Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Sazrijevanje duhana

petar

• *
    Bijeli zubi
  • 90
Odg: Sazrijevanje duhana
« Odgovori #15 u: 07. Veljače 2009, 00:21 »
Krunek ja te podrzavam! :) a uostalom to vjerojatno :52: nije puno drukcije od uobicajenih procesa koji se provode na duhanu za vrijeme obrade koji se kriju pod nazivima cavendish, stoving, roasting i tako dalje...

inace ja duhane koje kupujem u vrecici ako kupim vise od jedne vrecice odjednom odmah sve prebacim u staklenku sa gumenim dihtungom.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #16 u: 07. Veljače 2009, 00:23 »
Da, nema bolje od tih "Mason Jar" staklenki

Ja jos izrezem s vrecice ime duhana i stavim unutra da se vidi koji je duhan, jer kad ih na polici imam 3-4 ko ce vise pamtit gdje je sta  :1:
« Zadnja izmjena: 07. Veljače 2009, 00:28 od Domba »
Keep it simple!

Snowblind

• Celje
  • *
    Peče me jezik
  • 190
« Odgovori #17 u: 07. Veljače 2009, 10:11 »
Krunek, oko pečenja duhana, jedan izvještaj, ako možda još nisi vidio. Na stranici http://www.cigars.at/index1.htm imaš negdje dolje zanimljiv članak Pfeifentabak: Original oder gebacken, was ist besser?

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #18 u: 07. Veljače 2009, 13:32 »
Hvala Snješko! Nažalost njemački mi nije jača strana. Uglavnom evo direktnog linka, pa ako netko zna njemački nek nam ukratko prepriča članak.

http://www.cigars.at/news/tabakebacken200804/tabakebacken200804.html

Meni je zanimljivo da se o ovom postupku naveliko piše, vjerojatno ima neki razlog. Ili je stvar totalni mit.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #19 u: 07. Veljače 2009, 14:22 »
Istina, stalno se nešto o tome piše, ja već par godinama stalno nailazim na članke. Isto tako, kako sam već napisao, uvijek je burna rasprava oko toga da li to valja ili ne.

Bilo ih je koji nisu probali a bili su dosta glasni u tome da to ne valja, a bilo ih je i koji su probali pa su rekli da i nije baš neki doživljaj... Naravno, velika većina koja je probala je rekla da je rezultat fenomenalan. A sad, da li su to pisali zato jer je stvarno fenomenalan ili da ne priznaju poraz jer su uništili potpuno dobru limenku duhana...

Opet si mislim, da je to tako dobro bilo bi razvikanije i svi bi to radili...

Probaj, ako te toliko zanima, mene isto interesira probati takav duhan kasnije, zašto ne, al nemam srca riskirati s bilo kojim svojim duhanom.

Nećemo znati rezultate dok nas sve ne pozoveÅ¡ u goste, dok ne sjednemo kod tebe za stol i dok ti kao pravi domaćin ne izvadiÅ¡ "pečenku" iz pečnice i ne ponudiÅ¡ nas  :1: :61: i da probamo dok je joÅ¡ toplo  :1:
« Zadnja izmjena: 07. Veljače 2009, 14:24 od Domba »
Keep it simple!

lulce

• Beograd. Srbija
    Opečen mi jezik
  • 305
« Odgovori #20 u: 21. Veljače 2009, 23:16 »
Jedna informacija koja je povezana i sa ovom temom: citajuci neki strani forum i rizikujuci da, kako je to  :155: rekao, podlegnem kapitalisticko-imperijalistickoj  :1: propagandi naisao sam na iformaciju da McClelland sve svoje duvane ostavlja da odleze tri godine u njihovim skladistima pre nego sto ih proslede distributerima. Izuzetak predstavljaju blndovi koji su se pojavili bas te godine. Informacija je meni bila krajnje zanimljiva a verovatno najbolje moze da je potvrdi Kruno koji najvise narucuje njihove duvane.  :61:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #21 u: 22. Veljače 2009, 01:03 »
Tu informaciju sam i ja našao. Ne bih mogao tvrditi da je to stopostotna istina, jer na nekim piksama koje imam je datum proizvodnje recimo od prošle godine, a imam i nekoliko koje su starije od tri godine, pa i četiri godine. E sad da li oni duhan drže u skladištu tri godine prije nego što napišu datum ne bih mogao potvrditi. Zapravo sumnjam da gotove pikse skladište. Vjerojatno je riječ o mješavinama koje su pohranjene određeno vrijeme u neke velike spremnike, koje onda prije samog plasiranja pakiraju. No to je samo moja teorija.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #22 u: 09. Ožujka 2009, 18:55 »
Beluga, željno očekujem opis duhana iz pečnice!  :36:

Opiši cijeli postupak i rezultat naravno.

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #23 u: 09. Ožujka 2009, 20:46 »
Skoro neverovatan proces. Znalci ga preporučuju samo za Virginije, malo za burley - za ostale kažu nije podesan. Odlučio sam se da probam na hrpi raznih Altadisa i još malo nekih MB aromatika koji mi nisu išli od lule, pa mi nije bilo žao šta god da se desi. Unutra je bilo svega, virginija, (whiskey) cavendisha, burleya...

Lagano sam ga (rasutog) poprskao vodom (spray prskalicom), stavio (upresovanog) u teglu i dobro zatvorio alu-folijom. Pećnicu stavio na 100, i ostavio oko tri sata. Izvadio i ostavio da se lagano ohladi i otvorio kad se potpuno ohladilo.

Duvan je zaista “omekšao“, izgubio dobar deo “bite“-a i nekako (na moje zadovoljstvo) “produbio“ ukus. Na površinu je izbio vrlo blagi miris alkohola koji je očigledno bio nosilac toppinga kod ovih čudnih duvana i definitivno je postao još “pušljiviji“ nego što je bio.

Sada mi se čini da sam trebao ovo isto da uradim u plićoj posudi koju bih otvorio vruću - da omogućim parama alkohola da izađu, a da ga kasnije “dovlažim“ kako isto pominju u “literaturi“.

Vreme “pečenja“ na koje sam nailazio kreće se od jednog do Å¡est sati, na temperaturi od 80 do 120 stepeni. Moj izbor je bila sredina...  :1:

Ovo sve se naravno ne bih usudio da uradim sa nekim “ozbiljnim“ duvanom. U mom slučaju, ovako sam samo na dobotku  :36:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #24 u: 09. Ožujka 2009, 20:54 »
Svaka čast na pokušaju... i na rezultatu ako kažeš da je dobar.
Keep it simple!

shegi

• Beograd
  • *
    Bijeli zubi
  • 72
« Odgovori #25 u: 09. Ožujka 2009, 21:01 »
Posle same priče koju sam uživo čuo od Sensei-a i posle ovakvog posta samo se nadam da je ovaj posao uspesno obavljen. Stvarno nemam reči za ovakav pokuÅ¡aj..... očekujemo nastavak tj. ocenu uspeÅ¡nosti!!!  :61:

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #26 u: 09. Ožujka 2009, 21:02 »
I mene je iznenadilo...  :14:
a mislim da će i ovaj alkohol “izaći“ sa malo provetravanja ili sa ponavljanjem blaže varijante pečenja... A dobitak mi je viÅ¡e nego dovoljan... sigurno 400 gr vrlo finog aromatika koji mi je upravo (ali neverovatno?) legao bolje nego Amfora pola sata ranije...  :1:

No.1

« Odgovori #27 u: 09. Ožujka 2009, 21:10 »
Svaka čast Beluga!!! Mogli bismo guÅ¡tati taj duhan, onako probe radi  :1: :1: :1:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #28 u: 09. Ožujka 2009, 21:21 »
Odlično! Znači da stvar u pravilu funkcionira.

lulce

• Beograd. Srbija
    Opečen mi jezik
  • 305
« Odgovori #29 u: 10. Ožujka 2009, 19:19 »
Samo napred Sensei.  :61: