, medjutim, pre dve ipo godine dosao ovamo i opet sve u persun... :3:

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #13 u: 15. Ožujka 2010, 17:38 »
neki dalmatinski koji slici govedjem srcu i
 :18:

taj ti se zove Volovsko srce!

;-)
-

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #14 u: 15. Ožujka 2010, 18:05 »
Da, to sam doslovno preveo s talijanskog ("cuore di bue"). Inace, kad smo vec u razmijeni informacija,
lani me je iznanadila riga ili kako je ovdje zovu "rucola". Prvo sam mislio da nece biti nista, a onda kad
je pocela, nije znala stati. Vrlo zahvalna, jer nema posebnih vrtlarskih zahtijeva.