Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pozdrav lulašima :)

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
Odg: Pozdrav lulašima :)
« Odgovori #30 u: 21. Prosinca 2015, 22:32 »
NapraviÅ¡ neku mijeÅ¡anu listu: pogledaÅ¡ ovdje na forumu recenzije nekih duhana i po opisu pogledaÅ¡ Å¡to ti paÅ¡e. OdabereÅ¡ nekoliko virginijskih, nekoliko latakijskih i vidiÅ¡ Å¡to ti paÅ¡e. I naravno, ovisno odakle ti trebaju poslati - Å¡to se u tom mjestu može nabaviti.  :lula11:

uh..ništa se ne razumem u te mešavine :)

Nisam još probao ni mnoge čiste varijante..Za sada bih rekao da sam neki "vanilast" tip. Volim kada duvan ima miris i ukus nečega još što nije samo duvan

Ovaj Clan mi je onako..obićan

Stanwell mi je bio mnogo bolji, pa možda nešto u tom smislu..?

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #31 u: 21. Prosinca 2015, 23:27 »
uh..ništa se ne razumem u te mešavine :)

Nisam još probao ni mnoge čiste varijante..Za sada bih rekao da sam neki "vanilast" tip. Volim kada duvan ima miris i ukus nečega još što nije samo duvan

Ovaj Clan mi je onako..obićan

Stanwell mi je bio mnogo bolji, pa možda nešto u tom smislu..?

Onda nešto u svakom slučaju aromatično. To zapravo i jest prva klasifikacija duhana. Ja sam to dimio samo u početku i uglavnom danske i engleske aromatike. Pogledaj možeš li među njima nešto naći za sebe! Imaš i o tome ovdje na forumu.

picipl

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 74
« Odgovori #32 u: 22. Prosinca 2015, 10:17 »
dobrodoÅ¡ao, kažu iskusnjare da vanilija baÅ¡ i nije zdrava  :facepalm:
gušti su gušti

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #33 u: 22. Prosinca 2015, 18:22 »
Za sada bih rekao da sam neki "vanilast" tip.

Teško možeš znati koji si tip ako si do sada probao samo Stanwell Vanillu i Clan.

Probaj nabaviti još neki aromatik s umjetnom aromom. Ja baš ne volim takve duhane pa ne znam što bih preporučio, ali recimo, pošto su najpopularniji okusi vanilla i cherry, probaj npr. Borkum Riff: CHERRY CAVENDISH

Probaj i neki prirodni aromatik. Moja preporuka je MacBaren: MIXTURE SCOTTISH BLEND ili MacBaren: PLUMCAKE

Probaj još i virginiju, npr. za početak MacBaren: VIRGINIA N°1

I na kraju još i neku latakijsku mješavinu. Tu ne znam što bih preporučio početniku, da ga ne šokira previše, ali ja sam počeo sa Stanislaw: BALKAN LATAKIA

Tek kada isprobaš četiri osnovna tipa duhana možeš znati u kojem smjeru trebaš tražiti dalje.
I svakako izbjegavaj bilo koji od Tobacco Galleria ili Super Value duhana!

A kako nabaviti te duhane?
A čuj... najbolja opcija ti je da ih doneseš sam ili netko drugi tko putuje, recimo, u Hrvatsku ili Mađarsku. Svakako se prvo ovdje raspitaj gdje se može (i može li se uopće) te duhane nabaviti u konkretnom gradu.
Duhani koje sam naveo nisu preskupi, a u Hrvatskoj se mogu relativno lako naći (osim latakija).

Druga opcija ti je da duhane naručiš preko interneta. Prvo dobro prouči carinske propise da se ne iznenadiš kada te carina odere.

Uvoz duhana iz Australije ne bih preporučio, jer je duhan tamo strašno skup! Imaju najskuplji duhan na svijetu.

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #34 u: 22. Prosinca 2015, 22:11 »
Karlo, hvala ti puno na trudu

Znam da je sve stvar probavanja i ličnog ukusa, ali mi ova selekcija koju si predložio zaista znači kao orijentir

Imam par drugara koji uskoro idu za Ausrtiju i Bugarsku, pa mi se Scotish Blend i možda Plumcake (zbog suvog grožđa i šliva :)

Zapisao sam, pa javljam šta sam uspeo da nabavim i eventualno utiske :)

Za poklon evo jedne fotke od pre pola sata kao poklon :)

btw, lula (i generelno dim) mi je iz nekog razloga interesantna za fotografisanje, pa ne znam ima li ovde neki topic sa umetničkim fotografijama lula (ok, ne baš umetničkim ali hej..trudim se ! ;)

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256
« Odgovori #35 u: 22. Prosinca 2015, 23:27 »
Karlo se uistinu potrudio,ali bi ja napravio par izmjena,sto ne znaci da sam u pravu.

1. Borkuma bi skroz izbacio a kao aromatik prepirucio Original Choice
od McBarena;
2.SCOTTISH BLEND-obavezno!!!!
3.PLUMCAKE isto tako,s time da on u sebi ima malo latakije(mislim sasvim dovoljno za pocetak i prepoznavanje);
4.VIRGINIA N°1 zna biti dosta "zlocesta" za pocetnike  treba je pusiti jako lagano jer ugrize za jezik!
Ali i to treba iskusati...hehehe!
5.Neznam koliko je BALKAN LATAKIA trenutno dostupna(mislim da je nema) pa mozda da pokusas sa Robert McConnel: SCOTTISH BLEND koji je vrlo pristojna engleska mjesavina gdje se latakija fino osjeca.

Eto,tako bi nekako izgledalo iz mog kuta i osobnog iskustva.  I kako se ono kaze: nemozes znati sto je dobro dok ne probas i lose. Pozz

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #36 u: 23. Prosinca 2015, 08:48 »
Hvala puno Jaky, izgleda da je ta Latakija posebno interesantna svima :)

sad baš malo čitam, zvuči omamljujuće primamljivo

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #37 u: 23. Prosinca 2015, 13:50 »
Mnogi su počeli sa "Original Choice" od Mac Baren-a, u toji istoj seriji njihovih duhana nalaze se i Aromatic Choice, Mellow Choice, Vanilla Choice, Cherry Choice.
Balkan Latakia od Stanislawa je možda pre teška za počet, ali imaš njihov London Mixture koji bi mogao proć.
Original Choice je možda najbolji odabir od svih gore navedenih, svugdje ga ima za kupiti. Osvrt na usporedbu sa Clanom i Borkum riff-om napiši kada probaš!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #38 u: 23. Prosinca 2015, 22:57 »
Mnogi su počeli sa "Original Choice" od Mac Baren-a, u toji istoj seriji njihovih duhana nalaze se i Aromatic Choice, Mellow Choice, Vanilla Choice, Cherry Choice.
Balkan Latakia od Stanislawa je možda pre teška za počet, ali imaš njihov London Mixture koji bi mogao proć.
Original Choice je možda najbolji odabir od svih gore navedenih, svugdje ga ima za kupiti. Osvrt na usporedbu sa Clanom i Borkum riff-om napiši kada probaš!

Hvala puno Dinko  :61:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #39 u: 23. Prosinca 2015, 23:17 »

Za poklon evo jedne fotke od pre pola sata kao poklon :)

btw, lula (i generelno dim) mi je iz nekog razloga interesantna za fotografisanje, pa ne znam ima li ovde neki topic sa umetničkim fotografijama lula (ok, ne baš umetničkim ali hej..trudim se ! ;)

Daj slobodno pokreni neki topic vezan za fotografiranje lula, dima i čega god tu sve kod nas već ima!

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #40 u: 24. Prosinca 2015, 11:10 »
Daj slobodno pokreni neki topic vezan za fotografiranje lula, dima i čega god tu sve kod nas već ima!

Ok, napraviću par boljih fotki pa ćemo otvoriti kutak samo za slike tog tipa.

Možda da kačimo slike sveg onog Å¡to ide uz puÅ¡enje lule i Å¡to lulaÅ¡i povezuju sa tim relaksirajućim ritualom, ne moraju da budu srtiktno lule  ali..da su tu negde  ;)

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #41 u: 24. Prosinca 2015, 11:44 »
Imas temu "Lule na fotosesionu" ovdje http://piperson.org/forum/vase-lule/lule-na-fotosessionu/
Keep it simple!

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #42 u: 24. Prosinca 2015, 12:15 »
sad sam malo bacio oko, ali koliko vidim to su više slike kolekcija, ko koje lule ima isl..

Ja sam više mislio na nekakav "umetnički" osvrt na to kako ko doživljava lulu, dim isl

Ne moraju nužno da se slikaju lične kolekcije, već sve ono što nekoga asocira na uživanje u toj strasti

To može biti zrak svetla koji se prelama kroz dim, ili neka fina tekstura drveta, duvana, žar..šolja čaja ili čak sam ambijent koji inspiriše na pušenje

tako nekako :)

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #43 u: 26. Prosinca 2015, 08:47 »
Korigirana šoping lista za nekoga tko se želi upoznati s osnovnim tipovima duhana:

1. Mac Baren Original Choice i nešto na čemu piše "cherry"
Ja ne volim cherry duhane i ne znam što bih preporučio, Borkum Riff mi je prvi pao na pamet jer je najčešći, ali netko tko voli vanillu, trebao bi probati i cherry.

2. MB-ovi Scottish, Plumcake i Virginia No.1
Na ovoj preporuci nitko neće prigovarati. Tipični predstavnici svojih vrsta, lako dostupni i neskupi.

3. Latakia. Nisam siguran što preporučiti.
Spomenuo sam Stanislawovu BL ne zato što bi bila najbolja ili najdostupnija (nije ni jedno ni drugo) nego zato jer je meni bila prva.
Možda je ipak bolje početi s nekim takvim duhanom u kojem latakia prevladava, kako bi se odmah dobro upoznalo s punim okusom i mirisom latakie, nego s nekim englezom postupno ulaziti u svijet latakije. Početnik sigurno neće opaziti latakiu u Plumcakeu.
Latakia nikoga ne ostavlja ravnodušnim, neki je obožavaju i pišu joj hvalospjeve po forumu, neki je ne podnose i ismijavaju one prve, a nekima je dobra ako je nema previše. Nakon par lula Balkan Latakie, svatko spozna u koju grupu spada. Kome se ne svidi, može nakon par godina probati jel mu se ukus promijenio.
Meni je, eto, reakcija na prvu lulu BL bila "WTF? Što ja to pušim?", na treću lulu mi se svidjela, na petu sam rekao "E, ovakav duhan uvijek moram imati pri ruci!". Još jedna pouka - samo najiskusniji mogu procijeniti neki duhan na prvu lulu.

Što se tiče fotografija lula, slobodno pokreni novu temu u Pušionici da ne zatrpavaš ovu.
BTW na forumu imamo i lanjskog pobjednika "Most Creative Pipe Photo Contesta": Tobaccodays photo natječaj

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #44 u: 29. Prosinca 2015, 20:32 »
Hvala Karlo, naručio sam manje više sve što ste preporučili

Inače, danas stigla nova lulica na poklon od kolega (MaÄ‘arska je neka, marke Szabó)   :lula11:

vrlo mi je udobna