Evo (pre)opširnog odgovora...
Prvo proÄitaj knjigu
Lula za poÄetnike. Tamo ćeÅ¡ naći odgovore na većinu svojih pitanja. Ako ti i dalje neÅ¡to ne bude jasno - pitaj.
Vidim da ih ima i po oglasima, pa mi nije jasno da li to ljudi kupuju koriÅ¡Äene lule koje je neko već puÅ¡io? I kako tu stoje stvari sa higijenom
Opet, vidim da Kinezi prodaju takođe svakakve lule, da li je neko probao i to?
Ja imam iskustva sa kineskim i sa polovnim lulama.
Materijal za izradu većine drvenih kineskih lula je tzv. "rosewood" koji se kod nas zove palisander, a ne "ružino drvo" kako to neki prevode. Koristi se obiÄno za izradu parketa i (jeftinih!) gitara.
Moja prva lula je bila kineski "rosewood". Da se puÅ¡iti, ali Äim sam nabavio prvu polovnu lulu od vrijesa bilo mi je jasno da je vrijes daleko bolji. ÄŒim sam nabavio dovoljan broj lula od vrijesa, tu Kineskinju sam umirovio i nikada viÅ¡e ne bih kupio sliÄnu.
Upotrebljive jesu, ali nije to to.
U opisima nekih kineskih lula na eBayu kao materijal je navedeno "ebony". Tu se valjda misli na boju kojom je lula lakirana.
Prava ebanovina je vrlo skupa, vrlo krhka, gusta, masna i s njom je teško raditi. Sklona je pucanju i lula od ebanovine bi vjerojatno puknula prije nego se popuši prva lula duhana.
JoÅ¡ jedan razlog zaÅ¡to je dobro da "ebony" nije od prave ebanovine je to Å¡to je ebanovina na popisu otrovnih vrsta drva jer nadražuje kožu i oÄi.
I inaÄe, lule nepoznatih proizvoÄ‘aÄa, od nepoznatog drveta, mogu biti otrovne.
Kineske lule, drvene ili plastiÄne, sa metalnom žarnicom izbjegavaj pod svaku cijenu!
Metal ne upija sve ono Å¡to je kiselo i bljutavo u dimu, pa je okus osjetno loÅ¡iji od onoga koji se dobije puÅ¡enjem iz drvene lule. PuÅ¡enje iz metala je dobro samo za marihuanu i sliÄne biljke kod kojih ne želiÅ¡ da se neÅ¡to upije. I, kad jednom pripaliÅ¡ lulu s metalnom žarnicom, Äim je ostaviÅ¡ neko vrijeme, metal će poÄeti hrÄ‘ati, boja otpadati i bit će za smeće.
Ja sam svojedobno dobio jednu plastiÄnu lulu sa metalnom žarnicom kao zajebanciju. Pomislio sam da bi se možda mogla upotrijebiti kao lula koju puÅ¡im uz roÅ¡tiljanje. Kad lulu zamažem masnim rukama punim ugljena, plastiÄnu lulu je lako oprati vodom. Probao sam ju puÅ¡iti i, okus duhana iz takve lule je odvratan, a iz lule je procurio katran prije nego sam popuÅ¡io do kraja. Probao jednom i neću nikad viÅ¡e.
Sa bakelitnim lulama bez metalne žarnice nemam iskustva. I ne želim ga imati.
Isto tako i sa kineskim "meerschaum" lulama s eBaya. Nemam pojma Å¡to Kinezima znaÄi "meerschaum".
Jeftine kineske corncob lule na eBayu, po cijeni od oko 1 dolar, su OK.
Inferiorne su standardnim lulama od vrijesa, ali jeftine su pa nije problem žrtvovati jedan dolar pa si nabaviti jednu.
Trajnost im valjda ovisi o tome kakve si sreće.
Prvu kinesku corncobicu sam svakodnevno pušio 5-6 mjeseci (imao sam malo lula), dok joj nije otpalo dno. Dobra investicija.
A jedna mi je progorjela sa strane već nakon 3-4 pušenja.
S originalnim Missouri Meerschaum lulama nemam iskustva. Znam jedino da koštaju deset puta više, a vrijede li deset puta više - to ne znam.
Ne trebaÅ¡ se ustruÄavati nabaviti si polovne lule za poÄetniÄki komplet.
Ovdje:
Sređivanje iliti restauracija polovne lule imaš upute za sređivanje polovne lule.
Ako ti se baš gadi pušiti lulu koju je tko zna tko imao u ustima i koja je tko zna gdje ležala prije nego je došla do tebe, usnik možeš jednostavno dezinficirati asepsolom, koji se može jeftino nabaviti u ljekarnama i drogerijama. Asepsol ubija sve bakterije i viruse (već pri koncentraciji od 0,05%, a u slobodnoj prodaji je od 5-10%). Ubija viruse HIV-a, herpesa simplexa, hepatitisa B, viruse gripe, CMV, bjesnoće, boginja... sve živo.
Kod sređivanja lule, usnik prvo izbrusiš da skineš oksidaciju, potom opereš vodom i sapunicom, a zatim ga cijeloga potopiš u asepsol na jedno pola sata. Zatim se još jednom dobro ispere vodom i sapunicom i onda ide poliranje za kraj.