Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Mac Baren - Navy Flake

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
Mac Baren - Navy Flake
« u: 28. Prosinca 2008, 23:40 »
Da nas podsjetim na jedan vrlo dobar duhan dobavljiv i kod nas.
Za one s manje lulaškog staža, duhan dolazi u malenoj kutiji vrlo prikladnoj za nošenje, pa i kad se isprazni, super za porciju omiljenog duhana za po vani...
Flake je veličine kaugume, žvakaće ili kako se to već knjiški kaže. Karakterizira aroma po medu.
Pušio sam to dosta davno i tako da sam razmrvi flake. Ovoga puta sam koristio preporučenu Mac Baren metodu, a malo sam i surfao i na par mjesta našao da je za flake preporučena bilard lula zbog oblika i nagiba žarnice bla bla...
Dakle, samo sam dva puta presavinuo flake i to tutnuo u lulu. Rezultat je bio stvarno odličan. Dim je blago sladak, ne pretjerano, ali se i kuži da je duhan, a ne duhan namočen u neki sirup... Jedino što se na početku lula par puta ugasila i zrak je malo 'zviždao' pri uvlačenju, ali je to za flake normalno jer se duhan nakon par minuta fino raširi po luli.
Prednost flake duhana bi i trebalo biti u tome da je duhan prešan i rezan u pločice, pa time bolje zadršava sokove i aromu, pa sam zato i htio probati flake pušiti kao flake, a ne ga mrviti i dobiti 'normalan' duhan. Jedino što malo veća vlažnost može uzrokovati češće gašenje. Pa koga to previše ne nervira, nek proba.

Navy flake je vrlo dobar duhan, iako smo se mi možda već navikli na razno razne oblizeke. Ne grize za jezik, ukusan od početka do kraja, dobro  i sporo gori (sporije nego rezani duhani)... Jedino je mala mana to Å¡to ga se mora pripaljivati češće nego rezane duhane. Nekako si mislim da ću se češće igrati s tom vrstom duhana. ÄŒisto za promjenu.

Sorry, ja ne mogu cifrati kao lakoperci na TobaccoRewievs tipa "ima okus po medu, a u pozadini prženi badem i sušeni brabonjčići..." - duhan je fini i to je to. Točka.
« Zadnja izmjena: 28. Prosinca 2008, 23:45 od fubar »
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

Ramio

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 88
  • Na poslu skvo, doma skvo!
Odg: Mac Baren - Navy Flake
« Odgovori #1 u: 29. Prosinca 2008, 00:28 »
Pozdrav Fubar, gdje imaa za kupiti taj duhan i koja je cijena za 50g. hvala
Bolje je činiti malo a dobro, nego puno a loše.

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
« Odgovori #2 u: 29. Prosinca 2008, 14:42 »
Malo ću nadopuniti: druga polovica lule (možda se pojavilo i prije, ali ja to nisam skužio) imalo je okus koji me dosta podsjetio na Stonehaven (Burley?). Onaj na nešto prženo. Totalno sam se začudio jer sam popušio sigurno dvije tri kutijice tog duhana, ali nikad mi nije imao takav okus. E sad, da li je to zbog načina punjenja lule ili je raspored zvijezda, ko će ga znat.
I pri kraju lule može imati dosta jak nikotinski udarac, tako da ga je ne bih preporučio na praznu trbu.

Bayro, a to što malo zazviždi na početku, piše u manualu da je to ok. Kod rezanih duhana, oni se svi daju fino upakirati u lulu, a kod načina kad se puši cijeli flake ostaje dosta prostora dok se duhan ne razgori i ne raširi po luli. To traje svega nekoliko minuta i nije ništa posebno. Pišem to samo zato da oni koji misle eksperimentirati s tim načenom pušenja ne misle da su napravili nešto krivo. U stvari, punjenje flejka ne mmožeš fulati - presavineš jedanput dvaput, tutneš u lulu i prži... nikava tri sloja i što ti ja znam.
--Riturnof Dže-Daj--

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
« Odgovori #3 u: 29. Prosinca 2008, 14:56 »
Pozdrav Fubar, gdje imaa za kupiti taj duhan i koja je cijena za 50g. hvala

U svakom dućanu koji prodaje duhan za lule. Navy Flake je u standardnoj Mac Barenovoj ponudi, a obzirom da je flake, teško da će se rasušiti stajanjem u dućanu.

Samo, ako tek počinješ pušiti lulu, prijateljski bih ti savjetovao da pričekaš s ovime jer bi te moglo frustrirati stalno pripaljivanje... Mislim, nije nikakva velika znanost rezervirana za mudrace, ali nije niti za početnike IMHO. Ali ako ti se da, samo u juriš... ;o))
--Riturnof Dže-Daj--

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #4 u: 29. Prosinca 2008, 15:48 »
Dakle sve što Fubi kaže i ja mislim, plus...
1) vrlo su mi i Stonehaven i NF mili&dragi, i izgleda da je burley u pitanju. Po otvaranju su potpuno druga?ije arome, ali ?im malo pokupe vazduha “nutty“ ukus je sve sli?niji. Moja prva postava nelatakijskih i u potrazi sam za još nekim sli?nim...
2) i meni se ?ini da na?in punjenja malo menja ukus i doživljaj tako što je ukus puniji ako se radi po MB metodi, jedino što po otvaranju (prva dva dana) moram da ga iskidam; posle samo “gužvam“ i trpam..
3) u po?etku sam grešio kod MB metode tako što sam pakovao previše “tesno“, a za tim nema potrebe - posle dva-tri minuta, duvan sam malo nabubri, a gornji sloj samo malo pritisnem tamperom i “sve pet“... :1:
« Zadnja izmjena: 29. Prosinca 2008, 16:13 od Beluga »

lulce

• Beograd. Srbija
    Opečen mi jezik
  • 305
« Odgovori #5 u: 29. Prosinca 2008, 19:55 »
Imao priliku da popusim samo jednu lulu. Isuvise malo da bih bilo sta suvislo mogao reci. Mozda samo to da je to prvi duvan kod koga sam malo osetio nikotin i bio veoma srecan zbog toga. Nadam se da cu imati prilike da nabavim nesto ovog duvana i onda da ga testiram po propisima.  :61:

Pasini

• Samobor
  • *
    Bijeli zubi
  • 92
« Odgovori #6 u: 09. Siječnja 2009, 12:04 »
Jučer sam završio drugo pušenje Navy flake-a. Prvo pušenje mi je imalo okus po prijašmjem duhanu (MB OC), no drugo je bilo već druga priča; duhan je malo jači od MB OC (morate razumjeti, početnik sam, tako da će neko vrijeme bilo kakva recenzija biti paralalela na MB OC), i činio mi se malo suh (sad ne znam da li je to zato što mi ga je dao Saša u kutiji šibica, pa se posušio ili nešto drugo) i jači. Duhan nema tako ''jaku aromu, poput OC-a , ali se ipak osjeća neka slatkoća. Nešto malo me podsjeća na ''aftertaste'' meda. Sve u svemu, zadovoljan sam, duhanc lijepo gori, što mi je uvećalo užitak...

charlie

« Odgovori #7 u: 22. Veljače 2009, 16:44 »
Da, Navy Flake je odličan duvan, iako koristim ili svoju ili neku drugu mješavinu, evo baš sam ga juče nabavio kod g. Dreiera i trenutno mi se u pipi nalazi samo on, dok ne nestane.
Ma, treba malo probati i druge stvari, normalno mi je to.
Iako mi srce još čeka na moj mix.....

No.1

« Odgovori #8 u: 23. Veljače 2009, 00:04 »
Imali ga u Beogradu kod Gavrana?

jedan momak

• *
    Bijeli zubi
  • 32
« Odgovori #9 u: 23. Travnja 2009, 16:08 »
Dobro ste vi rekli gospodo draga... evo prvi put ga dimim i... što reć?

Navy flake? ODLIÄŒAN! Meni bolji od OC... (nijesam puÅ¡io nego ta dva, ne mogu reć...) Ali, baÅ¡ mi se sviÄ‘a  :1:

MMMM...

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 13. Lipnja 2009, 01:05 »
Nasao sam ovdje u Novom Navy Flake po 37kn!? Ne znam koliko je u Zg, ali mi se cini skuplji od toga. Ajmo znalci, kolko je kod Goge, bas mi je nekako zamirisao sad kad sam ga vidi, vec ga valjda 3-4 godine nisam dimio.
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #11 u: 13. Lipnja 2009, 15:33 »
Da, pa stvarno nikakva cijena !
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #12 u: 15. Lipnja 2009, 09:49 »
Tajo, si zapalio jučer onu lulu Navy Flakea? Je li šta drugačijeg okusa nego kad ti puniš?
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #13 u: 15. Lipnja 2009, 10:43 »
Jel to neki novi postupak punjenja ili?
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #14 u: 15. Lipnja 2009, 11:55 »
Ma jučer smo raspravljali o metodama punjenja flake duhana i o tome da li na okus/miris duhana utječe način punjenje. Ja tvrdim da ako se napuni po MB metodi - gori duže i mirnije, slađi je i lakši...
A ako se flake izmrvi ili izrauba i napuni u lulu - postane jači, nema više tako jaku aromu i miris, brže gori, jače se grije...
Keep it simple!