Billiard je klasika. Svaki lulaš ima bar jednu takvu lulu.
No mislim da za prvu lulu oblik i nije tako bitan. Najbitnije je da ti je lako dostupna (i po cijeni i po mogućnosti da se nabavi) i da ti se sviđa.
Što se i gdje može nabaviti u Sarajevu, nemam pojma.
Ne kupujem lule u online shopovima, tako da ne mogu niÅ¡ta konkretno preporuÄiti.
Ali mogu reći kakva je, po mom miÅ¡ljenju, dobra poÄetniÄka lula. Ako se baÅ¡ može birati...
Od lula koje ja imam u svojoj zbirci, najprikladnija za poÄetnika Äini mi se jedna ovakva:

Ona koju ja imam je glatka, nerustificirana, ali nisam našao takvu sliku na internetu. Uglavnom, oblik i dimenzije su isti.
Detalje možeš naći ovdje:
opis, a samo slike ovdje:
slikeTa lula nije skupa, kupio sam ju u ÄŒeÅ¡koj za 550 kruna (preraÄunato: 150 kuna ili 20 eura),
zapremina je... taman. Niti prevelika da poÄetniku dosadi nakon pola popuÅ¡ene lule, niti premala da ostavi želju za joÅ¡,
stjenke su debele, ne pregrijava se kod prebrzog pušenja,
može se pušiti sa filterom i bez njega, pa vidjeti što ti više odgovara,
ima ravni dio na dnu tako da stoji sama, i bez stalka, ali je dovoljno zaobljena da se taj ravni dio ne osjeti u ruci,
jedino zbog Äega mi nije meÄ‘u najdražim lulama je Å¡to je Å¡iroka (45 mm!), zbog debelih stjenki, pa nekako imam punu Å¡aku lule.
Eh da... Dok joÅ¡ nisi poslao narudžbu za baÅ¡ ovu lulu, moram upozoriti da etrafika.cz ne Å¡alje robu izvan ÄŒeÅ¡ke i SlovaÄke. Dakle, ne možeÅ¡ kupiti baÅ¡ ovu lulu u baÅ¡ ovoj trgovini. A Å¡ta ćeÅ¡...
Samo sam želio spomenuti Å¡to su, po meni, karakteristike idealne poÄetniÄke lule.
Ne skupo, ne preveliko, ne premalo, sa debljim stjenkama, mogućnost filtera. I da nije neki
ludi umjetniÄki oblik. Nije nužno da bude baÅ¡ billiard.