@Rodjo:
`71 godište sam i dimim lulu negdije koliko i ti ako ne i koju godinu više.
To Å¡to govoriÅ¡ "uživanje u neÄemu ili ovisnost" je jako teÅ¡ko razdvojiti...
- uživam u duhanu jer mi se sviđaju okus i aroma
- ovisnik sam o duhanu jer mi se toliko sviđaju okus i aroma da stalno želim uživati u njima
...pa dalje
- volim Cognac ali popijem ga možda samo ÄaÅ¡u vikendom
- neznam dali sam užiovaoc u Cognacu, jer ga ipak izgleda ne volim dovoljno da bi bi želio da je svaki korak uz mene
- nisam alkoholiÄar jer oÄigledno ne spadam u skupinu uživaoca Cognaca i nemam potrebu ni želju piti ga svakodnevno
...proizlazi da nisam ni uživaoc ni ovisnik o Cognacu, a ipak ga ludo volim popiti ÄaÅ¡u svako toliko.
(dakle, nisam kompetentan o raznim brendovima, nisam osjetio naj vjerovatnije niti desetinu od onoga što Cognac može pružati a što jedan uživaoc ili ovisnik osjete koji ga kozumiraju svakodnevno)
Neznam... zbunjujuÄe je sve to...
mišljenja sam da ako neko nešto istinski voli, automatski postaje ovisnik (ako prilike dozvoljavaju), jer nema ljubavi na pola... ili voliš ili ne voliš... ljubav nema granica jel

Ako voliš, daš srce toj ljubavi i to je to, ne možeš više bez toga (ovisnost)
Ako samo misliÅ¡ da voliÅ¡, onda je to veÄ sasvim druga, Äak puno kompliciranija priÄa u kojoj naj vjerovatnije leži jedan dio uživanja (drugi dio uživanja, predpostavljam da leži u ovisnosti :D )...
Iz toga bi povukao neke paralele u LulaÅ¡ki svijet, ko je ovisnik, ko puÅ¡aÄ, ko uživaoc, ko cirkusant, a ko niÅ¡ta od toga...
hmmm... jako su u dimu i magli svi ti pojmovi...
btw.
veÄ kad smo kod toga; joÅ¡ mi je naj jaÄe kad neko kaže da mu je puÅ¡enje lule hobby...
- to može biti hobby kolekcijonaru lula ili nekomu ko izraÄ‘uje lule, a ne nekom puÅ¡aÄu ?!? ...mislim, Å¡ta si tepamo sada

Ovo su sve samo nabacane misli, tako da se ne shvati pre ozbiljno... trebalo bi malo više razmisliti o svemu tome i možda malo bolje shvatiti taj "mehanizam" uživanja i ovisnosti, pa tek tada nešto smisleno napisati.