Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Sherlock Holmes i lula

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Sherlock Holmes i lula
« u: 12. Srpnja 2013, 13:35 »
U zadnje vrijeme moja kcerka i ja smo iscitavali avanture najpoznatijeg literarnog detektiva, a kako je poznato da je
pusio lulu, zanimljivo je napomenuti sto se nalazi u knjizevnom predlosku, a sto su filmska industrija, i ona lulaska
dodale. Kao prvo, nigdje se ne spominje ni jedan shape, naravno, uzevsi u obzir moje godine, mozda mi je nesto promaklo, pa sve ovo treba uzeti s rezervom. Dakle, sve sto  Peterson i ostali, uzimaju kao lule koje je pusio
S.Holmes cisto je stvar filmske industrije koja je zbilja bila mastovita i utrpala mu u usta pozamasan lulaski varijetet.
U pocetku tu je bio neizbjezni calabash, da bi se u kasnijim filmskim avanturama stvar promijenila. U poznatoj seriji
osamdesetih gdje glavnu ulogu ima, po meni nenadmsni interpret ovog lika Jeremy Brett, Sherlock najcesce pusi
churchwarden, meni zanimljiv, jer je vrat lule vrlo dug, skoro pa kanadjanka, da bi se na njega dodao klasicni usnik
za churchwardenicu. Inace i Dr Watson je pusio lulu, a kao i u slucaju Holmesa, ne spominju se modeli.
Od kojih su materijala bile lule? Samo u jednoj prici specificira se materijal, tj. kako biljezi Dr Watson, Sherlock
je zapalio lulu od korijena vrijeska ili briara. Za pretpostaviti je da je onda pusio ili meerschaum clay lule.
I za kraj, Shelock je pusio cigarete, cigare, a uzivao je i u morfiju i kokainu... :1:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Sherlock Holmes i lula
« Odgovori #1 u: 12. Srpnja 2013, 13:54 »
Istina, u filmovima/serijama moglo se vidjeti sve od straight oblika do predimenzioniranih clabasha :1:
Keep it simple!

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #2 u: 12. Srpnja 2013, 15:15 »
Da ja izrađujem lule napravio bi lulu koja bi po meni bila prava Scherlock Holms lula. Eto vam ideje kad vam bude dosadno. :1:
Sporost je vrlina.

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #3 u: 12. Srpnja 2013, 16:02 »
U zadnje vrijeme moja kcerka i ja smo iscitavali avanture najpoznatijeg literarnog detektiva, a kako je poznato da je
pusio lulu, zanimljivo je napomenuti sto se nalazi u knjizevnom predlosku, a sto su filmska industrija, i ona lulaska
dodale. Kao prvo, nigdje se ne spominje ni jedan shape, naravno, uzevsi u obzir moje godine, mozda mi je nesto promaklo, pa sve ovo treba uzeti s rezervom. Dakle, sve sto  Peterson i ostali, uzimaju kao lule koje je pusio
S.Holmes cisto je stvar filmske industrije koja je zbilja bila mastovita i utrpala mu u usta pozamasan lulaski varijetet.
U pocetku tu je bio neizbjezni calabash, da bi se u kasnijim filmskim avanturama stvar promijenila. U poznatoj seriji
osamdesetih gdje glavnu ulogu ima, po meni nenadmsni interpret ovog lika Jeremy Brett, Sherlock najcesce pusi
churchwarden, meni zanimljiv, jer je vrat lule vrlo dug, skoro pa kanadjanka, da bi se na njega dodao klasicni usnik
za churchwardenicu. Inace i Dr Watson je pusio lulu, a kao i u slucaju Holmesa, ne spominju se modeli.
Od kojih su materijala bile lule? Samo u jednoj prici specificira se materijal, tj. kako biljezi Dr Watson, Sherlock
je zapalio lulu od korijena vrijeska ili briara. Za pretpostaviti je da je onda pusio ili meerschaum clay lule.
I za kraj, Shelock je pusio cigarete, cigare, a uzivao je i u morfiju i kokainu... :1:

Šta nije pušio opijum?

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #4 u: 12. Srpnja 2013, 16:44 »
Pusio je opijum, a u jednoj prici je pusenje bio rezultat spijuniranja, naime lik kojeg je pratio zavrsio je u pusionici
opijuma, a onda si je i Sherlock zapalio jednu kad je vec tamo, ali kako napominje, pravdajuci se pred Watsonom,
 tek toliko da ipak ostane priseban. U drugim pricama nas Sherlock se i bocka, ali onda se nije na to gledalo kao
danas. Barem se ima taj utisak...

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #5 u: 12. Srpnja 2013, 17:37 »
Pusio je opijum, a u jednoj prici je pusenje bio rezultat spijuniranja, naime lik kojeg je pratio zavrsio je u pusionici
opijuma, a onda si je i Sherlock zapalio jednu kad je vec tamo, ali kako napominje, pravdajuci se pred Watsonom,
 tek toliko da ipak ostane priseban. U drugim pricama nas Sherlock se i bocka, ali onda se nije na to gledalo kao
danas. Barem se ima taj utisak...

..ma to samo da izoÅ¡tri um i rijeÅ¡i slučaj!  :1:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #6 u: 12. Srpnja 2013, 21:50 »
Ja kad završim na hitnoj osjećam se kao jastučić za igle, pa mi nisu jasni ljudi koji se bodu iz zadovoljstva ( tattoo se ne računa ). Ali što ja znam pregazilo me vrijeme...
Sporost je vrlina.

Dawor

Žuti zubi
  • 532
« Odgovori #7 u: 13. Srpnja 2013, 16:58 »
Ja koliko se sječam pušio je male glinene lule, baš budem potražio.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #8 u: 13. Srpnja 2013, 18:45 »
Da, male i duge, to su tzv. clay lule, ali da me ubijes, ne sjecam se da li ih spominje...moj je zakljucak da je
upravo zbog toga Conan Doyle istaknuo, da je zapalio lulu od briara, jer se podrazumijevalo da je pusio
glinene lule koje su tada bile u "prometu"...Ono sto je jos zanimljivo, Doyle mu pripisuje vrhunsko poznavanje cigara,
pa je neke slucajeve rijesio upravo na osnovu prepoznavanja duhana...da ne spominjem da je Sherlock napisao o tome
i knjigu, koju na koncu preporuca Watsonu da ju procita...inace, kad se povukao Holmes se posvetio pcelarstvu,
a kako je ocito Conanu Doylu bilo zabavno davati imena nepostojecim knjigama (ne znam nikoga kome se to ne svidja!),
tako je neduzni Scherlock napisao jednu i o pcelarstvu...mislim da je ih je ukupno napisao cetiri ili pet. Nisam toliko
pazljiv citac da bi ih se svih sjetio...

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #9 u: 13. Srpnja 2013, 21:32 »
Hm, rješio slučaj na osnovu prepoznavanja duhana? Da mu nije Snowblind neki daljnji rođak?
Sporost je vrlina.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 15. Srpnja 2013, 09:16 »
Hm, rješio slučaj na osnovu prepoznavanja duhana? Da mu nije Snowblind neki daljnji rođak?

:68:  :68:
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #11 u: 22. Srpnja 2013, 00:09 »
Prije par dana odgledao sam jednu epizodu, mislim da se zvala "Plavi rubin", u kojoj S. Holmes pripaljuje svoju
famoznu churchwardenicu s komadom uzarenog ugljena. Scena je slijedeca: Watson mu prica o doticnom slucaju,
a Scherlock s hvataljkama sto se nalaze uz svaki pristojni kamin vadi oveci zar i pripaljuje lulu...koliko je to moguce,
drugo je pitanje, jer vec u slijedecoj sceni lula se pusi da je milina...moj je zakljucak, vrlo sumnjiv, da je producentima
u toku snimanja tih epizoda bio pun klinac publike oko pitanja koju,kakvu i kako je pusio lulu Sherlock...
usput citam "Grofa Montecristo", jer u jednoj recenici spominje sirijsku latakiju, to mi je rekla moja supruga dok
je citala knjigu. Naravno, ne samo zbog toga. Kuriozitet je da ju citam u formatu e-booka...treba se naviknuti.

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #12 u: 22. Srpnja 2013, 17:20 »
Ovo je super, vi vont mor!

Snowblind zna zadnjih 5 duhana koje si dimio po boji zuba!
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #13 u: 22. Srpnja 2013, 18:23 »
I ovdje je cuven slovenski detektiv Scherlock  Snowblind... :68:

Dawor

Žuti zubi
  • 532
« Odgovori #14 u: 22. Srpnja 2013, 22:04 »

a Scherlock s hvataljkama sto se nalaze uz svaki pristojni kamin vadi oveci zar i pripaljuje lulu...koliko je to moguce,

http://jimsfortheloveofhistory.blogspot.com/2011/10/my-journey-to-recreate-17th-century.html