Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Samuel Gawith "Best brown flake"

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
Samuel Gawith "Best brown flake"
« u: 28. Lipnja 2010, 12:18 »
Ajde neka i ja jednom napišem recenziju ilitiga subjektivni dojam o nekom duVanu ;)

Brand: Samuel Gawith
Blender: Samuel Gawith
Tin Description:    A firm favourite for the pipe smoker looking for a medium strength, gentle and slow burning tobacco. Manufactured using hand-stripped flue cured Virginias with no flavours added, Best Brown will reward with a cool, sweet smoke with a delectable aroma and good sidestream. Mild to medium.
Country of Origin: UK
Curing Group: Flue Cured
Contents: Virginia
Cut:    Flake
Packaging:    50g Tin

izvor: www.tobaccoreviews.com

Svi mi koji pušimo lulu krećemo nekako sličnim putem, zar ne? Prvo nešto što "fino miriši out of the box" ali je zapravo ogavno kada se pripali, pa onda otkrijemo nešto jače, "pravi duhan" koji smrdi (većinom latakijske mješavine), da bismo s vremenom postali pravi connoisseurs koji zapravo traže nešto delikatnije, nešto što polagano i oprezno otkriva sve svoje čari.

Upravo takav je Best brown flake - pravi, vrhunski virdžinijski duhan koji tako treba i poštivati. Sušen je u peći sto mu daje visoki udio šećera i slatkast okus na jeziku, no ujedno ga čini i opasnim u pogledu tongue-bite-a. Flejkovi su smeđe boje sa svjetložutim točkicama po sebi, a primjetio sam također i vrlo vrlo sitne bijele kristaliće po duhanu. Pretpostavljam da je to šećer koji se s vremenom kristalizira, no možda griješim oko ovoga. Nakon otvaranja limenke dočekala me prekrasna, slatkasta aroma smokava, suhih šljiva i na trenutke citrusnog voća. Kolega mi je rekao da ga podsjeća još i na karamelu, što je sve skupa karakteristika virdžinijskih duhana. Vlaga je "on the moist side" ali mislim da virdžinijama to i odgovara za razliku od latakijskih duhana.

Prvih nekoliko puta punio sam ga flake metodom - presavijao dvije "pahuljice" uzdužno pa poprečno i nagurao ih u lulu. Na taj nacin lula se dobrano popuni i uz ispravno pusenje moze potrajati preko sat i pol. Za nestrpljivca poput mene to je bilo predugo pa sam doskočio tome korištenjem gravitacijske (iliti: Shine) metode :D. Iskidam odoka jedan do dva flejka na manje komade i onda sve to skupa razmrvim još malo pod prstima. Tim mrvicama lula se puni sipanjem u nju do vrha, vrlo blago se pritisne prstom, napuni još jednom do vrha i tu se stane. Malo se kucka prstima uokolo po zarnici da duhan sjedne na svoje mjesto i to je to.

Lažno paljenje, lagani tamp. Drugo paljenje, lagani tamp. Treće paljenje i povlačim malo žešće, da duhan krene... Kakva delikatesa, kakav raj! Nikada do tog trenutka nisam pretjerano volio virdžinije, oduvijek su mi se činile nezanimljivima, blagima, pre-suptilnim. Boy was I wrong! Kao i pravi crnjak dingač, postup i slična jaka vina, mora se uživati polagano, u miru i opušteno.

Duhan gori lijepo, relativno ravnomjerno uz maleno usmjeravnaje tamperom. Povremeno ga je dobro pustiti da se ugasi i malo ohladi. Osobno, najviše sam različitih aroma osjetio držanjem žara na samom rubu gašenja. Nedostaje mi uobičajenih pjesničkih složenica da opišem sve okuse i mirise koje mi je best brown pružio ali SVAKAKO bih svima preporučio da ga probaju. Ako se forsira, sve te nijanse se izgube, a dim postaje vlažan, vruć i malo opor. Tongue bite nisam osjetio jer sam izgleda naučio ispravno pućkati lulu.

Na skali od 1-4 (nju najviše volim jer nema prostora za "između", a dovoljno je malo stupnjeva da ih svi odmah razaznamo) dajem mu ocjenu 3. I to samo zato jer 4 čuvam za jedan ili dva svoja najdraža duhana, a to je MyMixture 965 u latakijskoj kategoriji, dok među virdžinijama nijedna još nije zasjela na tron. Lažem... to mjesto čuvam za Full virginia flake koji ću otvoriti čim dovršim ovaj Best brown flake ;).
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Samuel Gawith "Best brown flake"
« Odgovori #1 u: 28. Lipnja 2010, 12:49 »
Odlična recenzija! Hvala!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #2 u: 28. Lipnja 2010, 13:01 »
Ma kaki hvala ;) it was my pleasure!
-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #3 u: 28. Lipnja 2010, 13:25 »
Super napisano, opisano! Tnx za trud!

Kako znaš da će ti FVF biti četvorka? :68:
Keep it simple!

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #4 u: 28. Lipnja 2010, 13:26 »
Ne znam. Nabrijavam se
 :68:
-

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #5 u: 28. Lipnja 2010, 14:35 »
Zvuci odlicno ,lepa recenzija!Vredi zasigurno napuniti i lagano probati :61:
"keep it simple until it gets complicated"

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #6 u: 28. Lipnja 2010, 17:34 »
Odlična recenzija. Meni jedan najboljih duhana, prava delicija.
Što se tiče flakova moraš uvijek punit lagano... i ak kreneš sa savijanjem ti je najbolje, da izgleda ko da si stavio 1/3 premalo duhana. Kad se zagrije se sve ljepo zapuni.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #7 u: 28. Lipnja 2010, 21:15 »
Super recenzija!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #8 u: 29. Lipnja 2010, 14:25 »
Bravo majstore , super recenzija, a i dobar duhan nema šta, probao sam ga kad je Cigara bio u ZG-u, računaj na kavu u subotu da napunim jedno punjenje???

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
« Odgovori #9 u: 29. Lipnja 2010, 14:42 »
Dapace! Javi se pa cemo otici. Ako ne odem v dezelo po pnevmatike ;)
-

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #10 u: 29. Lipnja 2010, 14:44 »
javi mi cijenu koja je gore i točnu dimenziju , mislim da ti mogu riješiti bolju cijenu u ZG-u!!