Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pilotiranje za početnike

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Pilotiranje za početnike
« Odgovori #30 u: 18. Listopada 2012, 16:15 »
No problem samo pitaj, naravno ako ću znat odgovorit bit će OK :1: BTW bitno ti je da slikaš u RAW-u tako da se slike naknadno mogu popravit prije nego ih staviš u neki HDR software, nakon toga HDR spajanje pa natrag u neki PS ili LR da se fotka obradi kao finalni proizvod. Recimo ovako nešto, nije moj rad ali dali bi se ovako napravit http://500px.com/photo/12638557

tompaj

« Odgovori #31 u: 18. Listopada 2012, 17:52 »
Našao sam već tu sliku na tvojoj stranici. Zadivljujuća je. Duboka i detaljna. To je i bilo moje slijedeće pitanje. Koristiš li jednu RAW sliku kojoj naknadno promijeniš EV +5, -5 pa editiraš u HDR ili na licu mjesta slikaš tri slike s promijenjenom ekspozicijom pa spojiš s HDR softverom? Što je bolje, postoje li razlike i ako da koje?
Još jedno pitanje, koji je smisao UV filtra, kakva je razlika na fotografiji?
 Hvala na odgovorima

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #32 u: 18. Listopada 2012, 20:39 »
Sad ćemo malo uništiti temu ali kad već pitaš evo:
Korištenje samo jende slike nema nikakve svrhe jel je dinamički rspon takav kakav ga je senzor ulovio, postprocesing to može malo promijeniti ali samo u određenim granicama, HDR je high dynamic range i poanta je da od tri uslikane slike ili više od tri što je još bolje složiš jednu. Kada slikaš sa stativa u breceting modu odaberš opciju razlike u ekspoziciji, od Ev0,3 do 1, znači jednu sa -03, pa sa 0 i jednu sa +0,3 ili isto tako sa 0,5 razlike, zavisi kolko imaš razlike u kadru od dinamičkog raspona. Znači što je veća razlika između sjena i svjetlih detalja takvu razliku EV stupnjeva odabereš. HDR software onda složi jednu fotku od tih tri, pet ili sedam fotki i uzima iz preeksponiranih fotki djelove iz najtamnijih detalja iz neutralne fotke slikanu sa 0EV srednje tonove, a iz podeksponiranih fotki uzima svjetle detalje i tako spaja sve u jednu fotku gdje se anulira razlika u dinamičkom rasponu i imaš fotku sa svim detaljima. Što se tiće UV filtra nema razlike, jedino što kod jeftinih UV filtara smanjuješ kvalitetu slike, dok se skupi isplate jedino kao čuvar prednjeg stakla, pa sam odluči. Ja ih u principu ne koristim.CPL filtere svakako preporučam. Nekad su se koristili jer je UV smetao i štetio filmu ali danas senzoru ne smeta jer ispred senzora i onako imaš jedno tri različita filtera.

tompaj

« Odgovori #33 u: 18. Listopada 2012, 21:35 »
Hvala na iscrpnom odgovoru. Sada je na redu praktični dio.  :134:

tompaj

« Odgovori #34 u: 20. Listopada 2012, 14:25 »
Praktični dio:

Priprema leta

Završne provjere

Zalebdenje

Polijetanje

« Zadnja izmjena: 20. Listopada 2012, 19:34 od tompaj »

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #35 u: 20. Listopada 2012, 16:41 »
Uf kako prekrasan dan za pilote!
Šamo jedan mali tip, produži ekspoziciju, da nebi rotor izgledao statično.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #36 u: 20. Listopada 2012, 19:13 »
Spojio sam ovo sve u jednu temu. Mislim da je sve manje više povezano pa eto.

Nego super fotke!!! Ludo izgleda. Inače prije par godina i sam sam jedno vrijeme radio kao navigator kod aerofotogrametrijskih snimanja. A konzerva u kojoj smo letjeli je Piper Navajo PA31.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

tompaj

« Odgovori #37 u: 20. Listopada 2012, 19:32 »

Uzeto u obzir, hvala.

Spojio sam ovo sve u jednu temu. Mislim da je sve manje više povezano pa eto.

Nego super fotke!!! Ludo izgleda. Inače prije par godina i sam sam jedno vrijeme radio kao navigator kod aerofotogrametrijskih snimanja. A konzerva u kojoj smo letjeli je Piper Navajo PA31.

Slažem se. Dobro razmišljanje kaj se tiče teme.

Za aerofotogrametrijsko snimanje se jednom koristio naš Bell 206, a Mi-171 bi bio idealan. Unutra ima puno mjesta i otvara se poklopac na dnu teretnog prostora oko kojeg se postavlja mala ogradica radi sigurnosti. Ima vrata s obe strane te iza rampu na kojoj su još i vrata. Samo kaj troši 600 - 800 litara kerozina po satu, a komercijalno se naplačuje 1 h leta oko 4500 € pa je malo preskup. Ovaj Piper je čist zgodan avion. Pretpostavljam kako je ugodan za letenje.

Pozdrav

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #38 u: 22. Listopada 2012, 01:30 »
mene cudi kako se ruje nisu setile ranije da okace rampu na helikopterima :36:

za afg snimanje se obicno koriste laki putnicki avioni. kod nas je do pre desetak godina bio do-28, nesto pre njega radjeno je iz cesne 310 i jak 40, a skoro je nabavljen seneca V. zaboravio sam koja je foto oprema, mislim da bese nesto svajcarske proizvodnje.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #39 u: 22. Listopada 2012, 07:14 »
Kamera je Zeiss RMK TOP 15 - analogna

i u zadnjih 6 - 7 godina koristi se Integraph DMC

a konzerve u koijma smo letjeli su ove dvije:

It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

tompaj

« Odgovori #40 u: 22. Listopada 2012, 07:20 »
Nisu baÅ¡ to ni konzerve. Lijepi avioni. Dalo bi se lijepa profi dozvola zavrÅ¡iti na njima. Poslije samo mala preobuka i već si na Airbusu  :61:

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #41 u: 22. Listopada 2012, 21:35 »
sta je ovo desno? :36:

tompaj

« Odgovori #42 u: 22. Listopada 2012, 23:00 »
Mislim kak je to neki Aero Commander. Možda neki od ovih:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aero_Commander_500_family

Pozdrav

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #43 u: 22. Listopada 2012, 23:54 »
Yap, to je Commander.

tompaj

« Odgovori #44 u: 25. Listopada 2012, 15:57 »

Uzeto u obzir. Shuter speed smanjen i rotor se vrti  :1:

Slijetanje:

« Zadnja izmjena: 25. Listopada 2012, 20:41 od tompaj »