Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Upravo pušim...

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
Odg: Upravo pušim...
« Odgovori #3570 u: 02. Rujna 2015, 15:24 »
Možda da probaš sa Orijentalom od Mc Conella. On ima slatkastu notu a ako ti se sviđa kasnije ga možeš trpati u svoje mješavine.
Sporost je vrlina.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #3571 u: 02. Rujna 2015, 16:50 »
Ma znam, odlučio sam se ostavit cigareta (koje sam motao) i zato sam baš tražio ne aromatik
Ja bih ti preporučio za početak neki prirodni aromatik.
Najbolje za početak Mac Barenovi Mixture Scottish Blend i Plumcake. Lako su dostupni kod nas, nisu skupi, a vjerujem da bi se trebali svidjeti nekome tko se skinuo ili se skida sa cigareta. Nemaju umjetnih aroma koje bi potpuno nadjačale prirodnu aromu duhana i navele pušača da se pita "Ma što ja to pušim???".
Standardno se početnicima preporučuje Original Choice. Ja sam ga kupio par mjeseci nakon što sam počeo pušiti lulu i ni malo mi se nije svidio. Ne znam, možda je dobar startni duhan za nekoga tko nikada nije pušio cigarete...

Nakon što uđeš u lulaški svijet, isprobaj još i neki duhan sa umjetnim aromama, recimo Borkum Riffovi Vanilla i Cherry. Nakon toga ćeš znati u kojem smjeru ćeš ići dalje.

Kada stekneš nešto iskustva, svakako isprobaj virginiju. Najbolje početi sa Mac Baren Virgina No. 1. Kažu da nije za početnike jer voli ugristi.

I na kraju, kao četvrto, isprobaj latakiju. Početnicima je latakija previše... čudna. Ja sam počeo sa Stanislaw Balkan Latakia. Ne znam koje su ti latakijske mješavine dostupne.

Kada prođeš sve to: prirodni aromatici, umjetni aromatici, virginija i latakija. znat ćeš što ti odgovara.

I još nešto...
Ne možeš, pogotovo ne kao početnik, ocijeniti neki duhan na prvu lulu.
Meni se dogodi da na prvu lulu za neki duhan kažem "Wow! Ovo je odličan duhan, jedan od najboljih ikada!" pa mi postaje zamoran prije nego potrošim pola vrećice i jedna čekam da ga se riješim i nikad više ne kupim.
Nekad mi se pak dogodi da mi se neki duhan uopće ne svidi na prvu lulu. Recimo, kod spomenute Balkan Latakie mi nakon prve lule nije bilo jasno zašto se neki oduševljavaju tom latakijom. Mislim, nije loš duhan, ali nije baš ni neka delicija. Sa svakom lulom mi je bila sve bolja i tek nakon pete lule sam rekao "E, od sada moram uvijek imati neku latakiju pri ruci!".

čak sam i na youtubeu kao vidio da bi se lula trebala upušit nekim nearomatskim duhanom
Uglavnom vrijedi pravilo što manje umjetnoga u duhanu, to bolje.
Jaki "masni" aromatici najbrže formiraju i podebljavaju cake, ali taj cake je najmekši i najlakše se skida. Izbjegavati.
Virginije sporije formiraju i podebljavaju cake, engleske mješavine uvjerljivo najsporije, ali je takav cake najkvalitetniji i najčvršći.

Ali isto tako moram priznat (s obzirom kako tek učim punit lulu kako treba :1:) dosta mi joÅ¡ varira okus  :11:
I starim iskusnim lulašima se mijenja ukus i uvijek su u potrazi za nekim novim još boljim duhanom.
« Zadnja izmjena: 02. Rujna 2015, 17:00 od Karlo »

Fiksos

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #3572 u: 02. Rujna 2015, 17:55 »
Zahvala Karlo na detaljnoj analizi  :molim:, definitivno ću posluÅ¡at savjete.
Malo me na prvu latakia iz Scottish Blenda opalila, ali na ugodan način :)
Definitivno nikad nisam probao niÅ¡ta slično u životu  :1:

Mislio sam od aromatika probati Orlikov Skandnavik Exotic poglavito zbog recenzije tu na stranici, a i vidio sam ga u svom shopu da ga imaju  :6:

Ukratko, dobili ste joÅ¡ jednog člana foruma  :1: :6:

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #3573 u: 02. Rujna 2015, 19:21 »
Presbyterian mixture u Big ben Classic. Idealno mi pada danas uz kapučino u koga sam dolio crnog ruma. ;-)
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #3574 u: 12. Rujna 2015, 14:10 »
Pronašao odavno otvorenu i zaboravljenu limenku Nightcap-a. Oduševljen što je održala vlažnost u potpunosti, kušam i uživam na balkonu ovaj prekrasan dan.

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #3575 u: 12. Rujna 2015, 18:45 »
Pronašao odavno otvorenu i zaboravljenu limenku Nightcap-a. Oduševljen što je održala vlažnost u potpunosti, kušam i uživam na balkonu ovaj prekrasan dan.

Nightcap je doista odličan duhan. Definitvno si moram stvoriti zalihu tog duhana. Pušio sam ga uglavnom u večernjim satima i imao sam dojam kako me potpuno priprema za san. Vrhunski.

Stvarno me čudi da je zadržao vlažnost. Ali u svakom slučaju, uživaj!

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #3576 u: 12. Rujna 2015, 21:55 »
Meni je to jedan od top 5 duhana i imam uvek nesto na odlezavanju. Obavezno ostavim jedno 2 godine da lezi pre no sto ga otvorim. Obozavam ga.  :6: :6: :6:

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #3577 u: 13. Rujna 2015, 13:51 »
Stvarno me čudi da je zadržao vlažnost. Ali u svakom slučaju, uživaj!

Vjeruj, i mene iznenadilo. Ali, desi se i nevinoj curici dijete, zar ne? :)

A sad navalio na Peterson 3p plug. Isjeckan na kockice...Treba malo strpljenja. Srećom toga ima u lulaša. :D

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #3578 u: 13. Rujna 2015, 17:23 »
Vjeruj, i mene iznenadilo. Ali, desi se i nevinoj curici dijete, zar ne? :)

A sad navalio na Peterson 3p plug. Isjeckan na kockice...Treba malo strpljenja. Srećom toga ima u lulaša. :D

:lula11: Strpljenja kod nas mora biti. Znamo da puÅ¡enje lule nije podatno kao Å¡to je npr. cigareta.  :cigareta:

Kod mene se evo dimi ugodni OW Director's cut.  :lula2:

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #3579 u: 13. Rujna 2015, 19:16 »

sad si me sjetio, imam 2 u staklenki već dvije godine. vrijeme da ih podsjetim.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256
« Odgovori #3580 u: 13. Rujna 2015, 22:37 »
Hmmm.....Cigara!
Ako ne "spepeliš" sav taj Peterson,ajde se sjeti pa ponesi sa sobom za lulicu-dvije,kad krenes prema zg-u :1:
Bas mi nesto zapeli za oko vasi komentari...hehehe

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #3581 u: 13. Rujna 2015, 23:29 »
jaky, dobiješ cijeli plug, skužio sam, da imam 3 :). To je bio moj prvi plug pa mi je bio tak lijep, da sam sve tri otvorio i stavio u džar :7:
Upravo sam podimio jednu lulicu. Dobar je, dosta bolji nego friški. Malo papren i punog ukusa. Danas me nije niš hitio a sječam se, da može bit jak.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #3582 u: 14. Rujna 2015, 15:51 »
Ljudi, tko bi od vas htio barem malo zaviriti Å¡ta se to sve tamo kod Grege krije i u kakvim zakutcima?  :88:  :68:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #3583 u: 14. Rujna 2015, 17:05 »
Ja sam vidio par puta, nije nista posebno. Desetak-petnaestak vrsta duhana, uglavnom virginije... Sve to u nekih parsto limenki :68:
Keep it simple!

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #3584 u: 14. Rujna 2015, 17:50 »
Ja sam vidio par puta, nije nista posebno. Desetak-petnaestak vrsta duhana, uglavnom virginije... Sve to u nekih parsto limenki :68:

Hahahaha, doista si ovu poruku započeo razočaravajuće. No brojem limenki spasio si mu obraz. :68: :68: :68: