Yenidje Supreme je mjeÅ¡avina vrhunske Virginije i najboljeg Yenidja koji se uzgaja na padinama gorja Djebel na granici GrÄke i Bugarske.
Duhan dolazi u rekao bih vrlo neuglednoj piksi, koja dizajnom naljepnice viÅ¡e odbija nego privlaÄi puÅ¡aÄa da je otvori i napuni svoju lulu sadržajem, koji se krije u njenoj unutraÅ¡njosti.
Kad sam otvorio piksu, prva asocijacija mi je bila, kakva piksa, takav duhan. Osjetio sam vrlo jak miris umaka od rajÄice koji se stavlja na pizzu. Ovaj shoping bio je promaÅ¡aj, pomislio sam.
Ostavio sam piksu otvorenu jedan dan i konaÄno napunio lulu. Miris umaka od rajÄice i dalje je bio prisutan, ali ne viÅ¡e onako intenzivno. Kad sam pripalio duhan, priÄa kreće u drugom smjeru.
Aroma koja je postojana od vrha do dna lule je odliÄna, osjeti se prirodan duhan, bez dodataka koji bi “pojaÄali†okus. Duhan gori savrÅ¡eno, daje hladan, kremast i pun dim. Kao Å¡to kod vrhunskih vina možete osjetiti okus grožđa, tako kod ove mjeÅ¡avine možete osjetiti okus duhana. U ovoj mjeÅ¡avini nema latakie, niti se može usporeÄ‘ivati s klasiÄnim engleskim mjeÅ¡avinama na koje smo naviknuli. Ovo je moja prva Äista orijentalna mjeÅ¡avina koju sam puÅ¡io, tako da ne mogu dati usporedbu niti s jednom drugom mjeÅ¡avinom. U svakom sluÄaju isplati se probati. Duhan je vrhunski, svi koji vole klasiÄne, odnosno orijentalne mjeÅ¡avine, s ovom neće biti razoÄarani. Osim poÄetnog razoÄaranja, koje prelazi u oduÅ¡evljenje prilikom prvog dima minus ovom duhanu je njegova cijena. Mislim da je 12,60$ za 50 grama ipak previÅ¡e. To je duplo skuplje duhana koje inaÄe naruÄujemo. Yenidje Supreme je odliÄan, ali nije toliko bolji od ostalih da opravda dvostruku cijenu.
Ocjenjujem ga sa sedmicom, samo zbog poÄetnog razoÄaranja i cijene, inaÄe bi bio Äista desetka.