Ma znam, odluÄio sam se ostavit cigareta (koje sam motao) i zato sam baÅ¡ tražio ne aromatik
Ja bih ti preporuÄio za poÄetak neki prirodni aromatik.
Najbolje za poÄetak Mac Barenovi
Mixture Scottish Blend i
Plumcake. Lako su dostupni kod nas, nisu skupi, a vjerujem da bi se trebali svidjeti nekome tko se skinuo ili se skida sa cigareta. Nemaju umjetnih aroma koje bi potpuno nadjaÄale prirodnu aromu duhana i navele puÅ¡aÄa da se pita "Ma Å¡to ja to puÅ¡im???".
Standardno se poÄetnicima preporuÄuje Original Choice. Ja sam ga kupio par mjeseci nakon Å¡to sam poÄeo puÅ¡iti lulu i ni malo mi se nije svidio. Ne znam, možda je dobar startni duhan za nekoga tko nikada nije puÅ¡io cigarete...
Nakon što uđeš u lulaški svijet, isprobaj još i neki duhan sa umjetnim aromama, recimo Borkum Riffovi Vanilla i
Cherry. Nakon toga ćeš znati u kojem smjeru ćeš ići dalje.
Kada stekneÅ¡ neÅ¡to iskustva, svakako isprobaj virginiju. Najbolje poÄeti sa Mac Baren
Virgina No. 1. Kažu da nije za poÄetnike jer voli ugristi.
I na kraju, kao Äetvrto, isprobaj latakiju. PoÄetnicima je latakija previÅ¡e... Äudna. Ja sam poÄeo sa Stanislaw
Balkan Latakia. Ne znam koje su ti latakijske mješavine dostupne.
Kada prođeš sve to: prirodni aromatici, umjetni aromatici, virginija i latakija. znat ćeš što ti odgovara.
I još nešto...
Ne možeÅ¡, pogotovo ne kao poÄetnik, ocijeniti neki duhan na prvu lulu.
Meni se dogodi da na prvu lulu za neki duhan kažem "Wow! Ovo je odliÄan duhan, jedan od najboljih ikada!" pa mi postaje zamoran prije nego potroÅ¡im pola vrećice i jedna Äekam da ga se rijeÅ¡im i nikad viÅ¡e ne kupim.
Nekad mi se pak dogodi da mi se neki duhan uopće ne svidi na prvu lulu. Recimo, kod spomenute Balkan Latakie mi nakon prve lule nije bilo jasno zašto se neki oduševljavaju tom latakijom. Mislim, nije loš duhan, ali nije baš ni neka delicija. Sa svakom lulom mi je bila sve bolja i tek nakon pete lule sam rekao "E, od sada moram uvijek imati neku latakiju pri ruci!".
Äak sam i na youtubeu kao vidio da bi se lula trebala upuÅ¡it nekim nearomatskim duhanom
Uglavnom vrijedi pravilo što manje umjetnoga u duhanu, to bolje.
Jaki "masni" aromatici najbrže formiraju i podebljavaju cake, ali taj cake je najmekši i najlakše se skida. Izbjegavati.
Virginije sporije formiraju i podebljavaju cake, engleske mjeÅ¡avine uvjerljivo najsporije, ali je takav cake najkvalitetniji i najÄvršći.
Ali isto tako moram priznat (s obzirom kako tek uÄim punit lulu kako treba
) dosta mi još varira okus 
I starim iskusnim lulašima se mijenja ukus i uvijek su u potrazi za nekim novim još boljim duhanom.