Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Estate lule -iskustva

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Estate lule -iskustva
« u: 14. Ožujka 2012, 09:12 »
Evo zanimljivog članka Gregoryija Peasea o kupnji estate lule

http://pipesmagazine.com/blog/out-of-the-ashes/disappointment-and-redemption/

Imate li kakvih zanimljivih priča o vašim estate lulama, baš me zanima?
Keep it simple!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
Odg: Estate lule -iskustva
« Odgovori #1 u: 14. Ožujka 2012, 11:25 »
ima nesto u spasavanju napustenih i zapustenih lula... bar za mene. i vecina njih mi se lepo pusila. sad, od toga graditi filozofiju mislim da je malo preterano.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #2 u: 14. Ožujka 2012, 13:40 »
ima nesto u spasavanju napustenih i zapustenih lula... bar za mene. i vecina njih mi se lepo pusila. sad, od toga graditi filozofiju mislim da je malo preterano.
Pa SSEKIR75 -e cijela priča oko pušenja , proizvodnje i kupovine novih ili estate lula je filozofija za sebe. Ima tu svakakvih lijepih priča pogotovo oko estate lula, ja ih imam nekoliko i svaka od njih ima neku svoju priču i filozofiju ne znam zašto smatraš da je to pretjerano. Isto tako je onda pretjerano pisat o dobrim duhanima, dobrom vinu i hedonizmu u opće, zato i postoje ovakvi forumi da ljudi izmjenjuju svoja iskustva i viđenja, u ostalom sto ljudi sto čudi, nekom se sviđaju standardni shapovi lula neko voli kičeve ali niko nikom ne zamjera što je to tako, pa da smo svi isti pušili bi jednu vrstu duhana i svi iste lule, ne misliš li da bi to bilo glupo :1:

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #3 u: 15. Ožujka 2012, 09:00 »
Pa iskreno-mislim da je tema odlična! Naime, u svojoj kolekciji imam podosta estate lula, što kupljenih, što dobivenih. O estate lulama imam samo pozitivna mišljenja. Kao što je ssekir rekao-ima nešto u "spašavanju" tih lula. Doduše, sve estate lule koje ja imam su bile i u više nego dobrom stanju kada sam ih dobio. Naime, ja bih napravio podjelu (barem) na 3 kategorije:
1. Savršeno očuvane
2. Ok stanje
3. Loše stanje
Do sada su sve koje sam kupio/dobio bile u prve 2 kategorije. Ovu treću kategoriju susrećem po sajmovima, i ja osobno se ne bih upuštao u kupovinu takve, iako sam vidio da se daju i takve lule lijepo "obnoviti". Posla na estate lulama koje ja imam iskreno i nije bilo, osim malo ispolirati usnik i malo iskoristiti reamer da se skine eventualni cake (ako ga prodavač prije nije skinuo). Isto tako, gledam da su lule koje me interesiraju "poznatijih" proizvođača, a ne neke "no name" lule, tipa Real Briar (kojih je 99% po sajmovima, što ne znači da nisu dobre). Isto tako, lule tipa Lorenzo, Real Briar i sl. ne bih kupovao niti nove....
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

boro3

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 313
« Odgovori #4 u: 15. Ožujka 2012, 09:20 »
Kovo, ja imam jednu Lorenzo Lulu već 7-8 godina, odlično se puši i drži. Zašto ne voliš tu marku?
Ko hoće, nađe načina, ko neće, nađe opravdanja

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 15. Ožujka 2012, 11:55 »
Ja baš nisam nekako otvoren prema estate lulama, iako ima takvih bombona u tom svijetu da se i većina novih lula može sakriti pred njima. Jednako kako nisam otvoren prema estate lulama - tako nisam niti za recimo kupnju rabljene tehnike. Nekako volim te stvari sam "odgojiti" prema svom ćefu. Nema mi do gušta upušavanja nove lule i do onog momenta kad je upušena i kad se (na nekima od njih koje su malo teže za break-in) otvore i propuše, jednako kao kod hi-fi tehnike kad prođe proces "usviravanja" komponenti i kad sistem prosvira! :61:
Imam par estate lula, no sve su od meni poznatih osoba i sve se dime sjajno!

Djelomično se slažem sa Kovom, s time da ja sa Real briar lulama imam samo najbolja moguća iskustva. Naime, većina lula koje sam naslijedio od oca su Real briarke i dime se odlično!

Imam i jednu Lorenzo Spitfire koju sam kupio u svojim lulaškim počecima, i ne znam - apsolutno ničime me nije osvojila ta lula. Drvo se doima ekstremno nekvalitetno, jeftin plastični prsten na njoj, čak i žig na usniku je promašen... Sad već godinama stoji u radionici i postala je prava radna lula koju dimim dok radim i za koju mi nije žao ako ju udarim nekim alatom ili ako se ošteti na bilo koji drugi način.
Keep it simple!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #6 u: 15. Ožujka 2012, 12:23 »
Ja volim kupovat estate lule posebno ako su vrlo stare... 50-100 godina. Ima nešto u tim starim klasikama. Trenutačno su između mojih top 10 lula 2 koje sam kupio estate i dime savršeno.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #7 u: 15. Ožujka 2012, 14:03 »
Kovo, ja imam jednu Lorenzo Lulu već 7-8 godina, odlično se puši i drži. Zašto ne voliš tu marku?
Slično kao i Dotter imao sam jednu Lorenzo koju sam proslijedio dalje, jer se nije pokazala dobrom! (u tu kategoriju trpam i Jean Claude, jer sam i s njom imao loÅ¡ih iskustava....) Da se netko ne osjeća prozvanim, ja sam generalizirao stvari, i izrečeno je moje subjektivno miÅ¡ljenje... Real Briar ne bih kupio, jer ne kupujem lule zbog toga da bih imao kolekciju od 500 komada (jednom se već povela rasprava o tome). Ono Å¡to kupim me mora na neki način i privući, a RB me nikada nije privlačio, jer sam vidio možda 2 ili 3 RB lule koje su mi se svidjele!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #8 u: 15. Ožujka 2012, 15:05 »
Pa SSEKIR75 -e cijela priča oko pušenja , proizvodnje i kupovine novih ili estate lula je filozofija za sebe. Ima tu svakakvih lijepih priča pogotovo oko estate lula, ja ih imam nekoliko i svaka od njih ima neku svoju priču i filozofiju ne znam zašto smatraš da je to pretjerano. Isto tako je onda pretjerano pisat o dobrim duhanima, dobrom vinu i hedonizmu u opće, zato i postoje ovakvi forumi da ljudi izmjenjuju svoja iskustva i viđenja, u ostalom sto ljudi sto čudi, nekom se sviđaju standardni shapovi lula neko voli kičeve ali niko nikom ne zamjera što je to tako, pa da smo svi isti pušili bi jednu vrstu duhana i svi iste lule, ne misliš li da bi to bilo glupo :1:

lula svakako jeste filozofija za sebe, i svakako da je svaka estate lula prica za sebe, ali mislim da je ovaj tekst "filozofija". mozda sam pogresno rekao, bolje bi bilo da sam rekao "filozofiranje". nije nikako preterano pisati ni o lulama ni o duvanima, ni o fudbalu, ragbiju, pivu, pecanju, sviranju... ali sve to nekako ako se pretera ne valja. ukusi su razliciti, to nema spora, pa neka pusi ko sta voli ili moze.

kova je u pravu - postoje lule u odlicnom, osrednjem i losem stanju. ja bih dodao i za djubre. po buvljacima sam vidjao sve i svasta, od nekakvih bukovaca i real briarki (kojima je mana najcesce nedostatak imena) pa do savinelija, stanvela i evo zadnje nabavke bbb, chacoma i georg jensena. smatram da se mogu naci i spasiti pravi biseri, koji godinama came napusteni u nekoj fioci u podrumu i vlasnicima predstavljaju smetnju. vecinu mojih lula sam tako nabavio i spasio zle sudbine bacanja.

lorenco - imao jednu, upusio i prosledio dalje. nije mi odgovarala. u onom paketu koji sam kupio od robija bila je jos jedna. eto je u fioci, nisam je ni pogledao. verovatno ce i ona uskoro "na dobos". sto dr dotter kaze, ne svidja mi se na oko i deluje prilicno, hmmm, ajmo reci sumnjivo. svaka real briar mi deluje bolje po drvetu. mozda i gresim, ali tako mi se cini. a mozda sam se samo profenserisao  :13: