Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Anketa

Kakav je vaš stav prema prekarboniziranom premazu žarnice na novoj luli?

Preferiram žarnice bez premaza
Preferiram žarnice s premazom
Preferiram žarnice bez premaza i nikad ne bih kupio lulu s prekarboniziranom žarnicom
Preferiram žarnice s premazom i nikad ne bih kupio lulu bez prekarbonizirane žarnicom
Potpuno mi je svejedno

Premazi žarnice (bowl coatings)

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Premazi žarnice (bowl coatings)
« u: 23. Siječnja 2013, 15:26 »
Ovih dana se na svim mogućim lulaškim poljima vode žustre rasprave o premazima kojima se na novim lulama prekarboniziraju žarnice.
Kakav je vaš stav o tome?

Ja osobno to ne volim, dosad sam možda premazao sve skupa 10 lula koje sam napravio (uglavnom početnički radovi). Kad naručujem lulu, majstora zamolim da lulu želim BEZ premaza.
S druge pak strane, ako lula koju sam kupio ima premaz, neću ga ići skidati jer mi tako jako smeta.
Draže mi je bez, ako je to moguće.

Nisam pobornik onih tvrdnji da se lule premazuju samo zato da se sakriju greške u drvetu, znam da dosta majstora premazuje lule jer im tako ljepše izgleda, a i lakše im je premazati žarnicu a ne se zezati sa brušenjem i uklanjanjem tragova bajca u žarnici nakon što je lula finiširana. Isto tako, većina rustikarenih lula se gotovo ne može pobrustiti u žarnici tako da se bajc ne vidi jer je prodro kroz stijenke lule. Da ne izgleda ružno, majstori se odluče na premaz.

Meni daleko ljepše svaka lula izgleda bez premaza, a i draže mi je upušiti ju sam od nule pa da se cake lovi za drvo a ne za neki umjetni premaz.
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Premazi žarnice (bowl coatings)
« Odgovori #1 u: 23. Siječnja 2013, 16:04 »
Osobno, malo sam lula premazao, a motiv je uvijek bio estetski...kako se radi o sasvim bezazlenom premazu koji
moze pomoci kod upusavanja, ne vidim razlog zbog kojeg bi to bio neki problem...druga je stvar ako proizvodjac
zeli tako prikriti eventualna krpanja unutar zarnice...ali istina uvijek dolazi na vidjelo, prije ili kasnije... :61:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #2 u: 23. Siječnja 2013, 16:50 »
Ja nemam neki odreÄ‘en stav vezano za premaz.Obično pre-carboniram vrednije uradke ili gde zid zarnice moze eventualno da trpi zbog svoje debljine kao predostroznost,a  sve zarnice finijom smirglom standardno finisiram.
Primetio sam da Japanski majstori uglavnom stavljaju premaz...deluje sve  nekako utegnutije.

Meni je svejedno dali pusim sa ili bez premaza dok god Lula lepo radi,na posletku ce i onako da dominira aroma pusenog duvana...  :61:
"keep it simple until it gets complicated"

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #3 u: 23. Siječnja 2013, 16:55 »
Osobno imam lule sa i bez premaza. Ne vidim neku bitnu razliku u pušenju niti da mi se lula sa premazom više karbonizira. Dakle osobno sam protiv premaza ako je on u isključivo u funkciji skrivanja krpanja unutar žarnice. :61:
Sporost je vrlina.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #4 u: 23. Siječnja 2013, 17:34 »
Ja sam za opciju bez premaza. Nema mi ljepše stvari kod nove lule nego potpuno glatka žarnica. I onaj period upušivanja i promatranja kako žarnica polako ali sigurno tamni.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #5 u: 23. Siječnja 2013, 18:25 »
Ja sam za opciju bez premaza. Nema mi ljepše stvari kod nove lule nego potpuno glatka žarnica. I onaj period upušivanja i promatranja kako žarnica polako ali sigurno tamni.

Slažem se apsolutno, i ja preferiram lule bez premaza :61:

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #6 u: 24. Siječnja 2013, 00:13 »
Za mene bez premaza, pogotovo ako se radi o "custom" luli.
Što se tiče "mas" proizvodnje za sada ima tri od kojih su dvije došle s premazom:
- Savinelli s kojim nemam problema za sada
- Peterson čiji se nutarnj premaz nakon 7-8 pušenja počeo ljuštiti i postajao je ljepljiv pa je na sebe skupljao svakakva sranja te sam ga fino "izramao" do drva i upušio iz početka

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #7 u: 24. Siječnja 2013, 08:28 »

Slažem se apsolutno, i ja preferiram lule bez premaza :61:

potpisujem  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

sova

• **
    Peče me jezik
  • 225
« Odgovori #8 u: 24. Siječnja 2013, 09:35 »
Bez premaza,ali
ako mi se nešto sviđa premaz mi onda nije bitna stvar.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #9 u: 21. Veljače 2013, 12:47 »
Evo, za one koje zanima vidjeti razliku pri izdržavanju visokih temperatura između golog vrijesa i vrijesa zaštićenog premazom načinjenim od staklene vode, plavca (plavučca) i aktivnog ugljena, Todd Johnson je napravio jedan mali ali jako zanimljiv eksperiment.

bacite oko na http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kcDMaHT1khI
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #10 u: 21. Veljače 2013, 13:14 »
Zanimljivo, medjutim treba napomenuti da izgaranje prilikom pusenja lule nije isto kao u ovom slucaju...

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #11 u: 21. Veljače 2013, 13:33 »
Da, naravno, ovo su otprilike duplo više temperature nego što ih žar duhana razvija. Ali je dobro prikazano koju razinu zaštite premaz pruža. Što svejedno ne znači da ću ga stavljati na svoje lule :1:
Keep it simple!

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #12 u: 21. Veljače 2013, 17:25 »
Pitanje je koliko je isti taj premaz štetan za zdravlje. Takvo istraživanje sigurno nije ra?eno. A opet i pušenje je štetno.
:61:
Sporost je vrlina.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #13 u: 21. Veljače 2013, 17:43 »
Pitanje je koliko je isti taj premaz štetan za zdravlje. Takvo istraživanje sigurno nije rađeno. A opet i pušenje je štetno.
:61:

Točno uz napomenu da smo pušenje svjesno izabrali i na to ne možemo utjecati, a lulu uvijek mogu birati onu koja nema premaz - nisam baš najbolje složio, ali vjerujem da razumijete bit stvari.

boro3

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 313
« Odgovori #14 u: 22. Veljače 2013, 08:01 »
Sa premazom, definitivno.
Ko hoće, nađe načina, ko neće, nađe opravdanja