Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pozdrav lulašima :)

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
Pozdrav lulašima :)
« u: 19. Studenoga 2015, 22:07 »
Pre tačno 30 godina (tada još nisam pušio) čitao sam knjigu "Čarobni breg" od Thomas Mann-a, gde on na više strana opisuje jednu cigaru i to na takav način da sam već tada odlučio da ću početi da pušim upravo cigare. (cigarete mi nikad nisu bile interesantne)

I evo, posle toliko godina i probavanja raznih tompusa, shvatio sam da kad god osetim negde miris duvana za lulu (naročito ako je aroma vamile) ja krenem za tim dimom kao hipnostisan :)

Da skratim, nisam mnogo istraživao, već sam najpre kupio duvan, pa onda zamolio komšiju (koji inače mota cigarete) da mi napravi jednu sa takvim duvanom, čisto da vidim šta će se dogoditi

Što je on i uradio..ali su rezultati bili razočaravajući.
Sutradan sam kupio prvu lulu, i to najjeftiniju, čisto da probam hoće li mi se to dopasti.

I dopalo mi se, ali..pojavilo se mnoštvo pitanja

Lula je obična corn-pipe.

Duvan stavljam tako što najpre pustim da pada u lulu i onda je samo blago tresem dok se tako ne napuni.
Onda blago sabijem prstom i dodam još duvana kojeg ovaj put nabijem malo čvršće

Kada upalim, prvo iznenađenje mi je da je "cug" nekako lagan, prozračan i nije "gust" kao kod cigare ili cigarete sa filterom. Ima dakle više vazduha pri uvlačenju.

(btw lula ima filter)

Posle prvog paljenja, dim je ukusan, hladniji ali bih rekao da treba češće da se pućka kako se ne bi ugasio.

Opet, češće pućkanje kao da pregreva lulu, dim postaje gušći i ljući

Pušenje sa dva do tri pripaljivanja, traje oko 15 minuta, možda manje.

Na kraju ostaje ukus gareži, pa ne znam da li je potrebno sve to isprazniti pa ponoviti postupak, ili samo dodavati novi duvan?

Koliko često se uopšte čisti lula i kada?

Koliko dugo treba uobičajeno da traje žar po paljenju? Zavisi li to od duvana, lule..? Da li je normalno pripaljivati lulu često

Onda naravno, poželeo sam da nabavim neku čvršću lulu od drveta (iz nekog razloga dopada mi se ona Popey lula, nadajući se da će cug biti "gušći"?) Imaju li sve lule isti cug ili (vidim da lulaÅ¡i imaju kolekcije lula) treba imati viÅ¡e lula upravo zbog različitog cuga, veličine ložiÅ¡ta isl?  Zbog čega uopÅ¡te treba imati viÅ¡e lula?

Vidim da ih ima i po oglasima, pa mi nije jasno da li to ljudi kupuju koriščene lule koje je neko već pušio? I kako tu stoje stvari sa higijenom
Opet, vidim da Kinezi prodaju takođe svakakve lule, da li je neko probao i to?

i konačno, šta je to dobra lula? .)

raspisao sam se, ali računam da lulaši nigde ne žure, vole rituale i polagano uživanje, pa eto u tom duhu i ovaj tekst, malo duži i prošaran pitanjima

hvala unapred i još jednom pozdrav svima

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Pozdrav lulašima :)
« Odgovori #1 u: 19. Studenoga 2015, 23:30 »
Doborodosao!
Na vecinu pitanja mozes naci odgovor na ovom forumu.  :77:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #2 u: 19. Studenoga 2015, 23:40 »
Pozdrav ti! Dobrodošao! Preporučujem ti strpljenje i daj si vremena! No najprije sjedni i prouči što su naši majstori ovdje o tvojim pitanjima već izrekli!
Uživaj!

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #3 u: 20. Studenoga 2015, 09:38 »
Dobrodošao!
Corn cobica može bit odlična lula, ima i loših naravno.
Ako si uživao u cigarama, 100% ćeš pronaći užitak i u lulama, samo polako.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #4 u: 20. Studenoga 2015, 10:21 »
Zahvaljujem na dobrodošlici :)

U pravu ste, sad ću malo da se bacim na čitanje pa, verovatno nađem odgovore na moja pitanja

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 20. Studenoga 2015, 14:19 »
Pozdrav i dobrodosao na forum!  :lula14:
Keep it simple!

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #6 u: 20. Studenoga 2015, 16:37 »
Dobrodošao! Na forumu ćeš sto posto naći odgovore i prijedloge, samo polako i guštaj!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #7 u: 20. Studenoga 2015, 18:05 »
Evo (pre)opširnog odgovora...

Prvo pročitaj knjigu Lula za početnike. Tamo ćeš naći odgovore na većinu svojih pitanja. Ako ti i dalje nešto ne bude jasno - pitaj.

Vidim da ih ima i po oglasima, pa mi nije jasno da li to ljudi kupuju koriščene lule koje je neko već pušio? I kako tu stoje stvari sa higijenom
Opet, vidim da Kinezi prodaju takođe svakakve lule, da li je neko probao i to?

Ja imam iskustva sa kineskim i sa polovnim lulama.

Materijal za izradu većine drvenih kineskih lula je tzv. "rosewood" koji se kod nas zove palisander, a ne "ružino drvo" kako to neki prevode. Koristi se obično za izradu parketa i (jeftinih!) gitara.
Moja prva lula je bila kineski "rosewood". Da se pušiti, ali čim sam nabavio prvu polovnu lulu od vrijesa bilo mi je jasno da je vrijes daleko bolji. Čim sam nabavio dovoljan broj lula od vrijesa, tu Kineskinju sam umirovio i nikada više ne bih kupio sličnu.
Upotrebljive jesu, ali nije to to.

U opisima nekih kineskih lula na eBayu kao materijal je navedeno "ebony". Tu se valjda misli na boju kojom je lula lakirana.
Prava ebanovina je vrlo skupa, vrlo krhka, gusta, masna i s njom je teško raditi. Sklona je pucanju i lula od ebanovine bi vjerojatno puknula prije nego se popuši prva lula duhana.
Još jedan razlog zašto je dobro da "ebony" nije od prave ebanovine je to što je ebanovina na popisu otrovnih vrsta drva jer nadražuje kožu i oči.
I inače, lule nepoznatih proizvođača, od nepoznatog drveta, mogu biti otrovne.

Kineske lule, drvene ili plastične, sa metalnom žarnicom izbjegavaj pod svaku cijenu!
Metal ne upija sve ono što je kiselo i bljutavo u dimu, pa je okus osjetno lošiji od onoga koji se dobije pušenjem iz drvene lule. Pušenje iz metala je dobro samo za marihuanu i slične biljke kod kojih ne želiš da se nešto upije. I, kad jednom pripališ lulu s metalnom žarnicom, čim je ostaviš neko vrijeme, metal će početi hrđati, boja otpadati i bit će za smeće.
Ja sam svojedobno dobio jednu plastičnu lulu sa metalnom žarnicom kao zajebanciju. Pomislio sam da bi se možda mogla upotrijebiti kao lula koju pušim uz roštiljanje. Kad lulu zamažem masnim rukama punim ugljena, plastičnu lulu je lako oprati vodom. Probao sam ju pušiti i, okus duhana iz takve lule je odvratan, a iz lule je procurio katran prije nego sam popušio do kraja. Probao jednom i neću nikad više.

Sa bakelitnim lulama bez metalne žarnice nemam iskustva. I ne želim ga imati.
Isto tako i sa kineskim "meerschaum" lulama s eBaya. Nemam pojma što Kinezima znači "meerschaum".

Jeftine kineske corncob lule na eBayu, po cijeni od oko 1 dolar, su OK.
Inferiorne su standardnim lulama od vrijesa, ali jeftine su pa nije problem žrtvovati jedan dolar pa si nabaviti jednu.
Trajnost im valjda ovisi o tome kakve si sreće.
Prvu kinesku corncobicu sam svakodnevno pušio 5-6 mjeseci (imao sam malo lula), dok joj nije otpalo dno. Dobra investicija.
A jedna mi je progorjela sa strane već nakon 3-4 pušenja.
S originalnim Missouri Meerschaum lulama nemam iskustva. Znam jedino da koštaju deset puta više, a vrijede li deset puta više - to ne znam.

Ne trebaš se ustručavati nabaviti si polovne lule za početnički komplet.
Ovdje: Sređivanje iliti restauracija polovne lule imaš upute za sređivanje polovne lule.
Ako ti se baš gadi pušiti lulu koju je tko zna tko imao u ustima i koja je tko zna gdje ležala prije nego je došla do tebe, usnik možeš jednostavno dezinficirati asepsolom, koji se može jeftino nabaviti u ljekarnama i drogerijama. Asepsol ubija sve bakterije i viruse (već pri koncentraciji od 0,05%, a u slobodnoj prodaji je od 5-10%). Ubija viruse HIV-a, herpesa simplexa, hepatitisa B, viruse gripe, CMV, bjesnoće, boginja... sve živo.
Kod sređivanja lule, usnik prvo izbrusiš da skineš oksidaciju, potom opereš vodom i sapunicom, a zatim ga cijeloga potopiš u asepsol na jedno pola sata. Zatim se još jednom dobro ispere vodom i sapunicom i onda ide poliranje za kraj.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #8 u: 20. Studenoga 2015, 20:11 »
Dobrodošao i uživaj na forumu. :61:
Sporost je vrlina.

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #9 u: 20. Studenoga 2015, 22:04 »
Evo (pre)opširnog odgovora...

Prvo pročitaj knjigu Lula za početnike. Tamo ćeš naći odgovore na većinu svojih pitanja. Ako ti i dalje nešto ne bude jasno - pitaj.

Ja imam iskustva sa kineskim i sa polovnim lulama.

Materijal za izradu većine drvenih kineskih lula je tzv. "rosewood" koji se kod nas zove palisander, a ne "ružino drvo" kako to neki prevode. Koristi se obično za izradu parketa i (jeftinih!) gitara.
Moja prva lula je bila kineski "rosewood". Da se pušiti, ali čim sam nabavio prvu polovnu lulu od vrijesa bilo mi je jasno da je vrijes daleko bolji. Čim sam nabavio dovoljan broj lula od vrijesa, tu Kineskinju sam umirovio i nikada više ne bih kupio sličnu.
Upotrebljive jesu, ali nije to to.

U opisima nekih kineskih lula na eBayu kao materijal je navedeno "ebony". Tu se valjda misli na boju kojom je lula lakirana.
Prava ebanovina je vrlo skupa, vrlo krhka, gusta, masna i s njom je teško raditi. Sklona je pucanju i lula od ebanovine bi vjerojatno puknula prije nego se popuši prva lula duhana.
Još jedan razlog zašto je dobro da "ebony" nije od prave ebanovine je to što je ebanovina na popisu otrovnih vrsta drva jer nadražuje kožu i oči.
I inače, lule nepoznatih proizvođača, od nepoznatog drveta, mogu biti otrovne.

Kineske lule, drvene ili plastične, sa metalnom žarnicom izbjegavaj pod svaku cijenu!
Metal ne upija sve ono što je kiselo i bljutavo u dimu, pa je okus osjetno lošiji od onoga koji se dobije pušenjem iz drvene lule. Pušenje iz metala je dobro samo za marihuanu i slične biljke kod kojih ne želiš da se nešto upije. I, kad jednom pripališ lulu s metalnom žarnicom, čim je ostaviš neko vrijeme, metal će početi hrđati, boja otpadati i bit će za smeće.
Ja sam svojedobno dobio jednu plastičnu lulu sa metalnom žarnicom kao zajebanciju. Pomislio sam da bi se možda mogla upotrijebiti kao lula koju pušim uz roštiljanje. Kad lulu zamažem masnim rukama punim ugljena, plastičnu lulu je lako oprati vodom. Probao sam ju pušiti i, okus duhana iz takve lule je odvratan, a iz lule je procurio katran prije nego sam popušio do kraja. Probao jednom i neću nikad više.

Sa bakelitnim lulama bez metalne žarnice nemam iskustva. I ne želim ga imati.
Isto tako i sa kineskim "meerschaum" lulama s eBaya. Nemam pojma što Kinezima znači "meerschaum".

Jeftine kineske corncob lule na eBayu, po cijeni od oko 1 dolar, su OK.
Inferiorne su standardnim lulama od vrijesa, ali jeftine su pa nije problem žrtvovati jedan dolar pa si nabaviti jednu.
Trajnost im valjda ovisi o tome kakve si sreće.
Prvu kinesku corncobicu sam svakodnevno pušio 5-6 mjeseci (imao sam malo lula), dok joj nije otpalo dno. Dobra investicija.
A jedna mi je progorjela sa strane već nakon 3-4 pušenja.
S originalnim Missouri Meerschaum lulama nemam iskustva. Znam jedino da koštaju deset puta više, a vrijede li deset puta više - to ne znam.

Ne trebaš se ustručavati nabaviti si polovne lule za početnički komplet.
Ovdje: Sređivanje iliti restauracija polovne lule imaš upute za sređivanje polovne lule.
Ako ti se baš gadi pušiti lulu koju je tko zna tko imao u ustima i koja je tko zna gdje ležala prije nego je došla do tebe, usnik možeš jednostavno dezinficirati asepsolom, koji se može jeftino nabaviti u ljekarnama i drogerijama. Asepsol ubija sve bakterije i viruse (već pri koncentraciji od 0,05%, a u slobodnoj prodaji je od 5-10%). Ubija viruse HIV-a, herpesa simplexa, hepatitisa B, viruse gripe, CMV, bjesnoće, boginja... sve živo.
Kod sređivanja lule, usnik prvo izbrusiš da skineš oksidaciju, potom opereš vodom i sapunicom, a zatim ga cijeloga potopiš u asepsol na jedno pola sata. Zatim se još jednom dobro ispere vodom i sapunicom i onda ide poliranje za kraj.

Hvala Karlo, dosta korisnih infomacija ovde

Čitam i ove stvari za početnike, ispade čitava nauka ;)

Ja sam o luli  imao nekakvu "samo sipaj i puÅ¡i" ideju, ali sve mi se viÅ¡e dopada Å¡to nije tako

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #10 u: 21. Studenoga 2015, 18:56 »
dobrodosao  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #11 u: 21. Studenoga 2015, 21:40 »
Zahvaljujem :)

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256