Ima jedan samozatajni majstor, koji je Älan Pipersona joÅ¡ od davne 2009. godine.
Ne piÅ¡e baÅ¡ puno, o njemu ne znamo gotovo pa niÅ¡ta, a najveća Å¡teta to Å¡to ne znamo kakav je to talent meÄ‘u naÅ¡im pipemakerima. Prije nekog vremena dobio sam od Franca poruku s molbom da mu poÅ¡aljem adresu jer mi želi poslati lulu koju je on napravio. Iskreno u prvi mah sam pomislio da je sluÄajno pogrijeÅ¡io osobu kod slanja poruke. Nikada prije nismo ni slova razmijenili, niti sam ja baÅ¡ nažalost aktivan u zadnje vrijeme na forumu,... i tako. No ispalo je da je poruka bila baÅ¡ meni namijenjena. Kaže Franc bavi se već neko vrijeme izradom lula pa ga zanima moje miÅ¡ljenje, ne moram vam niti reći da sam se u najmanju ruku osjetio ponosan jer eto netko žali baÅ¡ moj "sud". Veseli Äovjeka kad ga netko tako pozitivno iznenadi. I da ne duljim puno, nakon tri dana stiže meni u poÅ¡ti svima nam poznata žuta cedulja, sjednem ja na tramvaj i odem do poÅ¡te. OÄekivao sam paketić normalne veliÄine za prosjeÄnu lulu, a kad ono paket...imaÅ¡ ga Å¡ta vidjeti. Sjednem opet na tramvaj i nestrpljiv kakav jesam odmah otvorim paket, u tom trenutku su sigurno svi putnici Äuli kad sam glasno rekao WOOOOW!
Izvadio sam prekrasnu, doista prekrasnu crkvenjaru koju je Franc napravio! Ovo nije lula kakvu rade poÄetnici pipemakeri, ovo je lula kakva se radi nakon par godina bavljenja ovim prekrasnim zanatom. ZavrÅ¡na obrada je dovedena do savrÅ¡enstva, žarnica je savrÅ¡eno izbuÅ¡ena, geometrija, balans...sve bez greÅ¡ke. Posebno mi se sviÄ‘a sam usnik koji je napravljen od ako se ne varam jelenskog roga. OdliÄan je osjećaj u ustima! Jedini nedostatak koji lula ima, tj. nema je žig. Ovakva lula ne smije ostati nežigana, mora se znati tko joj je udahnio život. Uz lulu su doÅ¡li prigodan stalak i tamper, sve isto ruÄni rad samozatajnog Franca. Doslovno jedan prekrasan lulaÅ¡ki set koji u mojoj sobi zauzima centranlo mjesto na komodi s ostalim lulama koje imam. Posebno me je oduÅ¡evio podatak kada mi je Franc rekao da je sam kopao vrijes, kuhao i suÅ¡io ga. ZnaÄi cijeli ciklus iz ruku jednog majstora....zaista fantastiÄno! Lulu sam do sada puÅ¡io pet puta, apsolutno se ne grije, niti grglja, Å¡to bi se oÄekivalo za jednu crkvenjaru. Doživljaj je uistinu fantastiÄan! Dojma sam da je lula insprirana Tolkienovom književnošću, jer ovo je lula koju bi i sam Gandalf s izrazitim poÅ¡tovanjem puÅ¡io.
JoÅ¡ jedno se neizmjerno zahvaljujem majstoru Franji Å iranoviću na ovome predivnom poklonu i pozivam ga da nam pokaže i svoje ostale radove, siguran sam da ima tu joÅ¡ krasnih komada kojima ćemo se diviti. U svakom sluÄaju želim ti puno uspjeha u ovome zanatu, a bez imalo skromnosti poruÄujem ti, da ti je uz ovakve radove mjesto meÄ‘u naÅ¡im vrhunskim pipemakerima! Stvarno je lijepo vidjeti da je sve viÅ¡e majstora s ovih prostora, a meni osobno je velika sreća sudjelovati kao promatraÄ u njihovom napretku!
P.S. Nemojte mi zamjeriti na fotkama malo lošije kvalitete, fotić sam posudio kolegi za krštenje djeteta. Ovih dana ću lulu propisno fotkati, no za sada će i ovo poslužiti!