Ajde neka i ja jednom napišem recenziju ilitiga subjektivni dojam o nekom duVanu ;)
Brand: Samuel Gawith
Blender: Samuel Gawith
Tin Description: A firm favourite for the pipe smoker looking for a medium strength, gentle and slow burning tobacco. Manufactured using hand-stripped flue cured Virginias with no flavours added, Best Brown will reward with a cool, sweet smoke with a delectable aroma and good sidestream. Mild to medium.
Country of Origin: UK
Curing Group: Flue Cured
Contents: Virginia
Cut: Flake
Packaging: 50g Tin
izvor:
www.tobaccoreviews.comSvi mi koji puÅ¡imo lulu krećemo nekako sliÄnim putem, zar ne? Prvo neÅ¡to Å¡to "fino miriÅ¡i out of the box" ali je zapravo ogavno kada se pripali, pa onda otkrijemo neÅ¡to jaÄe, "pravi duhan" koji smrdi (većinom latakijske mjeÅ¡avine), da bismo s vremenom postali pravi connoisseurs koji zapravo traže neÅ¡to delikatnije, neÅ¡to Å¡to polagano i oprezno otkriva sve svoje Äari.
Upravo takav je Best brown flake - pravi, vrhunski virdžinijski duhan koji tako treba i poÅ¡tivati. SuÅ¡en je u peći sto mu daje visoki udio Å¡ećera i slatkast okus na jeziku, no ujedno ga Äini i opasnim u pogledu tongue-bite-a. Flejkovi su smeÄ‘e boje sa svjetložutim toÄkicama po sebi, a primjetio sam takoÄ‘er i vrlo vrlo sitne bijele kristaliće po duhanu. Pretpostavljam da je to Å¡ećer koji se s vremenom kristalizira, no možda grijeÅ¡im oko ovoga. Nakon otvaranja limenke doÄekala me prekrasna, slatkasta aroma smokava, suhih Å¡ljiva i na trenutke citrusnog voća. Kolega mi je rekao da ga podsjeća joÅ¡ i na karamelu, Å¡to je sve skupa karakteristika virdžinijskih duhana. Vlaga je "on the moist side" ali mislim da virdžinijama to i odgovara za razliku od latakijskih duhana.
Prvih nekoliko puta punio sam ga flake metodom - presavijao dvije "pahuljice" uzdužno pa popreÄno i nagurao ih u lulu. Na taj nacin lula se dobrano popuni i uz ispravno pusenje moze potrajati preko sat i pol. Za nestrpljivca poput mene to je bilo predugo pa sam doskoÄio tome koriÅ¡tenjem gravitacijske (iliti: Shine) metode :D. Iskidam odoka jedan do dva flejka na manje komade i onda sve to skupa razmrvim joÅ¡ malo pod prstima. Tim mrvicama lula se puni sipanjem u nju do vrha, vrlo blago se pritisne prstom, napuni joÅ¡ jednom do vrha i tu se stane. Malo se kucka prstima uokolo po zarnici da duhan sjedne na svoje mjesto i to je to.
Lažno paljenje, lagani tamp. Drugo paljenje, lagani tamp. Treće paljenje i povlaÄim malo žešće, da duhan krene... Kakva delikatesa, kakav raj! Nikada do tog trenutka nisam pretjerano volio virdžinije, oduvijek su mi se Äinile nezanimljivima, blagima, pre-suptilnim. Boy was I wrong! Kao i pravi crnjak dingaÄ, postup i sliÄna jaka vina, mora se uživati polagano, u miru i opuÅ¡teno.
Duhan gori lijepo, relativno ravnomjerno uz maleno usmjeravnaje tamperom. Povremeno ga je dobro pustiti da se ugasi i malo ohladi. Osobno, najviÅ¡e sam razliÄitih aroma osjetio držanjem žara na samom rubu gaÅ¡enja. Nedostaje mi uobiÄajenih pjesniÄkih složenica da opiÅ¡em sve okuse i mirise koje mi je best brown pružio ali SVAKAKO bih svima preporuÄio da ga probaju. Ako se forsira, sve te nijanse se izgube, a dim postaje vlažan, vruć i malo opor. Tongue bite nisam osjetio jer sam izgleda nauÄio ispravno pućkati lulu.
Na skali od 1-4 (nju najviÅ¡e volim jer nema prostora za "izmeÄ‘u", a dovoljno je malo stupnjeva da ih svi odmah razaznamo) dajem mu ocjenu 3. I to samo zato jer 4 Äuvam za jedan ili dva svoja najdraža duhana, a to je MyMixture 965 u latakijskoj kategoriji, dok meÄ‘u virdžinijama nijedna joÅ¡ nije zasjela na tron. Lažem... to mjesto Äuvam za Full virginia flake koji ću otvoriti Äim dovrÅ¡im ovaj Best brown flake ;).