Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

pitanje početnika

mvake

• pula
  • *
    Bijeli zubi
  • 10
pitanje početnika
« u: 14. Veljače 2012, 10:30 »
pozdrav svima poÅ¡to sam odlučio smanjiti puÅ¡enje cigareta oprobaču se u puÅ¡enju lule moje pitanje postoji li koji duhan za lulu koji je aromom sličan cigaretnom duhanu tipa    marlboro  walter itd. hvala

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: pitanje početnika
« Odgovori #1 u: 14. Veljače 2012, 10:41 »
E sada, po mom mišljenju imaš malo krivi pristup pušenju na lulu. To je jedna malo drugačija dimenzija i sam okus cigareta (obzirom da sam pušio pa znam) ne možeš uspoređivati sa okusom cigareta. Zapravo cigarete nemaju okusa.
Ako misliš pušiti lulu baci cigarete, ili obratno, moje mišljenje je da jedno sa drugim ne ide i to nikako, možda su neki drugog mišljenja ali po meni to nikako ne ide zajedno.
Arome i vrste duhana za lulu biraš kako ti pašu, možeš vidjeti na forumu da svako od nas ima neki svoj stil i odabir duhana koji mu paše, to ti jednostavno dođe samo po sebi.
Zasigurno je krivi pristup da ideš smanjivati pušenje cigareta tako da počneš pušiti lulu, jedino zajedničko ovom dvoje je što se konzumira duhan, ali to je jedino zajedničko, sve ostalo je crno ili bijelo, ne ide zajedno, nema sivo ako si mislio tako pušiti i uživati u blagodatima duhana i pušenja na lulu. Na Piperson site-u imaš jedan članak od jednog mog kolege i dobrog prijatelja kog cijenim, jer je zapravo bio moj mentor kada sam počeo pušiti lulu prije 20 godina, a zapravo sam se riješavao cigareta, da ne tražiš evo postam ti ga ovdje pa čitaj:

OD PUŠAĆA CIGARETA DO PUŠAČA LULE
Poznajem puno pušača koji su pokušali odbaciti cigarete prihvaćajući se lule, a poneki su mislili da im lula može poslužiti tek kao pomoćno sredstvo da bi se uopće odrekli navike pušenja.
I jedno i drugo je pogrešno. Odmah da nam bude jasno – lulu je lakše prihvatiti nepušaču nego ovisniku o bijelom tinjajučem štapiću!
Prije svega pušač cigareta prilazi luli sa jednom sasvim krivom predodžbom. On pravilno rezonira da je ovisnik o nikotinu, ali previše pojednostavljuje stvar kad smatra da je duhan duhan i da će dozu nikotina dobiti ovako ili onako, bilo to cigareta ili lula. To je velika greška. U prvom redu možemo slobodno reći da pušač lule nije nikakav ovisnik, ili je to barem u manjoj mjeri nego pušač cigareta.
Naime kako znamo dim iz lule se nikada ne uvlači u pluća, on se konzumira samo u usnoj Å¡upljini i kod puÅ¡enja  na lulu važan je upravo njegov okus, aroma. Tome se vremenom i prilagodila osjetila puÅ¡ača lule i zato nema apsolutno nikakve opasnosti da bi pasionirani lulaÅ¡ mogao zapustiti lulu na račun cigareta. U ostalom slobodno je zapalite!
Već nakon par dimova ustanovit ćete da taj način pušenja izaziva samo gađenje i garantiram da jednom zapaljenu cigaretu nećete popušiti do kraja… Ista stvar je i sa pušačem cigareta, nikakva lula ne može zamijeniti osjećaj koji se javlja kad mu duboko uvučeni dim ispuni pluća. A upravo na ogromnoj površini koju sačinjavaju plućne alveole odvija se glavni proces apsorpcije nikotina i ostalih sastojaka duhanskog dima. U pušača lule to obavlja samo sluznica usne šupljine i to u daleko skromnijem obujmu – tek trideset posto nikotina resorbira se preko nje.
Eto zašto pušaći lula mogu izdržati i duge pauze između dva pušenja , a da nisu nimalo nervozni.
U stvari kod puÅ¡aća lule otpada ona najopasnija komponenta ovisnosti  o duhanu – fizička.
Stanice njegovog organizma naprosto nemaju potrebu za unošenjem nikotina. Tu prevladava samo blaži oblik ovisnosti, psihički i ne ispoljava se nikakvim nervoznim tikovima, već smirenim i nenametljivim baratanjem , zapravo igranjem sa lulom koja je već nekako tijekom vremena postala dio ličnosti pušača…
No vratimo se problemu pušača cigarete koji želi postati lulaš. Tu je dakle potrebna isto tako jaka volja kao i da se čovjek želi odviknuti pušenja uopće. Fiziološko objašnjenje smo već naveli – ovisnost o nikotinu i prilagodba osjetila određenom tipu konzumiranju duhana.
NepuÅ¡ač je tu u apsolutnoj prednosti, već pri prvom dimu iz lule on će osjetiti nagovjeÅ¡taj divote koja ga očekuje kada savlada samu tehniku puÅ¡enja na lulu. Konzumentu bijelih Å¡tapića taj će okus od početka biti odbojan, ako ne i odvratan. I tako sve do petnaeste, dapače i do dvadesete lule, ako izdrži. I onda ??? I onda će se dogoditi neobična stvar  â€“ eventualno pripaljena cigareta viÅ¡e mu neće prijati. I ONDA SE TO JEDNOM DOGODI, BIVÅ I NERVOZNI PUÅ AÄŒ CIGARETA POSTAO JE PRIPADNIK VELIKOG BRATSTVA PUÅ AÄŒA LULA I NIKADA SE VIÅ E NEĆE VRATITI TINJAJUĆEM BIJELOM Å TAPIĆU.
NAPOMENA: I ja sam svojedobno puÅ¡io cigarete i to tri kutije na dan! Koketirao sam doduÅ¡e sa lulom, uvijek mi je bila u džepu i tu i tamo bi je pripalio, ali prokleta cigareta me je uvijek nekako uspjela „prevariti“. Sve dok zadnjeg dana jednog izvanredno uspjeÅ¡nog ljetovanja, nas nekolicina dobrih prijatelja  nije odlučila pripremiti „abÅ¡id“. Dakako, bio je to izgovor za najobičniju terevenku u kojoj sam ja ( i ne samo ja…) potpuno izgubio kompas i dočekao jutro s teÅ¡kom mučninom i glavoboljom – svim onim simptomima koji nas drugi dan podsjećaju da je provod bio viÅ¡e nego uspjeÅ¡an.
Da se razbistrim pripalio sam cigaretu….bolje reči pokuÅ¡ao sam zapaliti, jer je val gaÄ‘enja koji  je izazvao duhanski dim cigarete bio tako iznenadan i jak da sam je smjesta bacio i zarekao sam se da viÅ¡e nikada neću puÅ¡iti te da ću se definitivno vratiti prvoj ljubavi, dobroj staroj luli koja se me nikada nije tako podmuklo iznevjerila. I riječ sam održao. Nikad se viÅ¡e nije u mom džepu naÅ¡la kutija cigareta. To je teÅ¡ko objasniti, jer kada bi odvikavanje od cigareta bilo tako lako mnogi puÅ¡ači koji to, u stvari ne žele biti lako bi se odrekli puÅ¡enja. Možda je bliže istini činjenica da sam ja uvijek volio lulu, a u puÅ¡ače cigareta sam zalutao tek slučajno. Bilo kako bilo, tu metodu prelaska na lulu ne preporučujem. Može se dogoditi da steknete jaku glavobolju, a kad sve zaboravite, ponovno ćete pripaliti cigaretu…
JoÅ¡ neÅ¡to. Za ovakav mukotrpan prijelaz od jednog načina puÅ¡enja na drugi potreban je i motiv. Ono – da je puÅ¡enje na lulu zdravije možete odmah odbaciti. Istini na volju ako Vam je baÅ¡ do zdravlja onda je najbolje da uopće ne puÅ¡ite. Tu se, meÄ‘utim javlja joÅ¡ jedan motiv, onaj ekonomski. Jer,  joÅ¡ jedna besmislica koju lansiraju ljudi koji se ne razumiju u lule jest ta da je puÅ¡enje na lulu jeftiniji oblik uživanja u duhanu. Doista, iako se to i čini na prvi pogled, lako se izračuna da je tjedni utroÅ¡ak i najjeftinijeg duhana joÅ¡ uvijek daleko jeftiniji izdatak od onog svakodnevnog kupovanja cigareta. Ali  ako ste pažljivo pročitali neke moje članke onda Vam je jasno da je puÅ¡enje na lulu itekako skupi sport ili hobi, daleko skuplji od kupovanja cigareta. Tja, puÅ¡enje na lulu jest jedna velika strast!  A tko se joÅ¡ u strasti obazire na troÅ¡kove???
Autor i pipe maker
Dr. Hrvoje Gumbas

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #2 u: 14. Veljače 2012, 10:50 »
Cigarete nisam nikada pušio, pa ne mogu reći šta bi mi bilo najbliže toj aromi.

No koliko sam imao prilike čuti, bivši pušači cigareta najivše budu oduševljeni nearomatiziranim duhanima.
Pa evo za početak bih ti preporučio da probaš MacBaren Virginia No.1 i Peterson Old Dublin. To su duhani koji su relativno lako dobavljivi kod nas. Možeš ih recimo naručiti na www.camelot.hr
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #3 u: 14. Veljače 2012, 11:56 »
Kako su cigarete tog tipa, uglavnom virginija, treba traziti duhan istog tipa (ne slucajno ovdje u Italiji cigaretu
nazivaju "bionda"). Znaci Virginia n. 1 ili slicno...

mvake

• pula
  • *
    Bijeli zubi
  • 10
« Odgovori #4 u: 14. Veljače 2012, 12:22 »
zahvaljujem na odgovorima spremam se u trst ovih dana po prve lule 

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #5 u: 14. Veljače 2012, 13:03 »
pazi, ja sam pusio camel godinama i marlboro mi nikad nije odgovarao. verovatno sam zato i presao na lulu kad su upropastili camel (onaj zakon eu). marlboro i druge cigarete mi nikako nisu prijale (sem koje francuske), pa ne mogu da ti odgovorim. moj savet ti je da probas mb scottish, kog ima kod vas i velika vecina lulasa ga voli.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #6 u: 14. Veljače 2012, 15:17 »
NiÅ¡ta, ali niÅ¡ta nije čak niti slično kao cigareta. Ja puÅ¡im oboje, i koliko god pasalo, lula ti nikad neće biti zamjena za cigarete (ako to tražiÅ¡). Ja sam isto krenuo sličnom logikom kao i ti. Lula je daaaalekooo kompleksnija od cigareta. Okusi su nemjerljivo bolji. Å toviÅ¡e-postoje okusi!  :1: Za razliku od cigareta, gdje smo naučeni na kojekakve kemikalije koje trpaju unutra. Å toviÅ¡e-kad smo kod Marlbora, mislim da se već pričalo tu na forumu o tome, no u cigareti Marlbora je svega 40-ak% duhan, a sve ostalo papiri namočeni u nekakve juhe i ostala smeća koja se stavljaju unutra. Ukoliko si jak karakter-posveti se samo lulama, jer ćeÅ¡ tek tu uvidjeti Å¡to znači pravi duhan i raznovrsnost okusa!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Dawor

Žuti zubi
  • 532
« Odgovori #7 u: 14. Veljače 2012, 16:22 »
Nisam nikad pušio cigarete ali sam uvijek nekako smatrao da je cigareta ovisnost a duhan hedonizam.
Nekak su mi to dva različita svijeta.  :61:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #8 u: 14. Veljače 2012, 18:37 »
Mogu dobro razumeti pusace Lule kao i cigarete u ovom ovde navedenom kontekstu.
Od ranih 70' i 80'tih sam uz oca koji je bio pusac i jednog i drugog  u X'toj generaciji, proputovao tako redom sve kontinente sa mnoÅ¡tvom raznih vrsta duvanskih meÅ¡avina .Duvan je bio generalno dosta drugačiji i prirodniji po svojoj aromi,za razliku od ovog sa sredine 90'tih pa nadalje.Recimo kao primer da je Camel bez filtera kao i Lucky Strike iz tog vremena zaista neuporediv sa danasnjim  'modernim'cigaretama.Cak je i Danske Club kao i Clan tada bio prihvatljiviji nasem trenutno pomalo razmaženom ukusu.Secam se primera radi mesavina kod kojih je moji otac mesao Sirijsku Latakiu sa danskim mesavinama kao i u pod hercegovacke duvane...Sasvim je normalno da se sve menja i prilagodjava novim vremenima...Ko od vas ovde nebi ponovo rado probao Sarajevski Marlborough iz 80'tih koji je vazio za najbolji svog vremena, samo zato sto mu je u osnovi duvan bio neprikosnoven... :61:
« Zadnja izmjena: 14. Veljače 2012, 18:39 od Canaan »
"keep it simple until it gets complicated"

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
« Odgovori #9 u: 14. Veljače 2012, 18:53 »
Sad me Cannan ubio po nostaligiji - nekadasnji Lucky strike... to su bila neka druga vremena. Ako me bas i lupi da mi fali N vitamina (a to je izuzetno rijetko), a nemam lulu, onda eventualno kupim Lucky strike.

No sad moram citirati dragog prijatelja:
"To je jedna malo drugačija dimenzija i sam okus cigareta (obzirom da sam pušio pa znam) ne možeš uspoređivati sa okusom cigareta." - Sto s cime? :o))))

Pa jos jednog dragog prijetelja:
"Pa evo za početak bih ti preporučio da probaš MacBaren Virginia No.1 i Peterson Old Dublin. " - Kruno, pa zar covjeka odmah ubiti latakijom? :o)))

Cista vriginija, ako se to moze reci, je najblize cigaretnom duhanu. Ali vrlo uvjetno. Old Dublin - ne bih preporucio, pogotovo ne pusacima naucenih na Marloboro ili Walter. Latakija je ipak specificna i puno drugaciji okus od cigareta.
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #10 u: 14. Veljače 2012, 19:30 »
E pa Fubi hvalana ispravku , usvakom slučaju mislio sam sa okusom duhana u luli, ali to ti je tako kad radiš pet stvari od jednom i još piskaraš po forumu :1: Možda je netko i shvatio poantu :61:

fubar

• I tu i tam
    Opečen mi jezik
  • 458
« Odgovori #11 u: 14. Veljače 2012, 19:56 »
E pa Fubi hvalana ispravku , usvakom slučaju mislio sam sa okusom duhana u luli, ali to ti je tako kad radiš pet stvari od jednom i još piskaraš po forumu :1: Možda je netko i shvatio poantu :61:
Ma naravno, ali to je bilo jace od mene. Mislim, slazem se sa svojim misljenjem u potpunosti. :op
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #12 u: 14. Veljače 2012, 20:12 »
- Kruno, pa zar covjeka odmah ubiti latakijom? :o)))

Ma što da se gnjavi s nekim aromaticima, poluaromaticima, možda aromaticima,...kad će ionako vrlo brzo završiti kao ovisnik o latakiji...hihihihihi
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

mvake

• pula
  • *
    Bijeli zubi
  • 10
« Odgovori #13 u: 15. Veljače 2012, 08:01 »
poćinjem sa MacBaren Virginia No.1 cilj mi je izbaciti cigarete iz uporabe 2i po kutije dnevno idem na pecanje slisti kutiju za 3 sata što je previše previše je

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #14 u: 15. Veljače 2012, 08:07 »
...uf, pa to je dosta! Meni kutija traje 3-5 dana.... Definitivno se ti bolje prebaci na lulu!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius