Spori, imam književnu preporuku za tebe! Donekle je vezana i uz duhan kao hranu duha. Već sam te ranije upućivao na Belu Hamvasa. Ovaj put kratka, ali fantastiÄna knjiga
Filozofija vina.
Naravno, i ostali, ukoliko se zanimate za filozofiju.
ZaÅ¡to ovo piÅ¡em ovdje? - Zato Å¡to me ta knjiga nevjerojatno podsjeća koliko smo "slobodno, zdravo druÅ¡tvo". Hamvas govori kako su tri harmonije usta kojima zapravo i spoznajemo svijet oko sebe (on veli da se stvar može doista spoznati tek kad se kuÅ¡a; odatle djeca sve stavljaju u usta primjerice): ishrana kao hrana tijela, piće (vino) kao duÅ¡evna hrana te na koncu duhan kao duhovna. "Svaki bi obrok trebao zapoÄeti hranom, a zavrÅ¡iti dimom" - veli. Danas je duhovno općenito potisnuto i olako ga se identificira s religijskim, postalo je podruÄje privatnoga. I sada, toÄno to se dogaÄ‘a i kad je duhan u pitanju - a Å¡to je zapravo sukladno razmiÅ¡ljanjima ovog mislioca. sve je manje prostora u kojem je to "duh-ovno/ansko" dozvoljeno i sve je viÅ¡e stvar uskog prostora privatnosti, daleko od druÅ¡tveno-prihvaćenog normativa.
Kad je duhan u pitanju, izlika je naravno "zdravo tijelo". No i to je zapravo tek ideoloÅ¡ki izvuÄena crtica onoga Å¡to zdravlje jest, budući da zdravlje nije samo zdravlje tijela, nego i tijela i duha i duÅ¡evnosti, dakle Äovjekove cjeline.
Da ne duljim dalje, pripremam jedan rad koji možda i potraje, a upravo utemeljeno na ovdje reÄenom. Volio bih istražiti Å¡to je duhan bio u proÅ¡losti, zaÅ¡to je danas to Å¡to jest i Å¡to se dogodilo u meÄ‘uvremenu. Nezahvalna tema.
Hamvas zapravo u srediÅ¡te svog rada stavlja vino (piće) kao jednu od harmonija usta, no u par navrata spominje i druge dvije vrste, Å¡to zapravo samo izvlaÄi interes Äitatelja da malo viÅ¡e porazmisli o stvarima koje u sebe unosi i tako spoznaje, raste i posvećuje se.
Na koncu, nije li već u naÅ¡em jeziku interesantno to Å¡to duhan ima etimologiju u rijeÄi duh?!