U tome je trik da se niti danas u kvalitetne mjeÅ¡avine ne stavljaju arome (mislim pritom na umjetne arome u smislu onog Å¡to Danci i Nizozemci rade). Vrhunske mjeÅ¡avine se i danas rade blendiranjem raznih vrsta duhana, njihovim kombiniranjem, odležavanjem i ostalim trikovim o kojima smo pred par dana razgovarali - peÄenjem, pritiskanjem, "kuhanjem", cavendish metodom sa melasom koja nije aroma i sliÄno.
U tome i je "tajna" vrhunskih blendera!
Slažem se! Ja blendanje duhana vidim kao analogiju blendanja viskija ili konjaka ili sliÄnog - kod svih ovih blender raspolaga sa mnoÅ¡tvom konaÄnih produkta, koji bi se teoretski mogao veÄ koristiti, dakle, finiÅ¡iranim duvanom ili Å¡piritom, ali odluÄuje kombinirati ih u novu cijelinu s novim dimenzijama. Bez upotrebe dodataka.
Ako se dodaje aroma ili što god, opet sve u redu, samo da se zna u koji rang onda ovaki duvan pade. Koliko god meni bili dragi aromatici u ovom smislu, mnogo više cijenim kvalitetnu miješavinu bez dodatka aroma.
JoÅ¡ jedan primjer na istu temu: IsteniÄ, koji je inaÄe vrhunski vinar, ima u svojoj ponudi i pjenuÅ¡ac Desiree, koji je zapravo pjenuÅ¡ac sa dodatkom arome breskve. Nije loÅ¡, da se razumijemo, ali za mene ne može se ga stavljati u red sa pjenuÅ¡cima bez ikakvih dodataka. Ne zato, jer je loÅ¡iji, nego jer nije ista stvar. To je potpuno druga kategorija.