Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Dali dimite duhan ili lule?

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
Dali dimite duhan ili lule?
« u: 10. Veljače 2013, 21:13 »
Ovo pitanje zvuči čudno ali vrijedi malo razmisliti… kaj vam je hobi, lule ili duhan, možda sve?
Ja osobno dimim duhan. Lule su mi inače veliki guÅ¡t, imam i čak par skupih ali primarna stvar kod lule mi je, kako se dimi. Obožavam lijepe lule ali ako ne dimi dobro, ide od kuče. Bez problema bih mogao dimit samo nekih 5 omiljenih lula a nikako ne bi mogao dimit samo par vrsta duhana.    
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
Odg: Dali dimite duhan ili lule?
« Odgovori #1 u: 10. Veljače 2013, 22:35 »
Kad se bolje razmisli odlično postavljeno pitanje. Kod mene je to dijametralno suprotno od tebe. Cijeli život sam bio u sportu i duhan me baš i nije privlačio ali lula definitivno je. Ja sam od onih koji voli probati nove duhane ali nekako sam iskristalizirao ukus i mogu lupati samo po onom koji mi se sviđa. Lula je alat koji me opušta i uvodi u stanje slično nirvani. Normalno to vrijedi kad sam sam sa sobom i sa svojom lulom. Tada mi se otvaraju neki novi horizonti, ideje, kreativnost.... ma ono stanje zbog čega se narkomani drogiraju.
 :61:
Sporost je vrlina.

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #2 u: 10. Veljače 2013, 22:55 »
Kad se bolje razmisli odlično postavljeno pitanje. Kod mene je to dijametralno suprotno od tebe. Cijeli život sam bio u sportu i duhan me baš i nije privlačio ali lula definitivno je. Ja sam od onih koji voli probati nove duhane ali nekako sam iskristalizirao ukus i mogu lupati samo po onom koji mi se sviđa. Lula je alat koji me opušta i uvodi u stanje slično nirvani. Normalno to vrijedi kad sam sam sa sobom i sa svojom lulom. Tada mi se otvaraju neki novi horizonti, ideje, kreativnost.... ma ono stanje zbog čega se narkomani drogiraju.
 :61:

...zato na druženje dođe sat vremena prije, u 12, da nirvanira sa svojom lulom (hm, rime :-) a u 13, gotova nirvana!! :143:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #3 u: 11. Veljače 2013, 00:03 »
Iskreno, duhane za lulu usporedjujem s vinima. Svidja mi se isprobavati nova, ali imam i ona koja su mi standard.
Lule? istina je da imam nekoliko onih koje rado pusim i koje su mi stalno pod rukom, ali kad je nesto novo, npr. materijal
moram si jednu napraviti (zadnja je planika) da isprobam o cemu se radi. Ako me zadovolji, ostaje u opticaju, a ako
ne stavljam ju u "zaboravnicu" ( to je jedna kutija u koje se te lule nalaze). Po nekad ju otvorim, pa poneku
ponovno stavim u opticaj... :61:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #4 u: 11. Veljače 2013, 08:36 »
Uh, teÅ¡ko za odgovoriti. Ali mislim da je u mome slučaju situacija takva da bih bez problema cijeli život mogao dimiti samo jedan duhan (Frog Morton - original), ali u viÅ¡e lula.  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 11. Veljače 2013, 09:01 »
Odlično pitanje, a kojim su se bavili i u jednoj epizodi radijske emisije Pipesmagazine.com-a. Nisam do tad uopće razmišljao o toj temi, niti na takav način.

Za sebe bih definitivno rekao da sam tip za lulu, uvijek imam puno otvorenih duhana, ali kad idem dimiti prvo otvaram ladicu s lulama, onda ih neko vrijeme sve gledam i kad osjetim ono nešto pri pogledu na neku lulu - to je ta za to pušenje. Uvijek me nekako lula pozove. Isto tako biram i lule koje ću ponijeti na druženje, a posebno je teško odabrati desetak-petnaestak lula koje ću ponijeti na dulji godišnji odmor. Realno bi mi ih 6-9 bilo dovoljno, ali što ako baš tu jednu koju bih tad dimio nemam sa sobom :1: Onda je problem :1:

Tek kad odaberem lulu, otvaram ladicu s duhanima i gledam što ću dimiti, pa otvaram, mirišem, isprobavam kakve su vlažnosti i na koncu jednog i pripalim. Sve to skupa s odabirom traje možda minutu dvije, da ne mislite da u ludilu odabira čučim satima nad lulama i duhanima :68:

Isto imam lule koje nisam godinama dimio, nekad pripalim koju takvu i ponovno se prisjetim zašto je tako dugo čekala nepušena, a nekad se toliko oduševim da ju uvrstim u redovnu rotaciju.
Keep it simple!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #6 u: 11. Veljače 2013, 22:00 »
PItanje je veoma intrigantno. Ja kao i Dotter prvo pogledam u lule, pa onda u duhane.

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #7 u: 11. Veljače 2013, 22:22 »
uvijek znam koji mi se duhan dimi taj dan i po njemu odredjujem lulu. neke lule su se pokazale bolje za latakije, a druge za ostale duhane tako da iz latakijskih lula ne dimim virginije ili aromatike  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

boro3

• Beograd
    Opečen mi jezik
  • 313
« Odgovori #8 u: 12. Veljače 2013, 07:54 »
Kod mene je prvo lula, pa duvan. Mada tu često imam dileme...
Ko hoće, nađe načina, ko neće, nađe opravdanja

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #9 u: 12. Veljače 2013, 09:37 »
Uživam u smiraju  Lule i duvana samo kada sam za to u pravom raspoloženju,pa sama kombinacija Lule i duvana dodje prvo kao spontana misao u sklopu cele atmosfere.Onda krenem ka polici sa 'opremom' da ostvarim naum,pa nakon prvih dimova sve deluje drugačije i ako je često sve po starom...pure magic.  :90: :61:
"keep it simple until it gets complicated"

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #10 u: 12. Veljače 2013, 20:37 »
Kada želim zapalit prvo razmišljam šta od duhana ima otvoreno, ponekad kad su zalihe na minimumu pogledam šta bi se pametno moglo otvorit, ali u svakom slučaju prvo gledam šta ću zapalit od duhana.
Nakon toga biram lulu bez obzira na vrstu duhana, ono što mi u tom trenutku leži. Iznimke su kada sam vani pa u torbici imam četiri lule od kojih onda izaberem koja mi paše u tom trenutku.
Od svih lula imam jedno 10tak koje su u 80% slučajeva u rotaciji, ove ostale su uglavnom u vitrini i sve su odlične i dobro se puše samo što imam tih par omiljenih koje se standardno rotiraju.

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #11 u: 12. Veljače 2013, 22:01 »
Najprije zavisi kakva je prilika, uobičajena ili neka posebna, ako je posebna onda kao i odijelo najprije biram lulu za kurčenje i za nju pripadajući duhan... Ako je uobičajena onda biram koji bi duhan danas pušio i za njega pripadajuću lulu. Opet od prilike ovisi dali ću uzet manju (bržu) ili veliku (sporiju lulu) i za njih duhan..
Ako imam neki novi duhan za isprobat nađem mu lulu a ako imam neku novu lulu za isprobat nadem joj duhan..
« Zadnja izmjena: 12. Veljače 2013, 22:26 od Rip Kirby »