Skoro neverovatan proces. Znalci ga preporuÄuju samo za Virginije, malo za burley - za ostale kažu nije podesan. OdluÄio sam se da probam na hrpi raznih Altadisa i joÅ¡ malo nekih MB aromatika koji mi nisu iÅ¡li od lule, pa mi nije bilo žao Å¡ta god da se desi. Unutra je bilo svega, virginija, (whiskey) cavendisha, burleya...
Lagano sam ga (rasutog) poprskao vodom (spray prskalicom), stavio (upresovanog) u teglu i dobro zatvorio alu-folijom. Pećnicu stavio na 100, i ostavio oko tri sata. Izvadio i ostavio da se lagano ohladi i otvorio kad se potpuno ohladilo.
Duvan je zaista “omekÅ¡ao“, izgubio dobar deo “bite“-a i nekako (na moje zadovoljstvo) “produbio“ ukus. Na povrÅ¡inu je izbio vrlo blagi miris alkohola koji je oÄigledno bio nosilac toppinga kod ovih Äudnih duvana i definitivno je postao joÅ¡ “puÅ¡ljiviji“ nego Å¡to je bio.
Sada mi se Äini da sam trebao ovo isto da uradim u plićoj posudi koju bih otvorio vruću - da omogućim parama alkohola da izaÄ‘u, a da ga kasnije “dovlažim“ kako isto pominju u “literaturi“.
Vreme “peÄenja“ na koje sam nailazio kreće se od jednog do Å¡est sati, na temperaturi od 80 do 120 stepeni. Moj izbor je bila sredina...

Ovo sve se naravno ne bih usudio da uradim sa nekim “ozbiljnim“ duvanom. U mom sluÄaju, ovako sam samo na dobotku