Pred par dana mi je stigao zajedno s "ruÅ¡evinama" pa ću pokuÅ¡ati nabaciti par rijeÄi - moj doživljaj ovog duhana.
Odmah na poÄetku moram reći da se joÅ¡ uvijek smatram poÄetnikom u svemu ovome, ali isto tako mogu reći da sam u ovih par mjeseci izgradio svoj ukus, a koji se sastoji od duhana tipa BL, 965, Balkan Sasieni - vjerovatno mi organizam zbog dugotrajnog puÅ¡aÄkog staža (cigarete) ipak traži neÅ¡to jaÄe od svima poznatih aromatika tipa OC-a, Gold Blenda i sl., no ipak bih volio naći jedan/dva aromatika koja bih s vremena na vrijeme popuÅ¡io - Äisto da se razbije rutina.
No, da se vratim STM-u.
Prilikom otvaranja vrećice oslobaÄ‘a se izuzetna i nosu jako ugodna aroma - slatkasta s tragovima latakije - usudio bih se reći da vas mami da duhan radije probate jesti nego puÅ¡iti te s nestrpljenjem Äekate napuniti lulu i pripaliti.
No, to nestrpljenje je prilikom prvog punjenja lule dovelo do problema, a sve iz razloga jer je duhan koji sam dobio bio previÅ¡e vlažan - no, to je moja greÅ¡ka. S obzirom na niz pripaljivanja i muke prilikom prvog puÅ¡enja duhan je bio totalno razoÄaranje.
Druga šansa - nakon gotovo 24 sata prosušivanja punjenje lule i pripaljivanje.
Ovaj put je sasvim druga priÄa - gust kremasti dim daje naslutiti da bi se moglo raditi o punom duhanu bogate arome pogotovo ako se uzme u obzir miris koji se Å¡iri iz vrećice s povremenim "udarima" latakije, ali za mene je ipak sve ostalo samo na naznakama i treće i Äetvrto i peto puÅ¡enje ista stvar.
Osjeti se tu nekakva aroma, osjeti se i latakija, ali jednostavno nešto mi fali da bi to bilo to - imam osjećaj da su se ljudi potrudili, da su pokušali složiti nekakav kompromis između full engleza i aromatika, ali za moj ukus taj kompromis nije uspio.
S druge, pak, strane duhan pokazuje izuzetne "performanse" prilikom puÅ¡enja - fino gori, ne grije lulu pa ćak ni ako se malo zaboravite i izgubite ritam te par puta uvuÄete k'o sivonja, a jezik gotovo pa da ga i ne osjeća.
Ne namjeravam ga dalje "secirati" - popuÅ¡it će se ovo Å¡to je doÅ¡lo, ali i dalje sam u potrazi za "svetim gralom" bar Å¡to se aromatika tiÄe.
U meÄ‘uvremenu sam provao i "ruÅ¡evine" no samo jednom pa ne bih htio "spremati ražanj dok je zec joÅ¡ u Å¡umi", ali mi se Äini da je taj duhan puno uspjeÅ¡nije složen od "gljiva".
Ako bih morao dati ocjenu rekao bih 3,8 od 5.
3 je definitivno zaslužio; 0,4 mu dajem zbog izuzetnih "performansi" koje sam naveo te još 0,4 jer je po mom mišljenju puno bolji od npr. Petersonovog Irish Whiskeya, Gold Blenda, Irish Oaka, ili pak Larsenovog Signaturea.
Eto, u nadi da sam nekoga potaknuo na razmišljanje - hvala na pažnji.