U zadnje vrijeme moja kcerka i ja smo iscitavali avanture najpoznatijeg literarnog detektiva, a kako je poznato da je
pusio lulu, zanimljivo je napomenuti sto se nalazi u knjizevnom predlosku, a sto su filmska industrija, i ona lulaska
dodale. Kao prvo, nigdje se ne spominje ni jedan shape, naravno, uzevsi u obzir moje godine, mozda mi je nesto promaklo, pa sve ovo treba uzeti s rezervom. Dakle, sve sto Peterson i ostali, uzimaju kao lule koje je pusio
S.Holmes cisto je stvar filmske industrije koja je zbilja bila mastovita i utrpala mu u usta pozamasan lulaski varijetet.
U pocetku tu je bio neizbjezni calabash, da bi se u kasnijim filmskim avanturama stvar promijenila. U poznatoj seriji
osamdesetih gdje glavnu ulogu ima, po meni nenadmsni interpret ovog lika Jeremy Brett, Sherlock najcesce pusi
churchwarden, meni zanimljiv, jer je vrat lule vrlo dug, skoro pa kanadjanka, da bi se na njega dodao klasicni usnik
za churchwardenicu. Inace i Dr Watson je pusio lulu, a kao i u slucaju Holmesa, ne spominju se modeli.
Od kojih su materijala bile lule? Samo u jednoj prici specificira se materijal, tj. kako biljezi Dr Watson, Sherlock
je zapalio lulu od korijena vrijeska ili briara. Za pretpostaviti je da je onda pusio ili meerschaum clay lule.
I za kraj, Shelock je pusio cigarete, cigare, a uzivao je i u morfiju i kokainu...