Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Novi propisi

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Novi propisi
« u: 29. Studenoga 2016, 09:30 »
Evo, i službeno su objavljene nove trošarine Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje
Trošarina na "ostali duhan za pušenje" je podignuta na 600 kuna za jedan kilogram, umjesto na 550 kako je pisalo po novinama. Znači, po mojoj računici, od preksutra bi 100 grama duhana trebalo koštati desetak kuna više. :8:

Iz EU stižu bolje vijesti Vijeće EU-a postiglo dogovor o ukidanju geo-blokiranja  prilikom kupovine preko interneta, no to se nažalost sigurno neće odnositi na duhanske proizvode.

Kako je sa prodajom duhana preko interneta, najbolje pokazuje hu-tobacco
Citat:
Dear customer and friends,

It`s time to say goodbye. I must inform you that I plan to close my shop towards the end of the year.
New laws force me to take this step.
But HU Tobacco will remain  alive. I`m searching for a retailer who is willing to ship to foreign countries, so that you can still enjoy my blends.

I will personally ship out every order that comes in , untill I close my shop.
Let me say thank you for the last 6 years. It was a great time for me and not only did I find customers, no I found real friends as well from all over the world!  It has been a grand adventure for me.
Of course I will keep you updated by Newsletter, if anything  new happens

Thanks a lot for everything  !!

Hans

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
Odg: Novi propisi
« Odgovori #1 u: 29. Studenoga 2016, 16:39 »
Odlično si posložio ovu objavu: najprije zakonska teorija pa potom i jedan brutalan primjer.
Žao mi je zbog vas koji ovisite isključivo od internet narudžbe iz drugih europskih zemalja. Nadam se i da će Hans pronaći retailera kako bi nastavio posao i izvana.

Prilično me ljuti sve ovo.  :162:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #2 u: 29. Studenoga 2016, 18:05 »
Jucer sam pricao s jednim prijateljem iz Milana o narudzbama izvana. Izgleda da se sve vraca na onu staru tj. "svijece". Pa ako prodje carinu prodje. Naime njemu je jedan shop iz Njemacke od kojeg narucuje duhane, dao do znanja, doduse ne direktno, da se moze naruciti, a ostalo je njegova briga....Kako bilo, sve skupa je prilicno glupo i vrlo birokratski. O pusacima brigu vode nepusaci, a slicnih primjera u svakodnevnici ima bezbroj.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #3 u: 30. Studenoga 2016, 07:46 »
Ovi na vlasti ma od kuda bili    uvijek se pobrinu za naÅ¡e dobro.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sporost je vrlina.

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #4 u: 01. Prosinca 2016, 16:30 »
Katastrofa, mislio sam da svijet postaje slobodniji, ali što se tiče pušenja sve je gore.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #5 u: 01. Prosinca 2016, 20:08 »
Spori, imam književnu preporuku za tebe! Donekle je vezana i uz duhan kao hranu duha. Već sam te ranije upućivao na Belu Hamvasa. Ovaj put kratka, ali fantastična knjiga Filozofija vina.
Naravno, i ostali, ukoliko se zanimate za filozofiju.

Zašto ovo pišem ovdje? - Zato što me ta knjiga nevjerojatno podsjeća koliko smo "slobodno, zdravo društvo". Hamvas govori kako su tri harmonije usta kojima zapravo i spoznajemo svijet oko sebe (on veli da se stvar može doista spoznati tek kad se kuša; odatle djeca sve stavljaju u usta primjerice): ishrana kao hrana tijela, piće (vino) kao duševna hrana te na koncu duhan kao duhovna. "Svaki bi obrok trebao započeti hranom, a završiti dimom" - veli. Danas je duhovno općenito potisnuto i olako ga se identificira s religijskim, postalo je područje privatnoga. I sada, točno to se događa i kad je duhan u pitanju - a što je zapravo sukladno razmišljanjima ovog mislioca. sve je manje prostora u kojem je to "duh-ovno/ansko" dozvoljeno i sve je više stvar uskog prostora privatnosti, daleko od društveno-prihvaćenog normativa.
Kad je duhan u pitanju, izlika je naravno "zdravo tijelo". No i to je zapravo tek ideološki izvučena crtica onoga što zdravlje jest, budući da zdravlje nije samo zdravlje tijela, nego i tijela i duha i duševnosti, dakle čovjekove cjeline.
Da ne duljim dalje, pripremam jedan rad koji možda i potraje, a upravo utemeljeno na ovdje rečenom. Volio bih istražiti što je duhan bio u prošlosti, zašto je danas to što jest i što se dogodilo u međuvremenu. Nezahvalna tema.
Hamvas zapravo u središte svog rada stavlja vino (piće) kao jednu od harmonija usta, no u par navrata spominje i druge dvije vrste, što zapravo samo izvlači interes čitatelja da malo više porazmisli o stvarima koje u sebe unosi i tako spoznaje, raste i posvećuje se.

Na koncu, nije li već u naÅ¡em jeziku interesantno to Å¡to duhan ima etimologiju u riječi duh?!  :lula14:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #6 u: 02. Prosinca 2016, 07:38 »
Boka imaš moju podršku za svoj rad. Ako ti slučajno treba pokusni kunić za sadašnje vrijeme možeš mi poslati kilo ili više latakije a ja ću ti detaljno opisati svoja opažanja prilikom konzumacije. Preporučenu knjigu rado ću pročitati čim je se dohvatim.

Sporost je vrlina.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #7 u: 02. Prosinca 2016, 10:42 »
Na koncu, nije li već u naÅ¡em jeziku interesantno to Å¡to duhan ima etimologiju u riječi duh?!  :lula14:

Zapravo, riječi duh i duhan nemaju veze jedna s drugom.
Duh dolazi od praslavenske riječi duša, a duhan je turska riječ i, ako se ne varam, znači dim.
Svejedno, zgodno je što duh(an) spaja dim i dušu :)

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #8 u: 02. Prosinca 2016, 12:17 »
Da dodam malo zacina u juhu...u talijanskom jeziku "zestice" se zovu "spiriti", tj. duhovi sto pak ima veze s alkemijom, ovaj put s onom koja dolazi s Bliskog Istoka. Naime, rijec je arapskog porijekla. :78:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #9 u: 02. Prosinca 2016, 17:07 »
Zapravo, riječi duh i duhan nemaju veze jedna s drugom.
Duh dolazi od praslavenske riječi duša, a duhan je turska riječ i, ako se ne varam, znači dim.
Svejedno, zgodno je što duh(an) spaja dim i dušu :)

Karlo, dobrim si dijelom u pravu. No i turski preuzima riječ od arapskog, a arapski od hebrejskog. U starohebrejskom jeziku riječ duh je Ruah, a uz to značenje najčešće se prevodi i kao dah, kao vjetar, zrak. Dakle i dalje ostaje na tragu onoga što duhan jest. Uostalom i kod drugih, plemenskih naroda i religija duhan je imao visoko duhovnu dimenziju. Rekao bih da mi imamo sreću da smo među europskim narodima preuzeli tu semitsku riječ, danas već eto samo zbog simbolike. Dugo sam studirao teologiju i bibliku pa već tu imam što potražiti. Recimo u Prvom (starom) Zavjetu žrtvovanje je duboko bilo povezano s dimom žrtava paljenica. Tadašnji židovi su vjerovali da mirisi i dim koji od paljenica (životinjske vrste, doduše) idu u zrak umiruju Božju srdžbu za grijehe i tako on prašta. Naravno, to su bile prvotne faze njihove religioznosti. Primjera mi sad pada na um dosta, no pokušat ću to sabrati nekako.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #10 u: 02. Prosinca 2016, 17:18 »
Boka imaš moju podršku za svoj rad. Ako ti slučajno treba pokusni kunić za sadašnje vrijeme možeš mi poslati kilo ili više latakije a ja ću ti detaljno opisati svoja opažanja prilikom konzumacije. Preporučenu knjigu rado ću pročitati čim je se dohvatim.

Ja sam druže upravo po uzoru na tebe postao latakijevac (iako zvuči klingonski). Znaš, mi koji uživamo ponajprije u tim duhanima s Bliskog Istoka gdje i religije nastaju (eto poveznice) dobro opažamo i zapadamo u mistiku. Imam ja to na umu. Uostalom, šta si te latakije popušio u životu, dosad si trebao napisati Bibliju. Hehehe...
I ako ti bude trebalo duhana, naći ćemo način da ga pošaljemo do tebe dole. ;)
Javi mi utiske ukoliko knjigu pročitaš!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #11 u: 03. Prosinca 2016, 14:17 »
mirisi i dim koji od paljenica (životinjske vrste, doduše) idu u zrak umiruju Božju srdžbu za grijehe i tako on prašta.
A staroslavenska riječ za boga je - duh. Isto kao duh (duša) i korijen riječi duhan.
I tako smo došli od duhanskih na duhovne teme... da budem duhovit :)

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #12 u: 03. Prosinca 2016, 21:41 »
Hahaha, da. Volim ovu zajednicu zbog njezine raznolikosti.  :67:

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #13 u: 19. Veljače 2017, 16:11 »
U Sloveniji uvodi se novi zakon sa onim groznim slikama na pakovanju (zato već čuvam samoljepljive sličice koje skuplja moj mali, da to prelijepim) i zabranom aroma za cigarete. Pregledom zakona naÅ¡ao sam, da to ne vrijedi za duhan za lule i cigare jer kao mladi se time ne bave toliko. Hvala bogu joÅ¡ smo bezbjedni ali nas drže na oku. Od sad ako vas u Sloveniji itko zapita u anketama, vi duhan za lulu uvijek kupujete za dijedu! 😉 :77:
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #14 u: 19. Veljače 2017, 19:48 »
Jedna zanimljivost na tu temu:
Budući da to u Njemačkoj ide već neko vrijeme (duhan za lule i cigare je također izuzet), našla se jedn firma koja proizvodi upravo suprotne sličice, dakle s pozitivno-šaljivim porukama:

Pa tako npr.:
"Tko prestane pušiti, morat' će razgovarati poslije seksa."
Ili...
"Pušenje prouzrokuje 9/10 prijateljstava"
"Pušenje pomaže protiv crijevnog zatvora."
Ili...
"Tko puši, ne može se istovremeno opijati."
Meni simpatična:
"Mogao bih prestati pušiti, ali odustajanje mi nije u naravi.
I još mnogo drugih.

Evo i link, ako komu treba:
https://www.cipeecard.de/shop/originalcards/   :61: