Vidio sam, da neki koriste i te lule i poÅ¡to i sam koristim te ljepotice veÄ duže vremena, evo nekoliko trikova oko njih:
kao prvo, na poÄetku koriÅ¡tenja mislit Äete, da vam se neko upiÅ¡ao u nju i imat Äe miris na silažu. Ali to je poÄetna nezgoda, (nije mi poznato zaÅ¡to je tako, ali tako je) koja se rjeÅ¡ava time, da poslije svake upotrebe dobro obriÅ¡ete žarnicu i da je Å¡to viÅ¡e koristite. Ja svoju koristim dnevno najmanje pet puta i smrada viÅ¡e nema. Naprotiv, ukus joj je neutralan bez obzira na vrstu duvana.
Onda je tu problem sa cakeom u žarnici.
Naime, umetak od meera ne treba cake i nije ni zaželjen, da se napravi. Jedino rjeÅ¡enje je to, da je uistinu poslije upotrebe vrlo dobro obriÅ¡ete, prvo sa ÄistaÄem, koji ste na debljem kraju viÅ¡e puta savili a onda papirnom maramicom ili krpom, koju imate samo za tu svrhu. PoÅ¡to ta krpica s vremenom poÄinje imati miris, kao neoÄiÅ¡Äena pepeljara puÅ¡aÄa cigareta, vjerovatno Äete se koristiti papirom i ÄistaÄem, Å¡to je pametnije.
Ako vam se desi, da ipak dodje do pravljenja cakea u žarnici, e onda primenite metodu, koju sam ja primenio i vrlo je efikasna. Samo treba puno opreza i mirnu ruku te obavezno strpljenje. ZnaÄi, sa Dremel maÅ¡inicom, na koju smo namjestili frezicu u obliku valja, vrlo nježno brusimo po unutraÅ¡njoj strani žarnice. Posao je vrlo smrdljiv, praÅ¡an i prljav, ali nema veze, imat Äete krasnu i Äistu žarnicu. Na kraju joÅ¡ obrusite prvo srednje grubim brusnim papirom i na kraju joÅ¡ sa finim brusnim papirom.
Za bruÅ¡enje si sami napravimo drveni cilindar, koji ima malo manji promjer (ali stvarno samo malo manji) od žarnice. Oni, koji nemaju Dremel ili Rexxon ili Å¡ta znam Å¡ta od takvog pribora, ostaje samo bruÅ¡enje, ali onda se poÄne sa vrlo grubim, grubim, finim i na kraju vrlo finim brusnim papirom, Å¡to traje malo duže, ali se isplati.
Te su lule u biti meerschaumice sa glavom od vrijesa, Å¡to je super zbog toga, jer nije toliko osetljiva kao prava meerka i ne treba Äekati na boju glave, jer je veÄ ima. Isto tako, manje je osetljiva na moguÄe mehanske uticaje. I sa tom vrstom lule, možete kuÅ¡ati pravi ukus duvana (kao kod prave meerschaum lule), a plus joj je, da je može koristiti viÅ¡e puta uzastopice, bez Äekanja na hladjenje i odmaranje od jednog dana ili viÅ¡e. Jedino, na Å¡to trebate paziti je to, jeli umetak od meer bloka ili od mjeÅ¡avine meer praha i ostalih dodataka (wienermeerschaum).
Kod prvog sluÄaja, stvar je jasna: to je prava stvar. Osobno preporuÄujem proizvodjaÄe, koje imam i sam, a to su:
Angelo i Ermanno, koji koriste blok za umetak, dok Denicotea, BC (Butz Choquin) i Vauen Sepion, koriste smjesu iz praha. I Stanwell ima te vrste lula, koje imaju razliÄite umetke, pa treba pripaziti, a ako dobijete po moguÄnosti Oldenkotticu...
U biti, stvar nije toliko u kvaliteti samog umetka, nego u održavanju žarnice, jer pravi blok Äe kao prvo dulje potrajati i nije veliki strah kod bruÅ¡enja, a one sa umetkom od smjese, kreÄeg su vijeka trajanja i trebaju puno viÅ¡e pažnje kod održavanja.
Pa sad, kod ovih ako je glava dosta debela, može se onda kad nema viÅ¡e umetka koristiti kao obiÄna lula od vrijesa.
JoÅ¡ je vrlo bitno, da kad Äistite vrat lule sa ÄistaÄem za kanal, pazite, da sa krajem ÄistaÄa (žica) ne dodirujete stjenku umetka, (ali desi se) jer Äe se sa vremenom napraviti rupica na tom mjestu, a to može doprinjeti time, da lulu na tom mjestu spalite i napravite je neupotrebivom (BC Exotic sa glavom od masline, danas je samo za ukras).
Zbog toga osobno preporuÄujem Angelo lule, jer kod tih je lula (samo kod njih) umetak stavljen tako, da je kanal umetka iznad dna glave (koji je posebno buÅ¡en) i tako Äistite kanal ispod umetka i ne treba toliko pažnje, a sama povreda stjenke umetka je zanemarljiva.
Te su luie vrlo dobre za puÅ¡enje razliÄitih vrsta duvana, jer ne poprimaju karakteristike razliÄitih vrsta duvana u sebe, može se je nositi i u Ä‘epu, jer je neosetljiva zbog glave od vrijesa, nikada nije kod pravilnog puÅ¡enja vruÄa, i nije potrebno dugo trajanje do drugog paljenja. Kad je hladna, samo je oÄistite i ponovo je upotrebljiva.
Kombinacija je vrlo dobro smišljena i vrlo upotrebljiva kod svakodnevnog pušenja lule. Osim toga, nisu skupe (od 30 do 60 eura), a sa njom dobijete vrlo mnogo za cijenu koju imaju.
Pa sad, ko hoće - neka izvoli probati.