Ovih dana se na svim mogućim lulaškim poljima vode žustre rasprave o premazima kojima se na novim lulama prekarboniziraju žarnice.
Kakav je vaš stav o tome?
Ja osobno to ne volim, dosad sam možda premazao sve skupa 10 lula koje sam napravio (uglavnom poÄetniÄki radovi). Kad naruÄujem lulu, majstora zamolim da lulu želim BEZ premaza.
S druge pak strane, ako lula koju sam kupio ima premaz, neću ga ići skidati jer mi tako jako smeta.
Draže mi je bez, ako je to moguće.
Nisam pobornik onih tvrdnji da se lule premazuju samo zato da se sakriju greÅ¡ke u drvetu, znam da dosta majstora premazuje lule jer im tako ljepÅ¡e izgleda, a i lakÅ¡e im je premazati žarnicu a ne se zezati sa bruÅ¡enjem i uklanjanjem tragova bajca u žarnici nakon Å¡to je lula finiÅ¡irana. Isto tako, većina rustikarenih lula se gotovo ne može pobrustiti u žarnici tako da se bajc ne vidi jer je prodro kroz stijenke lule. Da ne izgleda ružno, majstori se odluÄe na premaz.
Meni daleko ljepše svaka lula izgleda bez premaza, a i draže mi je upušiti ju sam od nule pa da se cake lovi za drvo a ne za neki umjetni premaz.